Fynske saltspredere halverer saltforbruget
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fynske saltspredere halverer saltforbruget

Med saltspredere produceret af firmaet Epoke i Vejen har det tidligere Fyns Amt formået at halvere saltforbrug på de vinterglatte veje to år i træk.

Saltsprederne fordeler en flydende saltblanding på vejene ved brug af 10 dyser i stil med landmandens gyllespreder.

De traditionelle saltspredere fungerer ved, at salt og vand blandes på en slags tallerken som roterer og spreder saltet over vejen.

Den gamle metode får store saltmængder til at lægge sig i den ene side af vejen. Det problem løser Epokes saltspreder, som sprøjter saltopløsningen skråt ud på vejen og skaber en jævn fordeling.

Godt for miljøet

Tidligere brugte Nordfyens Kommune to store saltspredere for at salte 126 kilometer vej. I fremtiden forventer kommunens, at den samme spredning kan klares af én dyse-spreder, og der samtidig kan medtages yderligere 25 kilometer veje.

»Vores erfaringer viser simpelthen, at det virker forrygende godt, og vi kan spare miljøet for mange kilo salt,« siger Jens Kristian Fonnesbech, teknisk chef i Nordfyns Kommune.

Skepsis omkring virkning i snevejr

Oplevelserne med de nye saltspreder præsenterede Jens Kristian Fonnesbech på et seminar i København om fremtidens vintertjeneste, der handlede om IT-værktøjer og nye opfindelser til at løse problemer med glatte og ufremkommelige vinterveje.

Trods de gode erfaringer udløste saltsprederne store diskussioner på seminaret, og flere tvivlede på, om de virker i kraftigt snevejr.

»Vores erfaringer fra det voldsomme snefald på Fyn forrige år var rigtig gode, og jeg tror, at folks skepsis handler om frygt for at forlade de gamle metoder,« siger Jens Kristian Fonnesbech.

Det kan tage mange år at få kommunerne til at udskifte saltsprederne, fordi disse indkøbes via det skattefinansierede områder, der i disse år er hårdt belastet med klare prioriteringer på de sociale områder.Så uanset at det er en god idé med disse saltbesparende saltspredere så har kommunerne ikke råd til at være mere miljøvenlige.Det går så blandt andet ud over de mange km støbejerns vandrør der som oftest ligger under de veje der saltes.Danva ved hvor mange km støbejerns vandrør vi har i Danmark og hvor stort lækagetabet er fra disse og de store omkostninger der er forbundet med reparationer af vandledningsnettet.Måske er de 5 dogmekommuner gået foran med at indkøbe disse saltbesparende saltspredere. Men Fyn har jo i mange år været foran på miljøområdet, takket være en meget visionær amtsbiolog Jørn Dan Pedersen.Vejsalten korroderer vandledningerne således at levetiden forkortes med årtier. Det er således en dårlig idé ikke at begrænse saltningen ovenover støbejernsvandrørene.DTU's kemiske afd under Professor Niels Bjerrum ved en masse om hvordan disse korrosioner sker og hvordan de kan modvirkes.

  • 0
  • 0

Der er en anden ting der undrer mig over den her historie:  Jeg er ret sikker på at det har været prøvet før.En amtsvejmand fra det nu hedengangne Vestsjællands Amtsvejvæsen har for 10-20 år siden fortalt mig at de afprøvede saltspredere der spredte saltvand istedet for krystalinsk salt. Poul-Henning 

  • 0
  • 0