Fynske saltspredere halverer saltforbruget

Med saltspredere produceret af firmaet Epoke i Vejen har det tidligere Fyns Amt formået at halvere saltforbrug på de vinterglatte veje to år i træk.

Saltsprederne fordeler en flydende saltblanding på vejene ved brug af 10 dyser i stil med landmandens gyllespreder.

De traditionelle saltspredere fungerer ved, at salt og vand blandes på en slags tallerken som roterer og spreder saltet over vejen.

Den gamle metode får store saltmængder til at lægge sig i den ene side af vejen. Det problem løser Epokes saltspreder, som sprøjter saltopløsningen skråt ud på vejen og skaber en jævn fordeling.

Godt for miljøet

Tidligere brugte Nordfyens Kommune to store saltspredere for at salte 126 kilometer vej. I fremtiden forventer kommunens, at den samme spredning kan klares af én dyse-spreder, og der samtidig kan medtages yderligere 25 kilometer veje.

»Vores erfaringer viser simpelthen, at det virker forrygende godt, og vi kan spare miljøet for mange kilo salt,« siger Jens Kristian Fonnesbech, teknisk chef i Nordfyns Kommune.

Skepsis omkring virkning i snevejr

Oplevelserne med de nye saltspreder præsenterede Jens Kristian Fonnesbech på et seminar i København om fremtidens vintertjeneste, der handlede om IT-værktøjer og nye opfindelser til at løse problemer med glatte og ufremkommelige vinterveje.

Trods de gode erfaringer udløste saltsprederne store diskussioner på seminaret, og flere tvivlede på, om de virker i kraftigt snevejr.

»Vores erfaringer fra det voldsomme snefald på Fyn forrige år var rigtig gode, og jeg tror, at folks skepsis handler om frygt for at forlade de gamle metoder,« siger Jens Kristian Fonnesbech.