Fynsk biogasprojekt flytter ind hos Fjernvarme Fyn

Endnu et stort biogasprojekt, Faaborg-Midtfyn Biogas, indgår nu en aftale med Fjernvarme Fyn om at levere biogas til et nybygget kraftvarmeværk, der skal placeres i Højby ved Odense.

Fjernvarme Fyn har i forvejen en aftale med Nordfyns Biogas amba om at bygge et andet kraftvarmeværk ved Søndersø, der skal aftage biogassen fra et stort biogasanlæg Bogense via en gasledning. Dermed sikrer landmændene sig, at de har aftagere til deres biogas og en fornuftig finansiering af projektet, hvilket ellers er en udfordring for mange biogasprojekter.

Læs også: Køberne vender ryggen til miljøvenlig biogas

Selskabet Faaborg-Midtfyn Biogas amba, som har 65 landmænd som interessenter, var ellers indstillet på at skulle opgradere biogassen fra anlægget til naturgaskvalitet og levere gas ind på nettet. Men ifølge selskabets formand, Jens Jacobsen, viste det sig at være meget dyrt. Ikke mindst i drift:

»Vi regnede ud, at det ville koste 1 mio. kroner om året i driftsudgifter at få tryksat gassen for at kunne sende den ud på nettet. Hertil kommer så selve udgiften til opgradering på 1 krone pr. kbm. Ved at samarbejde med Fjernvarme Fyn og levere gassen til kraftvarmeværket ser økonomien meget bedre ud,« siger han og tilføjer, at energiforligets højere tilskud til biogas har haft uvurderlig betydning for økonomien i projektet.

Nemmere finansiering

I praksis laver amba-selskabet et aktieselskab sammen med Fjernvarme Fyn, og det gamle selskab bliver så en leverandørforening af gylle til anlægget, forklarer Jens Jacobsen:

»Vi er rigtig glade for dette samarbejde, som også gør det muligt at finansiere anlægget i en tid, hvor det er svært for landmænd at låne penge,« siger han og peger på, at man med den nye løsning oven i købet har mulighed for at kunne låne inden for kommunegarantien.

Samtidig betyder aftalen med Fjernvarme Fyn, at biogasfolkene på papiret flytter anlægget væk fra den oprindelige planlagte placering i Salingelund til et sted tættere på Odense og kraftvarmeværket. ’På Midtfyn et sted’, som Jens Jacobsen udtrykket det, for endnu er den nye placering ikke fastlagt. Også her skal en ny biogasledning forbinde anlæg og kraftvarmeværk.

Færdig arbejde i 2015

Som nævnt står der 65 landmænd bag projektet, som tilsammen kan levere 300.000 ton gylle om året til anlægget. Det skal efter planen producere 16 mio. kbm biogas årligt, hvilket svarer til 10 mio. kbm naturgas.

Det er ideen, at landmændene skal have afhentet gyllen på gården for bagefter at få den afgassede gylle retur til brug som gødning på marken.

Faaborg-Midtfyn Biogas har fået 40 mio. kroner i støtte fra anlægspuljen, så derfor skal anlægget være i drift i 2015, hvilket Jens Jacobsen også regner med er realistisk, når hele 2014 går med byggeriet.

Emner : Biogas