Anlægsarbejdet på Banedanmarks hidtil største projekt er godt i gang. Den nye dobbeltsporede jernbane mellem København og Ringsted skal give passager- og godstrafikken en bedre køreplan med flere togafgange, kortere rejsetid og færre forsinkelser.
I slutningen af oktober var alle kontrakter på anlægssiden på plads, så nu kan man allerede ane sporene i landskabet på det, der hedder nordsektionens første etape.
»Langs Holbækmotorvejen mellem Hvidovre og Brøndby kan man se, at motorvejen er blevet flyttet, og et stort tunnelbyggeri er i gang. Der er et hul i Vestvolden, hvor banen skal gå igennem,« fortæller projektdirektør i Banedanmark Jan Schneider-Tilli om de synlige beviser på den nye bane.
Da Ingeniøren talte med projektdirektøren for et år siden, var der kommet 115 ændringer ind i hans log over projektet. Bl.a. tre store poster, der kom som en overraskelse.
Kreative løsninger
For det første står grundvandet visse steder højere end monitoreret. Det har betydet, at der skulle lægges længere vandtætte trug i jorden end forventet, og det er ved at blive gjort nu.
For det andet har der været mere blødbund end forventet, hvilket ville koste ekstra penge at stabilisere.
Læs også: Overblik: Sådan får Danmark en moderne jernbane for 91 mia. kr.
»Der har entreprenøren været kreativ og foreslået, at vi graver fire meter ned og erstatter jorden med et stabilt lag i stedet for at lave et pæledæk, som ellers var meningen. Det er nemmere og billigere at grave ud frem for at lave en konstruktion,« forklarer Jan Schneider-Tilli.
Endelig fandt man en losseplads i Vallensbæk, som ikke var tilstrækkeligt kortlagt. Dels var den mere forurenet end forventet, dels udgjorde den et problem stabilitetsmæssigt.
»Jorden, der ligger under jernbanen, skal graves op, og vi har endnu ikke fået de endelige myndighedsgodkendelser til, om det skal på deponi eller kan graves ind i en jordvold,« siger projektdirektøren.
Fornuftigt budget
I dag er Jan Schneider-Tillis log røget op på 150 ændringer, men ifølge projektdirektøren er der kun tale om små forglemmelser a la gadebelysning hist og her.
»I virkeligheden har der ikke været væsentlige tekniske komplikationer,« siger han.
For eksempel vidste man godt, at der ville være stærkt forurenet jord på det gamle Valby Gasværks grund.
Læs også: Togkapløb om milliardkontrakter i fuld gang
»Men vi har fundet noget, der var decideret giftigt, som skal fjernes med heldragter og masker. Det er ikke noget, der vælter projektet, men det har krævet lidt fokus og har kostet lidt ekstra tid.«
På trods af de 150 små og store ændringer er Jan Schneider-Tilli overbevist om, at budgettet på ni milliarder kroner, der af kritikere tidligere er blevet kaldt urealistisk og udtryk for politisk ønsketænkning, er ‘fornuftigt’.
Han understreger, at det er svært at sige med sikkerhed med så store anlægsarbejder, men han regner stadig ikke med, at projektet får brug for 20 procent-reserven.
»Vi er langt fra, at budgettet bliver sprængt,« siger han.
Projekt i 3D-model
Undervejs i projektet har Banedanmark som noget nyt satset på 3D-modeller som dokumentationsværktøj.
Det betyder, at entreprenøren laver sine design i 3D, så Banedanmark kan være bedre forberedt på konfliktløsning. Samtidig er det nemmere at forberede næste skridt i projektet.
»Det er gået supergodt. 3D-modeller er kommet for at blive!« siger Jan Schneider-Tilli.
»Vores entreprenører kan se en klar fordel ved det – både som kommunikationsværktøj og som et redskab til, at entreprenørerne kan udnytte deres maskinel bedre.«
En anden ny feature, dette byggeri har fået, er støjmålere i de tæt bebyggede områder ved tunnelarbejdet i Valby og Hvidovre, så Banedanmark ved, hvordan støjbilledet ser ud, inden arbejdet går i gang.
»Vi ved, at byggestøj er særligt oppe i tiden, så når anlægsarbejdet går i gang, kan vi monitorere det samlede støjbillede og se, hvad der skyldes almindelig støj, og hvad der skyldes anlægsarbejdet,« forklarer projektdirektøren.
Læs også: Europas største infrastrukturprojekt er helt igennem digitalt
Målinger er offentligt tilgængelige, så alle kan følge med.
Om kort tid begynder tunnelbyggeriet på nordsektionen, og så er der ellers fuld damp på anlægsarbejdet de næste to år.
»Nu er det ‘go do, what you have planned’,« som Jan Schneider-Tilli udtrykker det.
