Fynboer fik pesticider i drikkevandet syv gange
Uden en lokal journalist fra Fyens Stiftstidende var det nok aldrig kommet borgerne for øre, at drikkevandet i Veflinge Vandværk i Nordfyns Kommune indeholdt for meget bentazon, et ukrudtsmiddel der stadig er i brug.
Journalisten kiggede selv i den omfattende database Jupiter, som Geus driver, og hvor data om analyser af dansk grund- og drikkevand er gemt. Her fandt han overskridelserne og begyndte at skrive om dem i lokalpressen.
Veflinge Vandværk topper ifølge en ny opgørelse fra Geus listen som den vandforsyning, som flest gange har haft prøver med for mange pesticider i drikkevandet. Syv gange er der målt for høje koncentrationer af bentazon i de fynske vandhaner i koncentrationer på op til syv gange grænseværdien.
Læs også: 87 gange har vandværker sendt for mange pesticider ud i danske haner
Sagen fra Veflinge fik det lokalt valgte folketingsmedlem Julie Skovsby (S) til at stille en lang række spørgsmål til fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V). Hun mener, at kommunen har svigtet sit ansvar som tilsynsmyndighed, og at det i sidste ende er ministerens ansvar at sikre, at lovgivningen bliver overholdt, når kommunen ikke har gjort det.
»Kommunerne er forpligtet til at sikre, at drikkevandskvaliteten hurtigst muligt genoprettes, hvis der er overskridelser,« siger Julie Skovsby.
Hun er utilfreds med, at ministeren ikke mener, at det er hans ansvar at sørge for, at kommunerne overholder deres tilsynspligt.
»Når der er en sag, hvor offentligheden opdager, at det vand, der kommer ud af hanerne, overskrider de grænseværdier, der er politisk fastsat, så skaber det usikkerhed. Sådan skal det ikke være. Det skal jo gerne være sådan, at kommunen som tilsynsmyndigheder griber ind,« tilføjer hun.
Udstiller »svigt på mange niveauer«
I vandværkernes brancheforening, Danva, konstaterer seniorrådgiver Claus Vangsgaard, at sagen fra Veflinge udstiller svigt på mange niveauer.
»I langt de fleste kommuner har man nogle meget engagerede folk rundt i forvaltningerne, men der er steder, hvor der måske ikke er politisk bevågenhed på at følge op på problemer, eller hvor man ligefrem nedprioriterer området,« siger han.
Heller ikke DTU-professor Hans-Jørgen Albrechtsen finder det i orden med gentagne overskridelser af grænseværdierne for pesticider i drikkevand.
»Hvis der er en enkelt måling over grænseværdierne, og problemet derefter bliver løst, så virker systemet. Men det er klart, at det er noget skidt, hvis det bliver ved over en længere periode,« siger han.
Problemerne er identificeret
I Nordfyns Kommune afviser den konservative formand for udvalget for teknik og miljø, Franz Jul Rohde, at kommunen har svigtet. Han påpeger, at en rådgiver nu har identificeret de problemer med boringen, som førte til forureningen af drikkevandet.
»Forvaltningen har ageret og reageret på overskridelser. Der har været en løbende dialog med det private vandværk og andre myndigheder, og der er lavet nye tiltag, hver gang der har været målt en ny overskridelse. Det havde været ønskeligt, hvis det første tiltag, man gennemførte, havde virket, men det gjorde det altså ikke, men det er ikke det samme, som at kommunen ikke har ageret,« siger han.
»Derfor mener jeg heller ikke, at kommunen har svigtet i det her forløb. Forvaltningen har gjort, hvad den skulle,« tilføjer udvalgsformanden fra Nordfyn.
»Vi lærer af alle de sager, vi har, så jeg er ikke så nervøs for, at der kommer gentagelser.«
Kræver bedre information
Lønstrup Vandværk i Nordjylland har ifølge Geus' opgørelse haft næstflest forureninger af borgernes drikkevand med pesticider, nemlig fem. Også her er der tale om bentazon.
Ole Ørnbøl (S), der er formand for Hjørring Kommunes teknik- og miljøudvalg, havde ikke hørt om overskridelserne, før Ingeniøren ringede ham op.
Han konstaterer, at den forurenede boring blev lukket i juni, og at den seneste prøve viser, at pesticidindholdet i drikkevandet i Lønstrup nu er under grænseværdien.
»Men jeg er da ikke stolt af, at vi har borgere, som har fået forurenet drikkevand over så lang tid. Det er ikke tilfredsstillende,« siger han.
Læs også: Måling: Også nye pesticider havner i drikkevandet
Derfor vil Ole Ørnbøl foreslå de øvrige medlemmer af udvalget for teknik og miljø, at politikerne fremover bliver informeret, hver eneste gang der er overskridelser af grænseværdierne.
»På den måde får vi mulighed for at spørge, hvad forvaltningen har bedt vandselskaberne om at gøre,« siger han.
Ole Ørnbøl fremhæver dog, at det er lykkedes at løse problemerne i Lønstrup uden at fortynde det forurenede drikkevand med vand fra andre boringer. Det sker ellers en række steder i landet. Også Hjørring, som er den kommune i landet med allerflest overskridelser af pesticidgrænseværdierne i vandboringerne, har tidligere måttet fortynde sig ud af forureningen. I dag bliver vandet i selve Hjørring i stedet renset med aktivt kul for at fjerne pesticiderne.
Minister afviser svigt
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser, at kommunerne svigter deres ansvar.
»Det er kun få gange, at den samme vandforsyninger har flere overskridelser af grænseværdierne. Det viser, at kommunerne generelt lever op til deres myndighedsansvar og håndterer problemerne,« skriver han i en mail.
En stor del af de danske vandselskaber er forbrugerejede, mens andre er drevet af kommunerne. Det er dog i alle tilfælde netop kommunerne, der har tilsynspligten med kvaliteten med selskaberne.
