Fynboer: Vi skærer ikke ned på busserne for at få rejsekort

23. marts 2012 kl. 15:196
Fynboer: Vi skærer ikke ned på busserne for at få rejsekort
Illustration: Das Büro.
Rejsekort bliver tidligst landsdækkende om fem år, efter at samtlige kommuner på Fyn har afvist at give en krone ekstra for det elektroniske billetsystem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rejsekortet bliver tidligst landsdækkende om fem år. Det er otte år efter, det elektroniske billetsystem skulle have været rullet ud i det meste af landet.

Det er konsekvensen, efter at bestyrelsen for Fynbus på et møde torsdag enstemmigt afviste at sætte rejsekort i de fynske busser. Det kan tidligst komme på tale i 2017, når fynboernes eksisterende billetsystem til busserne, Kvikkortet, forventes at være slidt ned.

Bestyrelsens beslutning kommer efter en lige så enstemmig høring blandt Fynbus' ejere, Region Syd og de fynske kommuner. Alle som én sagde nej til det elektroniske billetsystem.

Årsagen er enkel: Rejsekort vil i grove træk koste det dobbelte at drive og afskrive som det nuværende billetsystem, viser beregninger fra Fynbus. Hverken kommuner eller region vil skære ned på børnehave, sygehuse eller noget som helst andet for at indføre rejsekort.

Rejsekort vil betyde færre busser

Derfor er den eneste mulighed for at betale ekstraregningen, der i 2015 ville løbe op i fem millioner kroner, at skære ned på busdriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Grundlæggende har vi et billetsystem, der fungerer udmærket. Det lever vi udmærket med, indtil det er afskrevet og udskiftningsmodent,« siger bestyrelsesformand Torben Andersen, som sidder i byrådet i Kerteminde for SF.

Han understreger, at Fynbus med sine elektroniske billetter allerede har opnået de samme fordele, som rejsekortet giver andre steder i landet, med hensyn til dokumentation og planlægning.

»Den funktionalitet, som vi får i dagligdagen med rejsekort, er den samme, som vi har i dag med et system, der er købt, betalt og afskrevet,« siger Torben Andersen.

»Det har ikke været et svært valg for kommuner eller regionen. Det er ikke prisen værd at skære i antallet af bustimer for ikke at have to typer af rejsehjemmel,« tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvensen bliver altså, at passagerer, der rejser med tog til Fyn fra andre dele af landet på deres rejsekort, bliver tvunget til at købe billet med et andet system, hvis de vil videre med bus på Fyn. Det gælder ifølge Torben Andersen hver tiende af Fynbus' 17 millioner årlige passagerer.

Han hæfter sig også ved, at pendlerne først får et fastpris-produkt til rejsekort i 2014. Derfor vil Fynbus følge udviklingen af rejsekortet frem til 2015. Da skal det fynske busselskab tage stilling til, hvilket billetsystem det vil benytte efter 2017.

Torben Andersen lægger ikke skjul på, at Fynbus har været under et politisk pres for at tilslutte sig rejsekort.

»Vi har haft møder med skiftende transportministre. Især fra den forrige minister (Venstres Hans Christian Schmidt, red.) var der et pres, mens Henrik Dam Kristensen (nuværende transportminister fra Socialdemokraterne, red.) siger, at den beslutning må vi selv træffe. Men der er ingen tvivl om, at både DSB og staten gerne ser os med. Ingen tvivl om det,« siger den fynske bestyrelsesformand.

Dokumentation

Dagsorden for bestyrelsesmøde i december i Fynbus. I et bilag er beregningerne for at indføre rejsekort beskrevet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. marts 2012 kl. 12:11

Er der ingen, der tænker på, at al denne digitalisering, kan misbruges som kontrol? Den process er allerede igang. Jeg kan ikke se, at andre behøver at vide, hvor jeg tager hen, selv om det bare er til sommerhuset. Vi er ved at få et overvågningssamfund og tilsyneladende, er der ingen, der tænker på konsekvenserne, før det er for sent.

Al teknologi kan bruges og misbruges - ikke noget nyt under solen der.

Kvikkortet har et anonymt kort, og det har AFAIK Rejsekortet også, men det er selvfølgelig dyrere.

5
26. marts 2012 kl. 21:53

Er der ingen, der tænker på, at al denne digitalisering, kan misbruges som kontrol? Den process er allerede igang. Jeg kan ikke se, at andre behøver at vide, hvor jeg tager hen, selv om det bare er til sommerhuset. Vi er ved at få et overvågningssamfund og tilsyneladende, er der ingen, der tænker på konsekvenserne, før det er for sent.

4
23. marts 2012 kl. 18:15

Alle ved jo at rejse kortet er en succes. Hvor er så problemet

At det har taget 10 år at forsøge at udvikle noget som har virket i andre lande de sidste 20 år, er bare en biting.

3
23. marts 2012 kl. 16:31

Min erfaring med FynBus kortet er:

Det virker, og det virker altid, og uden problemer af nogen som helt art. Det kan vist ikke blive hverken ret meget bedre eller nemmere.

2
23. marts 2012 kl. 16:25

Jeg ved ikke helt om jeg kan tilslutte mig at kvikkortet fungerer, eller at det har samme funktionalitet som rejsekortet.

Man køber et kvikkort til et antal zoner. Og hver gang det bippes, betaler man for det antal zoner kvikkortet er købt til. Fynbus anbefaler selv på deres kvikkort side at man anskaffer sig mere end et kort hvis man ofte tager rejser med forskellige zone-antal.

1
23. marts 2012 kl. 15:36

Hvad med at gøre det modsatte? Altså udbrede et system der rent faktisk virker til resten af landet?