Fyret professor: Forskerne flygter fra DTU's mandfolkevælde

6. marts 2008 kl. 13:543
Den fritstillede biobrændstofprofessor Birgitte Ahring fra DTU retter et alvorlig angreb på DTU's ledelse: Den er enerådende og umulig at kommunikere med, siger hun. DTU's rektor vil ikke kommentere sagen yderligere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Birgitte Ahring, der mandag blev fritstillet fra sit job som professor på DTU, langer hårdt ud efter universitetets ledelse med rektor Lars Pallesen i spidsen.

Hun mener, at håndteringen af fritstillingen rejser et principielt spørgsmål om de ledelsesmæssige kompetencer på Danmarks største tekniske universitet.

»Sagen har været forfærdeligt skadelig for DTU. Men den kommer som et led i en længere udvikling, hvor mange medarbejdere, deriblandt flere professorer, er rejst,« siger Birgitte Ahring, der angriber DTU's ledelse for at være enerådende.

»DTU's ledelse fortæller simpelthen ikke medarbejderne, hvad der sker. Den har svært ved at kommunikere, og selv centrale personer får intet at vide om, hvad der sker. DTU's ledelse er et mandfolkevælde,« kritiserer Birgitte Ahring.

Flytter måske forskning til Københavns Universitet

Den fyrede professor fremhæver, at hun ikke hørte noget ledelsen i tre måneder i efteråret, da hun havde meddelt, at hun ikke syntes, det var en god ide at fusionere hendes forskningsområde med Risø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Og så, kort før jul, fik jeg og mine 48 medarbejdere og studerende i BioScience & Technology på DTU besked om, at vi var flyttet til Risø - nu Risø-DTU - og slået sammen med en afdeling med seks medarbejdere på Risø inden for samme felt samt en række andre forskere. I alt blev vi knapt 100 medarbejdere, og hvor faglederen skulle være en Risø-medarbejder; som ikke arbejder med bioenergi,« siger Birgitte Ahring.

Hun er meget skuffet over, hvordan hendes arbejdsplads gennem 22 år har reageret.

»Sammen med en gruppe af utroligt dedikerede medarbejdere har jeg skabt resultater inden for biobrændsel, som har vakt genlyd langt ud over Danmarks grænser. Resultater, som tilført DTU stor prestige,« siger Birgitte Ahring.

Hun finder, at hun dermed fuldt ud har levet op til DTU's ambition om at være t elite-universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Lige nu laver jeg damage control og koncentrerer mig om at videreføre min forskning, og så forsøger jeg at holde hovedet oppe og benene nede, også på mine chokerede ph.d.studerende. Men jeg er bekymret for de vilkår som mine medarbejdere og studerende er efterladt i med en ledelse, der har afsløret så fatale brist - ikke alene ledelsesmæssigt, men også moralsk,« siger professoren.

Hun vil fortsætte med at forske i Danmark, selv om hun fra 15. august skal være direktør for amerikanerne ambitiøse biobrændselsforskning. Det bliver dog ikke på DTU, men måske på Københavns Universitet.

Birgitte Ahring truer med at lægge injuriesag an mod rektor Lars Pallesen, fordi han udtalte til Ingeniøren og studerende på DTU, at hun var blevet bortvist.

DTU-rektor: Ingen yderligere kommentarer

Lars Pallesen ønskede torsdag ikke at kommentere sagen yderligere. Han nøjes med at henvise til sin citat til Ingeniøren mandag, som ordret lyder: »Der har været et forløb, som har umuliggjort et videre samarbejde med Birgitte Ahring.«

Lars Pallesen har også fremsendt den skriftlige orientering om sagen, som ledelsen sendte ud på DTU. Den har overskriften "Professor Birgitte Ahring flytter til USA" indeholder følgende formuleringer:

»Birgitte Kiær Ahring har fået tilbudt et job som direktør og professor for Center for Bioproducts and Bioenergy på Washington State University. Det betyder, at Birgitte K. Ahring er fratrådt sin professorstilling ved DTU.

DTU's forskningsgrupper, forskningsprojekter og studerende inden for 2. generations biobrændstof fortsætter arbejdet med uformindsket styrke. I første omgang under ledelse af professor Kim Pilegaard. Medarbejderne i biobrændstof-gruppen blev orienteret på et møde mandag eftermiddag.

DTU beklager tabet af en dygtig forsker, men ønsker Birgitte Ahring held og lykke med de nye karrieremuligheder.«

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. marts 2008 kl. 17:32

Jeg tror DTU er blevet overtaget af markedsføringsfolk (måske fra CBS?)

DTU har længe forsøgt at profilere sig om et af verdens førende tekniske universiteter. Faktum er, at DTU nedprioriterer forskning og undervisning, men bruger mange kræfter på markedsføring.

F.eks. er brintbilen blevet massivt promoveret på trods af at DTU beskar projektet så kraftigt at det var ved at lukke ned. Undervisningen har været underprioriteret længe, men studiet bliver alligevel promoveret som værende i "verdensklasse". Og tilfælde som dette, hvor stjerneforskere behandles som skidt, er langt fra ukendte. De fleste kan vel huske den gang Hr. Reitzel smækkede med døren?

Hatten af for kommunikationsafdelingens store arbejde. Det stemmer bare ikke overens med de faktiske forhold.

2
6. marts 2008 kl. 17:25

»Birgitte Kiær Ahring har fået tilbudt et job som direktør og professor for Center for Bioproducts and Bioenergy på Washington State University. Det betyder, at Birgitte K. Ahring er fratrådt sin professorstilling ved DTU.

  • det kan næppe være jobTILBUDET i sig selv, som har 'betydet' fratrædelsen. En noget ubehjælpsom formulering, som bærer præg af at være nedfældet i hast (panik?)! :)
1
6. marts 2008 kl. 17:15

DTUs alternertiv til ledelse afspejler et stort og aktuelt behov for en kompetance som DTU ikke råder over. Hvad med at hyre en første års praktikant fra Copenhagen Business School der i det mindste har nogen viden om professionel organisationsledelse.

Det kan kun blive en forbedring