Fynske robotter skal bekæmpe coronavirus i Kina

Illustration: UVD Robots

Kinesiske hospitaler kæmper i disse uger med at holde antallet af smittede med den dødelige coronavirus nede. Derfor er det afgørende, at hospitalsstuer desinficeres effektivt, uden at hverken sundheds- eller rengøringspersonale bliver udsat for smitten.

Lige netop det har den fynske robotvirksomhed UVD Robots specialiseret sig i med deres selvkørende UVD-robot. Den fungerer ved, at ultraviolet lys med en bølgelængde på 254NM (UV-C) ødelægger strukturen i arvematerialet i virus, bakterier og andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Det har ført til en ny ordre på et tocifret millionbeløb til Kina, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Køberen af robotterne er Sunay Healthcare Supply, og aftalen blev underskrevet i dag i Odense. Administrerende direktør for den kinesiske virksomhed Su Yan siger ifølge meddelelsen:

Selvkørende robotter fraUVD Robots skal nu bekæmpe coronavirus på kinesiske hospitaler. Illustration: UVD Robots

»Vi har screenet verdensmarkedet for de bedste teknologier til at bekæmpe coronavirussen, og vi kan se, at den danske UVD-robot er de andre teknologier overlegen. Vi er glade for på meget kort tid at have indgået en forhandleraftale om enerettigheder til at levere UVD-robotterne i Kina. Begge parter har arbejdet intenst på at få igangsat leverancer af robotter til kinesiske hospitaler.«

Sunay Healthcare Supply har kontakt til mere end 2.000 kinesiske hospitaler.

Udvikling baseret på privat-offentligt samarbejde

De første robotter i denne uge blevet sendt til en række hospitaler i Kina, og i de kommende uger vil et større parti blive sendt af sted. UVD Robots vil nu sætte ekstra mandskab i produktionen af desinfektionsrobotter.

UVD-robotten baserer sig på teknologi udviklet af Blue Ocean Robotics og Odense University Hospital (OUH). Siden introduktionen i 2018 er robotten kommet på markedet i 40 lande og solgt til hospitaler og sundhedssektoren i Asien, Europa og USA.

Der er ingen risiko for mennesker i forbindelse med brugen af robotten. Den er selvkørende og bygget til at indgå i miljøer med mange mennesker og forhindringer.

I Danmark bliver robotten brugt på Sygehus Sønderjylland og på Odense Universitetshospital.