Fukushima lækker 300 ton radioaktivt vand

Mindst 300 ton radioaktivt vand er ifølge Tokyo Electric Power Company (Tepco) lækket fra en tank ved det katastroferamte atomkraftværk i Fukushima.

Atomkraftværket blev ramt af en tsunami i 2011 og har siden været udsat for en række strømsvigt og læk. Tsunamien ødelagde på daværende tidspunkt kølesystemet, hvilket betød, at store mængder vand blev pumpet ind i reaktorerne.

En række tanke blev sat op for at holde det radioaktive vand tilbage efter ulykken, men i mandags opdagede en ansat en læk. Talsmænd fra Tepco beskriver det som en hændelse på niveau ét på INES-skalaen (International Nuclear Event Scale). Det er det næstlaveste niveau på skalaen, som går til syv, men det højeste niveau meldt ud siden selve ulykken i 2011.

Målinger viser, at der siver vand med en stråling på 100 millisieverts i timen. Det svarer til den mængde stråling, som en ansat må blive udsat for i en periode på fem år.

Ifølge talsmænd fra Tepco arbejder virksomheden i øjeblikket på at pumpe det resterende vand fra den utætte tank over i en ny tank, sammen med det undslupne vand. Samtidig har de japanske myndigheder givet virksomheden ordre til at indsamle den forurenede jord og forstærke monitorering af det omkringliggende miljø.

Vandet blev i sin tid brugt til at nedkøle reaktorerne, efter at ulykken i 2011 ødelagde kølesystemet. Der blev efterfølgende bygget flere hundrede tanke til at holde på det forurenede vand. Tankene har tidligere lækket vand, men den nuværende læk er den hidtil største.

Det er ikke blevet målt nogen ændringer i niveauet af stråling i miljøet omkring atomkraftværket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en gåde, at Tepco stadig kan agere - nu kan de heller ikke bygge en tank til at lagre vand der kan holde.

Gad vide om deres tanke med Sake og Soya også pludselig lækker.

 • 0
 • 3

det samme er flere gange sket i både Tyskland og Frankrig det er den egentlige grund til at tyskerne lukker deres kraftværker sidst var det 70,kilo uran der løb ud i Tyskland. Fra atomkraftværk i det sydlige Frankrig Triscasti

er der lækket 30 000 liter radioaktivt uran opløsning . En del af det kom i to floder.Gaffière og Lauzon I tre lokalsamfund nær Avignon, blev brugen af vand forbudt, også vanding af marker forbød man, fiskeri og vandsport blev også forbudt.

Frankrig tank lækage.. Den lækkede opløsning indeholdende i alt omkring 360 kg af beriget uran , årsagen til ulykken er stadig uklart, ifølge de lokale myndigheder. rapporterede man, at væsken er lækket ved rengøring af en tank.

Påvirket var floderne Gaffière og Lauzon . I sidstnævnte uran målte koncentration i henhold til den Nuclear Regulatory Commission strålingen er omkring 1000 gange højere end normalt

 • 2
 • 2

Nu kan man ikke af artiklen se hvad det er for radioaktive isotoper, der er i det opsamlede vand.

Men det virker umiddelbart som tåbeligt at gemme det i tanke, hvor radioaktiviteten holdes koncentreret og hvor eventuelle lækager bevirker relativt koncentreret kontaminering i nærmiljøet.

Den biligste og eneste fornuftige løsning er at udlede det i havet, hvor det meget hurtigt vil blive fortyndet, så det bliver en dråbe i havet.

 • 1
 • 1

@ Glen Jensen Som næsten altid ved omtale af udslip fra KK er der så få oplysninger, at det er umuligt at få en faktuel vurdering af forholdene. Hvor meget er det i alt? Og hvor meget bliver det til i sammenligning med f.eks. den naturlige baggrundsstråling? – Altså: Efter det er kommet ud i floden eller i oceanet. Det får vi nok aldrig at vide. Kun lidt løse rædselsberetninger og beskrivelser af politiske panikhandlinger. Er der nok til at konkurrere med de kurbade, hvor der ydes helbredende virkning fra høje koncentrationer af radon?

Det kommer helt bag på mig at det ikke var på grund af et vaklende flertal i Bundestag, at man smed en luns kød ud til ’de grønne’. Objektive begrundelser manglede vist helt og disse læk kan umuligt have været en saglig begrundelse for den dyre panikhandling. OK: Nu er der ikke så længe til valget i Tyskland, men det hjælper næppe på sagligheden.

 • 3
 • 2

"Målinger viser, at der siver vand med en stråling på 100 millisieverts i timen. Det svarer til den mængde stråling, som en ansat må blive udsat for i en periode på fem år."

Det er rigtigt -- og forkert. Årsgrænsen for ekstern stråling er 20 mSv, men max 50 mSv i en femårig periode. Normalt er man langt under dette som strålingsudsat medarbejder. Faren ved radioaktivt forurenet vand er intern bestråling, ved utilsigtet indtag (evt. via fisk), og der dur ovenstående dosisgrænser ikke.

 • 5
 • 0

Tak til Stefan Fuglsang Desværre får vi nok aldrig at vide hvor mange fisk, der skal spises før man når i nærheden af en reel faregrænse. Hvis der er tale om 100 mSv/time skal der nok spises mange ton. Der er meget andet, der er farligt. Naturligvis skal radioaktivitet behandles med fornuft, men farerne er vildt overdrevne.

 • 3
 • 0

Tidligere i år udgav Springer en Bog med titlen:

”Agricultural Implications of the Fukushima Nuclear Accident”

Bogens hovedforfatter er prof. Nakanishi ved Fakultetet for ”Landbrug og Fødevarer” på Tokyo Universitet. Bogen er open access og kan hentes fra Springer Verlag’s hjemmeside:

http://link.springer.com/book/10.1007/978-...

Kapitel 10 omhandler contaminerede fisk og en enkel rensemetode:

High concentrations of radiocesium (134Cs, 136Cs, and 137Cs combined) were detected in several fish species such as nibe croaker, Pacific cod, and brown hakeling, which were collected from the Pacific Ocean off the coast of the Fukushima and Ibaraki Prefectures.

High levels of radiocesium accumulated in fish muscle, but the radioactivity levels of naturally occurring radioactive K in some contaminated fish exceeded the levels of 134Cs and 137Cs.

Three washes with 0.1% NaCl solution effectively removed the radiocesium from contaminated fish meat. This can be applied in the production of surimi-based products and other processed seafood such as boiled, dried, or seasoned products.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten