Fyret DTU-professor får kold skulder i København

1. april 2008 kl. 08:414
Fyret DTU-professor får kold skulder i København
Illustration: Casper Dalhoff.
Den verdenskendte professor Birgitte Ahring får alligevel ikke mulighed for at rykke sin forskning til Københavns Universitet. Universitetets ledelse har foretaget en kovending og opgivet enhver tanke om samarbejde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indtil midten af marts var ledelsen på Københavns Universitet ved at falde over sine egne ben af begejstring over, at biobrændstofprofessor Birgitte Ahring skulle flytte sin forskning fra DTU til landets største universitet.

Men i dag har universitetet fuldstændig mistet lysten til at samarbejde med den fyrede DTU-professor. Ledelsen er vendt rundt på en tallerken og har droppet enhver tanke om at tiltrække DTU's forsknings i biobrændstoffer, erfarer Ingeniøren.

Ledelsen på Københavns Universitet har ikke reageret på anmodninger om at interview om årsagen.

Allerede forud for fyringen af Birgitte Ahring havde Københavns Universitet planlagt at tage imod den kontroversielle professor. Syv dage efter fyringen fastholdt institutleder Lene Lange stadig, at Birgitte Ahring var på vej til KU, hvor professoren havde opbygget et solidt netværk i sine unge dage som biologistuderende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På trods af en turbulent uge er jeg glad for at kunne meddele, at der fortsat arbejdes hen imod, at Birgitte Ahring også fremover vil have en universitets-forskningsbase i Danmark - og at denne vil blive på KU-Bio,« skrev Lene Lange i en mail til medarbejderne på Biologisk Institut den 10. marts.

Beslutningen blev bakket op af leder af institut for molekylærbiologi, Nils Overgaard Andersen, dekan for det naturvidenskabelige fakultet, og af rektor Ralf Hemmingsen.

Fire dage senere glædede Københavns Universitet sig stadig til samarbejdet. Dekan Nils Overgaard Andersen skrev i en ny mail, at »fakultetsledelserne på Life og Nat har drøftet samarbejdssituationen, efter at professor Birgitte Ahring har besluttet at forlade DTU for at tiltræde en ledende forskerstilling ved WSU i USA - og har i den forbindelse besluttet, at det nuværende samarbejde mellem forskere på KU og medlemmer af BKA's (Birgitte Kjær Ahring, red.) gruppe søges videreført under så vidt muligt uændrede vilkår. Beslutningen har været forelagt rektor Ralf Hemmingsen, der er enig i denne beslutning.«

Nils O. Andersen sluttede af med at love at se imødekommende på et eventuelt senere opstået ønske om at adjungere Birgitte Ahring.

Overflytningen til KU var clearet af DTU

Oprindelig opstod ideen om et samarbejde mellem professoren og Københavns Universitet, efter at Birgitte Ahring 27. februar havde taget imod et tilbud fra Washington State University om at lede et stort forskningssamarbejde om biobrændstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planerne om at overflytte Birgitte Ahrings forskning skete helt i overensstemmelse med DTU, hvor samarbejdet mellem professoren og ledelsen knirkede, fordi Birgitte Ahring og hendes 48 medarbejdere og studerende efter DTU's fusion med Risø skulle flyttes ind under Risøs auspicier.

Udsigten til at få Birgitte Ahring over til KU var lige fra starten en stor bonus for KU. Den 29. februar sendte institutleder Lene Lange derfor en glædestrålende mail til de øvrige chefer på KU's Biologisk Institut om, hvordan Birgitte Ahring også fremover ville have en unversitets-forskningsbase i Danmark - og at den vil blive på KU-Bio.

»Det vil give mulighed for at samle den biologiske forskning i Danmark, så vi alt i alt kan styrke Danmarks position inden for mikrobiologi, molekylærbiologi og plantebioteknologi,« skrev Lene Lange dengang i en mail til medarbejderne på Biologisk Institut.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. april 2008 kl. 09:26

Når der skrives verdenskendt er det vel inden for biobrændstof der menes. Ja, jeg tvivler da på at mit 4-årige afrikanske plan-barn kender hende.

3
1. april 2008 kl. 11:46

Svært at sige hvem, der snyder hvem mest - og hvem der i sidste ende får mest ud af denne meget diskuterede fyring/fritstilling/forflytning/eller?. Men det er demokratiets pris at næsten alt, der sælger aviser, kan sættes til offentlig skue, fordrejning og forundring for os måbende uvidende. Og kan begivenheden ikke sælge sig selv, kan man forfriske historien med, at det er en verdenskendt professor der er fyret. Så skal det nok sælge. Birgitte Ahring er sikkert meget anerkendt og dygtig indenfor sit felt; men verdenskendt? det er dog en anelse overdrevent. Det minder mig om den gode Martin, der vandt X-factor. Morgennyheden i går i radioen var, at Martin's vindersang var det mest sete i hele verdenen på Youtube. Over 30.000 havde set klippet. Alt afhænger af perspektivet man ønsker at se begivenheden fra og hvordan den serveres. Men avisen skal jo ud.

1
1. april 2008 kl. 08:50

Min første tanke var at dette var ing.dk's aprilsnar men måske er det ikke så usandsynligt endda, det forudgående forløb in mente. Jeg er stadig i tvivl.......

/Niels