Fund af velbevaret ubåd fra 1. Verdenskrig

En tysk ubåd, der sank for 85 år siden, er fundet vest for Horns Rev i Nordsøen. Det skriver Jyllands-Posten fredag. Ubåden U59 er angiveligt i meget god stand, fordi den har ligget på 36 meters dybde og dermed er blevet forskånet for påvirkning fra vind og vejr.

Den sank den 14. maj 1917 efter at være sejlet ind i et tysk minefelt, og i sidste uge blev den så fundet af direktøren for Jydsk Dykkerfirma, Gert Normann. Han dykkede efter vraget i forbindelse med en kommende udstilling om 1. Verdenskrig på Strandingsmuseet i Thorsminde. Gert Normann har været erhvervsdykker siden 1970, og han vurderer, at U59 er den mest velbevarede, der er fundet fra 1. Verdenskrig.

»Jeg kender ikke til andre ubåde fra 1. Verdenskrig, der er fundet i så god stand. Alt indeni er intakt, og derfor kan vi se, hvad der er sket dengang for 85 år siden,« siger Gert Normann til Jyllands-Posten.

Ubådens periskoper, kanoner og affyringsmateriel til torpedoerne bliver bragt op til museet, så fundene kan illustrere krigsførelsen fra 1. Verdenskrig. Den forreste kanon vejer seks tons, men vil altså blive hævet til udstillingen. Derimod vil selve ubåden ikke blive hævet, fordi det er for bekosteligt og fordi den er gravsted for de over 30 mand, der gik med ned og omkom, da ubådens agterparti blev sprængt af en mine.

Gert Normann fortæller, at ubåden forvildede sig ind over et tysk minefelt, og de folk, der opholdt sig i maskinrummet og agterenden blev dræbt af selve eksplosionen. Til gengæld har de folk, der befandt sig i forskibet, forsøgt at slippe ud, men forgæves. Han vil ikke oplyse ubådens præcise placering, fordi det kunne være en fristende udflugt for vragdykkere.