Nu må det være nok med fine springvand og moderne skulpturer. En gruppe ældre borgere i Svendborg har andre drømme. Høje drømme. De vil nemlig opføre et 67 meter højt pendul bedre kendt som et Foucault-pendul bestående af en tonstung kugle, der svinger frem og tilbage, mens det illustrerer, hvordan vores klode drejer rundt.
Pendulet skal placeres midt på en af byens store pladser, Centrumpladsen, der i dag er en kedelig parkeringsplads, som borgerne kalder Gylletanken, fordi den er omkranset af høje betonsider og har en rund form, der leder tankerne i den retning. I stedet for at tænke på gylle, skal man tænke på universet og fornemme Jordens rotation. Vejen dertil er et pendul, der skaber forundring, lyder det fra en af de fire initiativtager bag ideen, den 75-årige tidligere overlæge Poul Vase:
»Det er en utrolig oplevelse, når man forstår, at det er pendulet, der står stille, mens Svendborg drejer rundt under det,« siger han.
Udtænkt af den franske fysiker Léon Foucault (ikke at forveksle med den franske filosof Michel Foucault), der demonstrerede pendulets bevægelser under et forsøg i 1851 i Panthéon i Paris, hvor han ophængte en 28 kg tung kobberbeklædt kugle i en 67 meter lang wire. I Panthéon svingede pendulet frem og tilbage, men for hvert sving flyttede pendulets endepunkt sig en anelse som viseren på et ur, og efter 33 timer havde kuglen flyttet sig en hel omgang. I Svendborg håber man at opleve samme effekt blot på 29 timer, fordi byen er længere væk fra ækvator. Pendulet er nemlig påvirket af Jordens rotation på samme måde som luft- og havstrømme som Golf- og Humboldtstrømmen er påvirket af den såkaldte corioliseffekt.Fakta: Foucault-pendulet
I den cirkel, pendulet svinger i, er det planen, at den fynske billedhugger Keld Moseholm vil anbringe 30 små figurer, som bliver væltet, efterhånden som pendulet drejer rundt. Figurerne vil blive rejst op igen automatisk med trykluft.
Læs også: Sådan skal et 67 meter pendul midt i Svendborg se ud
Vinden kæmper mod de andre naturkræfter
Endnu er der dog ikke grønt lys fra politikerne til at opføre et pendul i midtbyen, selvom flere er positive. Et åbent spørgsmål er nemlig, om pendulet overhovedet vil fungere, selvom der findes masser af Foucault-penduler rundt omkring i verden. Men langt de fleste er anbragt indendøre. De enkelte, som findes udendøre, er lukket ind i en glasboks eller lignende, fordi vinden risikerer at presse kuglen ud af sin bane eller sætte wiren i svingninger. De forhold advarede civilingeniør Ivar Balslev fra virksomheden Scape Technologies A/S i Odense også om, da han i 2014 hjalp Svendborg-folkene med at vurdere udfordringer og løsninger.
I samarbejde med Ivar Balslev og manager på Lindø Port of Odense Peter Blazejewicz har Svendborg-gruppen nu udformet et forsøg, der skal teste pendulet i fuld skala i en kran på Lindø. Forsøget finder sted den 28. september, hvor de vil se, om vindpåvirkningen kan elimineres, hvis man bruger en ekstra tung kugle i en særlig tynd wire.
»Vi kommer nok ikke helt uden om en vindpåvirkning, men det gør jo heller ikke så meget, hvis man kun er nødt til at slukke pendulet i de perioder, hvor det blæser voldsomt. Men hvis det er halvdelen af året, så er det mere problematisk,« siger Ivar Balslev.
Kuglens bevægelse fra et yderpunkt til et andet betegnes svingningsplanet, og det drejer med tiden. Svingningsplanet drejer afhængigt af breddegraden. På Nordpolen vil en drejning på 360 grader vare 24 timer, og ved ækvator vil pendulet svinge konstant i samme plan. Tiden, det tager for pendulet at dreje en hel omgang, er 24 timer divideret med sinus til den aktuelle breddegrad. På centrumpladsen i Svendborg vil det tage 24/sin 55 = 29,3 timer. På Lindø vil gruppen hænge en 1,4 ton tung jernkugle op i en snoningsfri wire på 8 mm. Kuglen vil have en diameter på hele 1,4 meter og har en vandfyldt beholder som kerne. Den vil blive sat til at svinge passivt mellem to yderpunkter med en afstand på 10 meter. Kuglen vil være hele 16 sekunder om at bevæge sig fra et yderpunkt til det andet.Derfor virker pendulet ikke på ækvator
Adspurgte direkte, hvad de håber at få ud af forsøget, svarer Poul Vase:
»Vi håber at opdage, at Jorden drejer rundt,« griner han og fortsætter:
»... og så vil vi gerne vide, hvor slem vinden kan være for projektet. Hvis pendulet er meget vindfølsomt, må vi genoverveje at sætte afskærmning op i form af f.eks. armeret glas,« siger han.
En magnet for natteravne
Overvejelser om afskærmning er også aktuelle af en anden mere kedelig årsag: hærværk. For det er ikke utænkeligt, at en enorm gynge midt i Svendborg vil virke som en magnet på unge mennesker med et par Breezers i blodet. I første omgang har initiativgruppen løst det problem ved at lade pendulet svinge over en hævet rund platform, der i øvrigt også vil gøre det muligt at parkere biler under.
»Men det er klart, at vi aldrig kan gardere os fuldstændigt mod fulde folk, der prøver at kravle op eller kaster flasker. Mod tosser kæmper guderne forgæves,« siger Poul Vase.
Afskærmning af hele pendulet med armeret glas eller sågar tre vindmøllevinger, der mødes i en spids, er dog ikke udelukket endnu.
»Vi har diskuteret den sag rigtig meget i gruppen, og jeg er personligt meget skeptisk over for møllevingerne, fordi jeg frygter, det vil ligne en losseplads. Vi får nok brug for rådgivning udefra, og her ville vi rigtig gerne have hjælp fra kreative folk som Olafur Eliasson eller Peter Olesen,« siger Poul Vase.
Hvis pendulet bliver en realitet, har initiativgruppen masser af supplerende projekter, såsom en bronzefigur, der står med en kikkert rettet mod Nordstjernen, hvor vinklen er 55 grader i forhold til jordoverfladen. Manden skal have hul i hovedet, så ved at kigge ham i nakken kan man se stjernen gennem hovedet og kikkerten.
Nøgletal for forsøget på Lindø
Kuglen:
Diameter: 1,4 meter
Overfladeareal: 6,16 m2
Rumfang: 1437 dm3
Vægt netto: 650 kg
Totalvægt med fyldt vandtank: 1.430 kg
Wiren:
Længde: 64 meter
Diameter: 0,8 cm
”Areal” (højde x diameter): 0,51 m2
Udsving: 5 meter til hver side fra 0-stilling
Svingningstid: 16,0 sec.
(Fra yderstilling til modsatte yderstilling og tilbage til udgangspunktet)
Omkreds af ydercirkel: 31,41 meter
Én Foucault-drejning på 360 grader: 29 timer og 20 minutter
Foucaultdrejning målt på ydercirkel: Ca. 0,5 cm/sving
Se Foucault-pendulet i Chicago Museum og Science and Industry
