Fundamentet til bølgekraft-eventyr bygges ud for England kyst

Ingeniører er rige på ideer til, hvordan energien i havets bølger kan blive til strøm, men når det gælder den konkrete tilkobling til elnettet, halter det ofte. En ny teststation for bølgekraftanlæg 16 kilometer ud for det sydvestlige England skal nu ændre på faktum.

På 50 meters vand får idemagere mulighed for at koble deres anlæg til det engelske elnet, mens anlægget kaldet Wave Hub måler vejrforholdene og giver feedback på, hvor meget strøm anlægget producerer.

De regionale myndigheder i det sydvestlige England står bag projektet, der er det første af sin slags. Ifølge myndighederne er det ikke meningen at gøre Wave Hub til en pengemaskine, men et tilbud til opfindere af bølgekraftanlæg for at styrke Englands omdømme inden for teknologien.

Den britiske regering har netop givet grønt lys for projektet, der koster 300 millioner kroner og skal gå i luften i 2009, skriver det regionale udviklingskontor i det sydvestlige England i en pressemeddelelse.

Testområde på otte kvadratkilometer

Wave Hub kommer til at dække et havområde på to gange fire kilometer og bliver forbundet til fastlandet via et undersøisk kabel. På havbunden vil stå en enhed, hvor firmaer der udvikler bølgekraftanlæg kan koble sig til.

Indtil videre findes der en teststation for bølgekraftanlæg ved Orkney i Skotland, men stationen kan kun rumme et firma ad gangen. Med den nye Wave Hub kan der tilkobles flere anlæg af gangen, og planen er, at hvert firma har to kvadratkilometer til rådighed ud af de otte i alt. Derfor skal hvert firma betale en tredjedel af omkostningerne ved at drive Wave Hub.

»De skal betale os et årligt beløb, men vi regner med at køre projektet, så vi stort set ender med kun at få det til at køre rundt,« siger Nick Harrington, projektleder på Wave Hub, til Cleantech.com.

Kan dække energiforbruget i 7500 husstande

I øjeblikket har en lang række firmaer bag bølgekraftanlæg allerede meldt sig klar til at koble sig på Wave Hub, herunder Oxeanlinx fra Australien, Storbritanniens Ocean Power Technologies, Fred Olsen fra Norge, Westwave, tyske E.ON og Storbritanniens Ocean Prospect med teknologi fra Skotlands Pelamis Wave Power.

Wave Hub har mulighed for at generere 20 megawatt svarende til 7.500 husstandes strømforbrug.

Emner : Bølgekraft
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med en sokkel 50 kilometer under havoverfladen...

  • står der under illustrationen!?? Det må da ellers blive noget bøvlet for firmaerne at få sig koblet på, skulle man mene!? :)
  • 0
  • 0

planen er, at hvert firma har to kvadratkilometer til rådighed ud af de otte i alt. Derfor skal hvert firma betale en tredjedel af omkostningerne ved at drive Wave Hub.

Hmm? Jeg siger ikke det er forkert men, så lyder det da som en 'pengemaskine'!? ;-)

  • 0
  • 0

Til Hans Henrik Hansen - En sokkel 50 kilometer under overfladen lyder det ganske rigtig som en utrolig skidt deal for nye opfindere. Det rigtige tal er 50 meter. Det er nu rettet.

Til John Johansen - De tal jeg nævner kommer direkte fra projektleder Nick Harrington, men jeg fik da også selv den tanke, at her er vist ikke tale om et "break-even", som han ellers selv kalder økonomien i projektet. Hvad der så er indregnet i driftsomkostninger er lidt uklart, men hvis omkostningerne ikke omfatter måling og test af selve bølgekraftanlæggene kan man måske godt stadig forestille sig et "break-even".

MVH Thomas Djursing, journalist på Ingeniøren.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten