Fynsk ‘svingerklub’ i nye forsøg: På vej mod rekordstort Foucault-pendul
Planerne om at opføre verdens største udendørs Focault-pendul midt i Svendborg er kommet et skridt nærmere virkelighed.
Gruppen Det Svinger I Svendborg har netop gennemført en række forsøg med et tre meter højt pendul i formandens opgang, og satser nu på at opføre et 12 meter højt udendørs pendul som sidste testbænk før den endelige udgave.
En af byens direktører, Teit Kjeldersgaard fra Svendborg Yacht-Services er nemlig blevet meget interesseret i pendulprojektet, og vil gerne stille et 12 meter højt tårn på sin fabriksgrund til rådighed for forsøg.
»Vi har brug for at være helt sikre på, at vores tekniske løsninger holder, og wiren ikke bliver for påvirket af vinden. Indtil nu tyder alt på, at vores setup kan virke 220 dage om året. Men vi vil ikke stille borgere og investorer noget i udsigt, som vi ikke kan holde. Derfor vil vi teste det for at være helt sikre,« siger Poul Vase, der er formand for Det Svinger I Svendborg, som efter eget udsagn består af en flok pensionister fra Fiskopvej og ham, der »bare er god til at smøre leverpostejmadder«.
Pendul bliver lavere, men stadig verdens største
Efter gruppen i efteråret 2016 gennemførte et større forsøg, hvor de hængte en tonstung kugle op i en 64 meter lang wire på Lindøværftet, lød meldingen, at en endelig udgave af pendulet formentlig kunne være klar i Svendborg til DGI Landsstævnet, der finder sted i Svendborg i 2021. Den plan tror Poul Vase dog ikke længere holder.
Inspireret af den franske fysiker Jean Bernard Léon Foucault vil lokale ildsjæle bygge et pendul, der skal svinge frem og tilbage over Centrumpladsen i Svendborg – i dag en parkeringsplads, der går under navnet Gylletanken. Foucaults pendul svingede frem og tilbage i Pantheon i Paris i 1851, og for hvert sving flyttede pendulets endepunkt sig en anelse i forhold til omgivelserne, som viseren på et ur. Efter 33 timer havde kuglen tilsyneladende roteret en hel omgang, men i virkeligheden havde Foucault med sit pendul demonstreret Jordens rotation. Kuglens bevægelse fra ét yderpunkt til et andet betegnes svingningsplanet, og det drejer med tiden – afhængigt af breddegraden. På Nordpolen vil en drejning på 360 grader vare 24 timer, og ved ækvator vil pendulet svinge konstant i samme plan. Tiden, det tager for pendulet at dreje en hel omgang, er 24 timer divideret med sinus til den aktuelle breddegrad. På centrumpladsen i Svendborg vil det tage 24/sin 55 = 29,3 timer.Foucault-pendulet i Svendborg
»Det bliver nok lige at stramme den. Det vil kræve en masse arbejde udover selve pendulet, såsom udarbejdelsen af en ny lokalplan, så vi må nok have lidt mere tålmodighed,« siger Poul Vase.
Højden på pendulet er også blevet nedjusteret siden sidst fra 67 meter til 40 meter, så det ikke skæmmer byens profil.
Læs også: Sådan skal et 67 meter pendul midt i Svendborg se ud
»Vi havde en sejltur på sundet for at vurdere højden bedre og kunne se, at det ville blive et for stort monstrum. Med en højde på 40 meter vil det passe godt mellem byens kirketårne,« siger han.
Svingede 3,5 meter langt pendul i opgang hos formand
Under det tre år gamle forsøg på Lindøværftet havde gruppen særlig fokus på at undersøge vindens påvirkning af pendulet, men dengang havde de ingen teknologi til at holde svingningen konstant. Det har de nu afprøvet i deres sidste forsøg, hvor de har testet den såkaldte pumpemetode, som er beskrevet i ingeniør Ivar Balslevs rapport.
Læs også: VIDEO: Verdens største Foucault-pendul svinger med et øksehug
Pumpemetoden fungerer ved, at en aktuator anbringes for enden af en lang wire og løfter hele kuglen op og ned i en rytmisk bevægelse. Den løsning blev testet i en lille forsøgsopstilling i en opgang hos bestyrelsesformand Poul Vase med hjælp fra flere interesserede, herunder gruppens tekniske konsulent, ingeniør Ivar Balslev.
Læs også: Pensionister bag kæmpe pendul i Svendborg: »Vi håber at vise, at Jorden drejer rundt«
Forsøgsopstillingen bestod helt enkelt af en kugle på 3,5 kilogram ophængt i en 3,5 meter lang snor, hvor en motor til en bilvinduesvisker løftede kuglen op og ned. Motoren blev aktiveret 0,8 sekunder efter kuglen havde passeret det såkaldte ligevægtspunkt, hvor kuglen hang lodret. Gruppen testede både en magnetisk føler og en lysdiode-detektor til at registrere kuglens ligevægtspunkt.
Jernkugle opførte sig underligt
Kuglen blev løftet én centimeter og svingede 50 centimeter til hver side. Den gennemførte en perfekt Focault-drejning på 0,5 grader per minut. Dog viste forsøg over længere tid, at pendulet til tider opførte sig forkert.
Læs også: Ingeniørens læsere får pendul-folk til at overveje teknologiskift
»Corioliskræfterne er jo meget små, så der skal ikke meget til at påvirke svingningerne, og om det var magnetisme eller noget helt andet ved vi ikke, men da vi udskiftede jernkuglen med en af messing, havde vi ingen problemer. Alle efterfølgende forsøg har vist en stabil og reproducerbar Focault-drejning,« fortæller Poul Vase, der oplyser, at planen er at skifte til en kugle af bly senere for også at mindske vindmodstanden.
Manden med pengeposen mangler stadig
Endnu mangler gruppen dog den endelige finansiering, men bevarer optimismen:
»Det gik jo let med at få finansieret vores forsøg på Lindøværftet, og Byrådet er også fuld af roser for vores projekt, men vi får ingen klare svar på, om der også følger penge med,« siger Poul Vase og oplyser, at Teknisk Forvaltning har undersøgt undergrunden for om der skulle være interessant arkæologi, der kan spænde ben for projektet.
»Den del er også på plads, så jeg kan ikke andet end tro på, at vi nærmere os en virkeliggørelse af projektet, men jo ...pengene mangler stadig,« siger han.
