Fynsværket mangler affald - og brænder nordmændenes

28. januar 2013 kl. 11:113
Også Fynsværket er nu begyndt at importere affald fra udlandet for at holde blus på affaldsovnene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Endnu et affaldsforbrændingsanlæg melder nu om import af udenlandsk skrald, fordi de hjemlige affaldsmængder falder på grund af den økonomiske krise.

Denne gang drejer det sig om den del af Fynsværket, som forbrænder affald, og som udgør 10 pct. af værkets varme-og elproduktion.

Ifølge kraftværkschef Klaus Winther har faldet været så markant, at to ud af tre kedler har været taget ud af drift hen over julen.

»På grund af finanskrisen er der både i industrien og i de private husholdninger et fald i mængden af affald på omkring 20 procent,« siger han til Fyens Stiftstidende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden november sidste år har Vattenfall derfor importeret og brændt 300 ton norsk affald om ugen, hvilket skal sammenlignes med, at fynboerne hver dag leverer 700 ton affald til værket.

Affaldsforbrændingsanlæggene får penge for at modtage affald - og penge for at levere varme til fjernvarmeforbrugerne. Om økonomien i at forbrænde det norske affald siger Klaus Winther:

»Det er klart, at det koster noget mere, men det hænger sammen.«

I sidste uge kom det frem, at affaldsforbrændingsanlægget Kara Noveren ved Roskilde importerede irsk affald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig konkluderede en ngo-rapport, at der er fare for overkapacitet på affaldsforbrændingsanlæg i Nordeuropa. Trods vigende mængder affald er der planer om at øge forbrændingskapaciteten i Europa med 48 nye forbrændingsanlæg samt udbygning af eksisterende faciliteter, der vil forøge kapaciteten med 13 millioner ton affald frem til 2020.

I Danmark forbrænder vi omkring 3,5 mio. ton affald om året (2010-tal).

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
29. januar 2013 kl. 10:08

Jeg er ikke sikker, men er det ikke sådan at det koster de danske firmaer 361,- kr pr tons at levere til affaldsforbrænding i DK, derfor bliver det exporteret, altså læsset i container, kørt ud af landet, for derefter blive sat over på andre lastbiler og importeret igen,hvordan det så er prismæssig, om det er med eller uden moms, afgifter og EU støtte,om man kalder det miljø og co2 venlig, det må dem som er meget mere inde i disse ting kunne oplyse. Der er ihvertfald nogen der er inde i varmen på mere end en måde

2
29. januar 2013 kl. 05:59

Bedst var det at affaldet blev sortere og råstofferne genbrugt. Men affaldsforbrænding uden (ret meget) udslip af skadelige stoffer er en kunst. Vil det ikke batte mere miljømæssigt at importere affald fra øst Europa, Polen ect., hvor de har valgt ikke at opføre højteknologiske forbrændingsanlæg som i DK?

1
28. januar 2013 kl. 14:29

"Affaldsforbrændingsanlæggene får penge for at modtage affald – og penge for at levere varme til fjernvarmeforbrugerne." og "Danmark er europamestre i affaldsforbrænding" (hvilket blot betyder at vi producerer mest affald og brænder det af igen) og alligevel kan vi ikke få nok ! En anden artikel jeg ikke lige kan finde, viser at overskridelser af døgnmiddelværdierne for udledning fra de selvsamme forbrændingsanlæg er markante.

Det såkaldte Økologiske Råds anbefalinger af, at afbrænding af rent tørt træ i private anlæg skal forbydes på trods af at dette tydeligvis er økonomisk langt mere rentabelt (da vel kun de færreste får penge for at modtage rent tørt træ og alligevel kan producere deres varme langt billigere end fjernvarmen), er derfor helt absurd i denne sammenhæng. Jeg har endnu ikke set nogen indikation af, at kollektiv afbrænding af affald skulle give anledning til mindre forurening, end individuel forbrænding af rent dansk tørt træ.

At pålægge afgifter på rent tørt træ afbrændt i individuelle anlæg, som er underlagt langt større krav end de store anlæg, og overføre provenuet til afbrænding af udenlandsk affald med et særdeles ukendt indhold ved at reducere procesenergiafgiften er derfor endnu mere absurd.

Denne vej fører kun til, at godt brænde skal laves om til ubrugte papkasser, som derefter skal transporteres over lange afstande - helst grænseoverskridende så der kan spares nogle afgifter og moms, så det kan fyres af på anlæg med langt dårligere totalvirkningsgrad, end mindre individuelle anlæg hvor der kun fyres efter behov.

Det bliver det ikke billigere af, men der er nogen som vil tjene flere penge. Udslip af miljøskadelige stoffer ? Tja - hvad tror du selv ?

Vi er meget langt fra KISS-princippet her, og derfor har de fleste meget svært ved at følge med i hvad det reelle resultat bliver. Danmark vil så gerne være førende i alting. Hurra, vi er førende i at brænde mest muligt udenlandsk lort af ?!?!?

Danmark - Europas losseplads ???