Fund i Chile-ørken: Gemmer Mars’ sand også på liv i dvale?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fund i Chile-ørken: Gemmer Mars’ sand også på liv i dvale?

Billedet er taget i centrum af den ultratørre Atacama-ørken i Chile i Sydamerika. Illustration: Dirk Schulze-Makuch

I Chile ligger verdens tørreste ørken, Atacama-ørkenen. Her regner det kun omkring en enkelt gang i løbet af et årti, og i snit er den årlige nedbør mindre end 20 mm.

Forholdene resulterer i høje saltkoncentrationer i jorden, der er ugunstige for organisk stof. Men ny forskning viser, at der til trods for den ekstreme tørke alligevel findes mikroorganismer i jorden, der kan overleve uden vand i årevis.

Eftersom Atacama-ørkenens sand minder om sandet på Mars, giver fundene håb om liv på Mars, konkluderer et internationalt forskehold i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Mikroorganismer går i dvale

På grund af ligheden med Mars, har flere forskerhold udnyttet netop denne ørken til deres undersøgelser i årenes løb.

Og forskerne fra blandt andet Washington State University i USA og Technische Universität Berlin i Tyskland har længe spekuleret på, hvorvidt mikrober i jorden i den tørre ørken var noget, der havde overlevet eller bare var blæst ind udefra.

Konklusionen er nu, at der er tale om specialiserede bakterier, der faktisk kan leve i jorden, gå i dvale i årtier uden vand og derefter vågne op og reproducere sig, når der kommer regn.

Blomstrede op og gik i dvale

Da forskerne startede forsøget i 2015, regnede det overraskende nok i ørkenen. Vandet fik jordbunden til at eksplodere i biologisk aktivitet, skriver universiteterne i to pressemeddelelser.

Læs også: Ny teori: Vandet på Mars blev opsuget af klipperne

Så forskerne udtog jordbundsprøver i forskellige dybder og foretog genomanalyser. Og ud fra det kunne de se, at flere oprindelige arter af mikrobielt liv havde tilpasset sig livet i det hårde, saltholdige miljø.

Forskerne var tilbage i ørkenen i 2016 og 2017, hvor de kunne se, at når fugtigheden forsvandt, overgik mikroorganismerne gradvist til en sovende tilstand.

»Vi mener, at disse mikrobielle samfund kan ligge sovende i hundreder eller endda tusindvis af år under forhold, der ligner meget, hvad du ville finde på en planet som Mars, og derefter komme tilbage til livet, når det regner, siger planetforsker Dirk Schulze-Makuch fra Washington State University.

Flydende Mars-vand kan nære liv

Forskerne peger på, at klimaet på Mars oprindeligt var meget fugtigt med oceaner og søer for millioner af år siden, før ørkendannelsen tog til.

Læs også: Mars er leveringsdygtig i gode byggematerialer

I dag kan det ikke regne på Mars, men der kan være flydende vand til stede nær overfladen, og satellitfotos har vist mørke, foranderlige aftegninger på skråninger, der indikerer, at der siver vand.

Så alt i alt giver det håb om, at hvis der tidligere har været liv på Mars, så findes det måske stadig nogle steder. For organisk liv har en formidabel evne til altid at finde en udvej og overleve, mener forskerne.

Billedkollagen viser en sammenligning af overfladen i Atacama-ørkenen i Chile og Mars. Illustration: NASA (left) / Alessandro Airo, TU Berlin (right)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først