Fysiker: Universet er slet ikke så fintunet, som mange tror

Den amerikanske fysiker Fred Adams tager nu et opgør med den teori, der siger, at det er et utroligt tilfælde, at vi lever i et Univers, hvor liv i det hele taget kan opstå.

Den britiske astrofysiker og nuværende Astronomer Royal Martin Rees har været en af de fremmeste videnskabsmænd til at popularisere teorien om, at vi lever i et univers, som er præcist fintunet.

I sin bog Just Six Numbers: The Deep Forces that Shape the Universe fra 2001 argumenterede han for, at seks dimensionsløse konstanter er afgørende for, at Universet ser ud som det gør.

Havde disse konstanter værdier, der var blot en lille smule anderledes, ville Universet være dødt - uden liv og uden stjerner.

Fintuningen af konstanterne forklarer Rees og andre med, at når de tilfældigvis har de rette værdier til dannelse af liv, er det fordi, at vi kun vil være til stede, når disse betingelser er opfyldt. Der findes også andre Universer, hvor betingelserne for liv ikke er opfyldt, men dem er der i sagens natur ingen til at observere.

I en artikel i Nautilus argumenterer Fred Adams fra University of Michigan for, at Universet slet ikke er så fintunet, som mange tror.

Han tager fat i flere af de påstande, som Rees og andre lægger til grund for deres opfattelse. Den ene af disse er forskellen i styrke mellem den elektromagnetiske kraft og tyngdekraften.

Den elektromagnetiske kraft, der holder en proton og elektron sammen er 10^36 gange større end tyngdekraften mellem to protoner.

Hvis forholdet var mindre, ville kun der have været en mini-Univers med meget kort levetid, har Rees tidligere forklaret.

Stjerner er robuste

Men stjerner er faktisk meget robuste, skriver Fred Adams.

Den elektromagnetiske kraft kunne uden problemer være 100 gange højere eller lavere, end den er. Tyngdekraften kunne være 100.000 gange stærkere eller en milliard gange svagere - uden det ville være et problem.

Adams tager også fat i andre forhold, der indgår i fintuningsteorien, herunder de betingelser, der skal være tilstede for, at stjernerne kan danne kulstof. De er heller ikke så snævert forbundet med Rees konstanter, som man kunne tro.
Efter han således mener at have tilbagevist hele fintuningsteorien, stiller Fred Adams spørgsmålet, om man så i det mindste kan sige, at vores Univers er det bedste, der kan tænkes, for at liv kan opstå.

Svaret er nej.

»Man kan sagtens tænke sig et Univers, der er mere venligt over for liv og måske mere logisk,« skriver han.

Fred Adams pointerer, at kompleksitet og biologi kan opnås af mange veje, og i det lys må hele opfattelsen af fintuning ses.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ville da være mere utroligt hvis vi lever i et univers hvor liv ikke kan opstå.

 • 11
 • 1

Der er i hvert fald noget ved Jorden der burde indgyde æresfrygt - men det preller desværre af på de fleste mennesker.

 • 4
 • 2

Der er noget specielt ved jorden der kan gøre en lidt pessimistisk mht at finde inteligent liv på andre planeter eller måner. Der er rigtigt meget der gør jorden speciel. En flydende kerne og aktive vulkaner efter al den tid, et resultat af en voldsom fødsel. Et magnetfelt der hjælper til at bevare atmosfæren så den ikke blæser væk set i relation til solens størrelse. En bane der har været relativt stabil over lang tid relativt uforstyrret af forbipasserende stjerner og ustabile planetbaner , vandrende sorte huller og planeter. Ingen store supernovaer i omegnen eller ander der udstråler noget farligt. En placering i en bane som giver en temperatur der muligør flydende vand. ( På trods af bane variationerne) En stor måne der gør hvad? Og en placering i gallaksen som giver en god blanding af grundstoffer .

Hvor mange planeter er der mon der har de privilegier?

 • 5
 • 1

Naturvidenskabelige opdagelser har en tendens til at vise, at 'vi' ikke er så enestående, som vi ellers gik og troede.

 • 1
 • 0

Så tror jeg at det ville være besværligt at bære rundt på vores teknologiske hjerne. Det forekommer mig som værende et ganske klart modbevis.

For mig at se demonstrerer Fred Adams kun sit meget beskedne intellekt.

 • 0
 • 3

Det er korrekt, men husk at der er milliarder gange milliarder kloder i universet, så det skulle være mærkeligt om jorden var den eneste med muligheder for liv.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten