Fyret professor til modangreb: Truer DTU-rektor med injuriesag
Der er tale om injurier, når DTU's rektor Lars Pallesen har oplyst både studerende og medarbejdere på DTU og Ingeniøren, at biobrændstof-professoren Birgitte Ahring er blevet bortvist.
Ifølge professoren selv er hun kun blevet fritstillet, og det fik hun endda først på skrift, efter Lars Pallesen havde talt med Ingeniøren om sagen.
Birgitte Ahring føler sig udsat for, hvad hun selv betegner som »en skueproces«, som startede med fusionen mellem DTU og forskningscenter Risø. I den forbindelse kunne Birgitte Ahring ikke få oplyst, hvad der skulle ske med hendes afdelings 48 medarbejdere.
Først kort inden jul fik hun besked på, at hendes afdeling skulle slås sammen med en afdeling på Risø, som ifølge hendes eget udsagn ikke arbejder med biobrændstof. Hun skulle ikke selv lede afdelingen og betragtede det derfor som »en degradering«, som hun ikke ville acceptere.
Birgitte Ahring oplyser, at hun ønskede at blive på DTU, hvor hun har arbejdet i 20 år, men at ledelsen aflyste gentagne møder om en afklaring af hendes situation. Til sidst underskrev hun derfor en kontrakt med Washington State University, hvor hun skal være direktør for et forskningssamarbejde om bioprodukter mellem universitetet og et laboratorium under den amerikanske energistyrelse.
Efter hun havde skrevet under på kontrakten med amerikanerne, blev Birgitte Ahring ifølge sin egen udlægning tilbudt jobbet som leder af de fusionerede aktiviteter mellem DTU og Risø, men da var det for sent.
Mandag i denne uge var Birgitte Ahring sammen med sin advokat i et møde med prorektor Knut Conradsen, DTU, og universitetsdirektør Claus Nielsen.
»Mødet varede to timer, og her diskuterede vi på min foranledning de mulige samarbejdsrelationer frem til min ansættelse i USA den 15. august i år. Jeg var naturligvis indstillet på at gennemføre en helt igennem professionel afleveringsforretning,« skriver Birgitte Ahring i en orientering om sagen.
»Mødet var en ren skueproces, idet rektor Lars Pallesen, mens mødet endnu var i gang, udtalte til bladet Ingeniøren, at jeg var blevet bortvist. Kort tid efter mødet mandag formiddag informerede DTU's ledelse medarbejdere og studerende i min afdeling om, at jeg var bortvist på trods af, at DTU endnu ikke havde givet mig en skriftlig begrundelse og mulighed for svar, som lovgivningen foreskriver,« fortsætter hun.
Derfor mener Birgitte Ahring, at hendes rettigheder er blevet så groft krænket, at hun overvejer at stævne DTU's ledelse.
Præcisering: Oplysninger, der er kommet frem senere i sagen om professor Birgitte K. Ahring, viser, at hun ikke blev afskediget fra DTU, idet hun selv opsagde sin stilling. DTU valgte at fritstille professoren umiddelbart efter opsigelsen.
