Fup-mælk fra Kina afsløres med Foss-teknologi

Med en ny metode, der er udviklet af danske Foss, Arla og newzealandske Fonterra kan mejerier nærmest på samlebånd screene al rå mælk for afvigelser.

Ved at analysere mælkens 'fingeraftryk' kan infrarødt lys registrere, om mælken har en unaturlig sammensætning. Det kunne for eksempel være, at der var tilført et stof som melamin, som kinesiske forbrugere tidligere har oplevet.

Melamin kan få proteinindholdet i mælken til at se højere ud, end det er, men stoffet kan også føre til alvorlige nyreskader og er egentlig beregnet til plastproduktion. I 2008 blev 53.000 kinesiske børn indlagt efter at have drukket mælk med melamin. Seks af dem døde.

Illustration: Thomas Busk

Også hidtil ukendte stoffer eller tilført vand vil give udslag i analysen.

»Hvis kinesiske mejerier havde haft denne metode i 2008, kunne de sandsynligvis have opdaget afvigelserne i mælken og undgået de problemer, der tidligere har været med fødevaresikkerheden. I og med at den nye screening er sikker, hurtig og billig, er den interessant for alle mejerier i Kina,« fortæller Senior Vice President i Arla Frede Juulsen, der har ansvar for Kina.

10.000 mælkeprøver definerer fingeraftryk

Teknologien er udviklet igennem et videnscenter, China-Denmark Milk Technology Cooperation Centre, som Arla har etableret sammen med Kinas største mejeri, Mengniu, som Arla er medejer af.

Fingeraftrykket tages ved hjælp af spektroskopi og kan afvige afhængigt af blandt andet ko-race, foder og sæson. Gennem 10.000 mælkeprøver taget i Danmark, New Zealand og i Indre Mongoliet i Kina har man defineret, hvordan et gennemsnitligt fingeraftryk ser ud.

»Fingeraftrykket består af målinger af fedtindhold og meget andet, og der er en naturlig biologisk variation i indholdet. Derfor er vi nødt til at lave et bibliotek af mælk inden for normalområdet,« forklarer projektleder Bo Bückmann fra Foss.

Videncentret i Beijing går nu i gang med at undersøge, om rå mælk fra andre dele af Kina end Indre Mongoliet har væsentligt anderledes fingeraftryk.

Selve den spektroskopisk-matematiske analyse foretages på råmælken, inden den indgår i den egentlige produktion. Det vil sige på enten tankbilen eller på en modtagerstation.

»Så metoden kan anvendes i stedet for en blind stikprøvekontrol,« siger Bo Bückmann.

Hurtigt ud over de kinesiske stepper

Både Fonterra og Mengniu undersøger nu mælkens fingeraftryk og tester metoden i praksis. Resultaterne indgår i det overordnede projektsamarbejde mellem Arla, Fonterra og Foss, og når testfasen er afsluttet, vil metoden blive udbudt til den øvrige mejeriindustri.

Når Mengniu har afprøvet den ny metode, vil den hurtigt kunne udbredes gennem en opdatering af de avancerede analyseinstrumenter, som Foss allerede har sat op på kinesiske mejerier.

»Dermed etableres et tætvævet screeningssystem, der forhåbentligt kan øge den kinesiske forbrugers tillid til lokale mælkeprodukter,« siger administrerende direktør i Foss Torben Ladegaard.