Det er godt at tage højde for bestemte kræftsygdommes udvikling over tid, før man som forsker sætter en kræftscreening i gang i befolkningen.
Det erkender forskere i Japan, der netop har offentliggjort resultaterne af en kræftundersøgelse blandt børn og unge efter et af historiens værste atomkraftulykker.
Forskerne har fundet flere tilfælde af kræft i skoldbruskkirtlen, end man normalt finder hos børn og unge. Men metodevalget kan i sig selv give en overdiagnosticering – ligesom det ikke er sandsynligt, at kræftsygdommen kunne have nået at udvikle sig hos patienterne på de få år, der var gået efter atomulykken. Normalt tager det 5-10 år, skriver forskerne i tidsskriftet JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
Jordskælv startede kædereaktion
- marts 2011 satte et kraftigt jordskælv 130 km ud for Japans nordøstlige kyst gang i en kædereaktion. Skælvet udløstes en tsunami, der blandt andet ramte atomkraftværket Fukushima Daiichi, hvor tre reaktorer nedsmeltede, og hvor en eksplosion blæste taget af en af turbinebygningerne.
Læs også: Kontroversiel forskning: Kun få bør evakueres efter atomulykker
Befolkningen blev nødevakueret, og selv om strålingsniveauet blev anset for at være meget lavere end ved Tjernobyl-ulykken, blev befolkningen naturligvis meget bekymring for om især børn og unge havde øget risiko for at udvikle f.eks. skjoldbruskkræft.
Derfor har Fukushima Health Management Survey to gange inden for fem år efter ulykken undersøgt over 300.000 børn og unge med ultralydsscanning.
Overdiagnosticering?
Der blev fundet 187 børn og unge med kræft i skoldbruskkirtlen eller formodet kræft ud af de 324.301 børn og unge, der blev undersøgt, og som var under 18 år, da ulykken skete.
Man havde opdelt børnene i aldersgrupper med tre års interval for at se, om der kunne være forskel på de små børn og de unge voksne.
Det var tydeligt, at forekomsten steg med alderen. Tallene holdt man op mod det nationale cancerregister, og de viste op imod 50 procent flere tilfælde.
Læs også: Klumpfisk-robot kan have fundet atombrændsel i Fukushima-reaktor
Første screening fandt allerede sted mellem 2011-2013, hvor der var 116 tilfælde af kræft eller formodet kræft, mens der blev fundet 71 tilfælde af kræft eller formodet kræft i anden runde i 2014-2015.
Så spørgsmålet er, om stigning i skjoldbruskkirtlen blandt børn i Japan er relateret til atomkatastrofen? Eller om det skyldes overdiagnosticering, fordi man screener alle børn nær katastrofestedet, mens man normalt ikke screener børn og unge med ultralyd? For her ser man kræft samt andre ikke behandlingskrævende sygdomme?
Selv om undersøgelsen altså ikke giver et klart svar, mener forskerne dog, at befolkningsundersøgelsen har vist, at man kan benytte ultralydsscanning i store kohorte-undersøgelser.
Metoden skal dog bare sættes op en anden måde. Og man skal klart overveje risikoen for overdiagnosticering, der kan føre til unødvendig behandling af patienterne, skriver forskerne i deres konklusion.
