Fuldkornsrugbrød sættes ind i kampen mod kræft

Et af de mest gængse kostråd er at spise groft. Og meget tyder på, at det ikke alene er et godt kostråd, men at der er langt flere gode egenskaber ved grov fiberholdig kost som i eksempelvis groft fuldkornsrugbrød. Fiberholdig kost er nemlig rig på lignaner, der af forskere tillægges både sygdomsforebyggende og helbredende egenskaber.

Et forskningsprojekt med støtte på lige ved 14 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd skal nu afdække lignanernes betydning i forhold til kræft og andre kroniske sygdomme.

»Det er meget usædvanligt at se så markante og positive resultater inden for kræftoverlevelse, som kan sættes i forbindelse med bestemte fødevarer. Der er tale om helt op til 40 pct. lavere dødelighed for de kræftpatienter, som havde det højeste niveau af lignaner. Det har vi ikke set tidligere i forbindelse med undersøgelser af kost og brystkræft,« forklarer seniorforsker Anja Olsen i en meddelelse om støtte til projektet.

Det Strategiske Forskningsråd har netop bevilliget lige ved 14 mio. kr. til forskning i lignaners livsforlængende egenskaber for kræftpatienter. Lignaner findes blandt andet i groft rugbrød. Illustration: Mogens Engelund

Hun leder undersøgelsen, kaldet ELIN-projektet, i Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

For nyligt er der offentliggjort fire studier, der alle peger i retning af, at et højt lignan-niveau i blodet hos kvinder med brystkræft kan medføre forbedret overlevelse, og tilmed peger biologiske egenskaber ved lignanerne i retning af, at der kan være tilsvarende fordelagtige effekter for patienter, der lider af andre kræftformer, af hjertesygdomme eller af type 2-diabetes.

Udvikler fødevarer med masser lignaner

Ud over groft rugbrød findes lignaner også i bær, grøntsager, frugt og hørfrø. Lignanerne er ufordøjelige, men omdannes til stoffet enterolacton af bakterier i tyktarmen. Enterolacton passerer over i blodet, hvor mængden kan bestemmes ved en blodprøve.

Forskerne vil blandt andet tage udgangspunkt i en stor befolkningsundersøgelse, men vil også arbejde på at udvikle fødevarer med ekstra højt indhold af lignaner og undersøge, hvordan de påvirker både lignanindhold i blodet og markører, der har betydning for sygdomsudvikling.

»I ELIN-projektet vil vi derfor undersøge, om der er sammenhæng mellem enterolacton-indholdet i blodet og overlevelsen hos danskere med kræft i bryst, tyktarm eller prostata, med hjertesygdomme eller type 2-diabetes,« fortæller Anja Olsen.

Forskerne starter projektet midt i 2013 og håber at have de første resultater klar i slutningen af 2014. Hele projektet afsluttes midt i 2017.

Dokumentation

Kræftens Bekæmpelse: Plantestoffer – effektivt våben i kampen mod kræft?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Indeholder tungmetal Cadmium. Hørfrø har et indhold af naturlige giftstoffer som kan spaltes til blåsyre (hydrogencyanid) af nogle af de enzymer, der frigives, når man knuser/findeler frøene. Der er ikke den samme risiko for frigivelse af giftstoffer ved at indtage hele hørfrø. Om du varmebehandler, har ikke den store effekt på frigivelsen, men mere om du knuser dine frø, inden du spiser dem, eller om du spiser dem hele. Ligesom Fødevarestyrelsen fraråder vi også at spise findelte hørfrø i for store mængder. Hvis du vil vide mere, kan du læse artiklen om hørfrø fra Fødevarestyrelsen på altomkost.dk

 • 0
 • 0

"Lignaner fra eksempelvis groft fuldkornsrugbrød er så helbredende..."

Der er ikke dokumentation for den påstand endnu!!

Det er netop det hele forskningsforsøget går ud på at bevise eller modbevise.

En af hypoteserne går også på at lignaner blot er markørstoffer for en bestemt "sund" kost, og ikke i sig selv giver nogen signifikante forskelle mht. "livsforlængende egenskaber"

Det er slemt med den slags misforståelser (især når man selv er med til at udbrede dem!), og især fordi det kan lede til at folk bruger masser af penge på at købe piller med lignaner, uden nogen effekt eller med negativ effekt på deres liv. Lidt ligesom fisketabletter (f.eks. Pikasol), som nyere undersøgelser viste ikke indeholdte den mængde ubeskadigede omega-3 fedtsyrer, som de burde.

 • 0
 • 0

For at kunne løse et problem - har jeg lært af flere - at det i første omgang skal kunne forstås. Det vil derfor være interessant at vide noget mere om kræft. I skolen fortalte min biologilærer, at kræft forekommer, fordi der sker "fusk" i forbindelse med naturlig celledeling. Ved nærmere eftertanke betyder det, at vi skulle forske i, hvad det nævnte "fusk" skyldes. Vi er omgivet af en masse kemi til hverdag, - også tilsætningsstoffer i fødevarer, som sandsynligvis yder et bidrag. Måske humoristisk nævnte min biologilærer, at "der foregår ligeså meget fusk indvendigt som udvendigt". Om han havde ret, ved jeg ikke, men som verden har set ud siden, er det næppe usandsynligt. Men kosten har beviselige påvirkninger på vor biokemi, så vi må acceptere, at der på et eller andet tidspunkt kan dannes celler, vi kunne leve bedre foruden. Miraklerne må vi derfor vente på lidt endnu til forskerne finder en løsning på, hvorledes "fusk" indvendigt undgås.

 • 0
 • 0

Der er ikke den samme risiko for frigivelse af giftstoffer ved at indtage hele hørfrø.

Nej for hele frø er næsten ufordøjelige. Som med sesam frø og mange andre frø og kerner, er man nødt til at findelen dem, hvis de skal have nogen syndelig ernæringsværdi for kroppen. Det er meget svært at tygge dem så fint som det skal gøres, så at knuse dem på kværn, er næsten et 'must', hvis man ønsker nogle af de mange (og dokumenterede!) helbredsfremmende effekter eks. hørfrø har. Når man knuser frøene, er det samtid vigtigt, at man gør det lige inden de skal spises og at man bruger friske frø. Ellers bliver fedtet i dem hurtigt harsk og altså belastende for kroppen.

Ja, det er helt rigtigt hvad du skriver om blåsyre, men de fleste mennesker kan man uden problemer indtage 1-2 spsk om dagen. Da de mætter ret så kraftigt, har man sjældent lyst til ret meget mere. Men som du siger man skal lige tænke sig om ved indtagelse af større mængder.

 • 0
 • 0

Om hørfrø specielt på WHF: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=f...

Om lignaner generelt: læs 'Lignan' på wikipedia. De har nogle tabeller der er god at blive klog af. Der fidnes nemlig mange forskellige typer af lignaner, med hver deres helbredseffekter. Hørfrø indeholder rigtig mange lignaner, men de er af nogle andre typer end dem i rug. Så variationer i kosten er altså en fordel (hvis man ikke lige vidste det:-) også når det gælder lignaner.

Desuden indeholder frugter og grøntsager også lignaner (det står der ikke noget om på Wiki, da indholdet ikke er så stort som dem der). Blandt andet tørrede abrikoser er en udmærket kilde.
 • 0
 • 0

Ja, hvis det er sandt burde vi være meget sundere end resten af verden, som jo mest spiser "hvidt" brød. Mener ikke at det er det jeg plejer at høre?

 • 0
 • 0

En overskrift som antydede at ikke alt grovkorn var skabt ens var jo lige før det fortjente noget ros. Indtil man så læser teksten hvor det viser sig at forskerne det drejer sig om åbenbart smider alle lignaner i den samme gruppe på trods af deres store kemiske variation. For helvede.

Og de resultater som de rent faktiske har, er noget med at der er nogen phytoestrogener i kosten som får kvinder med brystkræft til at leve længere. Hvilket selvfølgelig er dejligt, men det betyder jo ikke at lignaner er ubetinget gode. Det betyder snarere at de er pharmakologisk aktive (i det her tilfælde er de precursor'e til et aktivt stof) og man bør holde øje med dem (f.eks. kunne man forestille sig at et stof som var godt for brystkræft måske var skidt for prostatakræft). Held og lykke til alle involverede.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten