Fukushima-ejer glipper deadline for rensning af radioaktivt vand

7. august 2014 kl. 11:483
Fukushima-ejer glipper deadline for rensning af radioaktivt vand
Illustration: REUTERS/KYODO/Files.
Ejeren af det havarerede atomkraftværk er bagud med bortfiltreringen af den kræftfremkaldende isotop strontium fra værkets radioaktive vand.
Artiklen er ældre end 30 dage

Senest 31. marts næste år skal ejeren af Fukushima, Tepco (Tokyos elforsyning), have bortfiltreret den kræftfremkaldende isotop strontium fra vandet ved det sammenbrudte atomkraftværk. Men den deadline er skredet i svinget, viser beregninger foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg.

Bloomberg baserer sin konklusion på Tepcos manglende evne til at sætte en stopper for den fortsatte strålingsforurening af grundvandet og forsinkelser på det udstyr, der skal understøtte rensningsprocessen. En talsmand fra Tepco siger til Bloomberg, at virksomheden gør sit bedste for at nå den deadline, som er fastsat af den japanske premierminister, Shinzo Abe.

Læs også: Japansk atomkraftværk får grønt lys til genstart

Hvis rensningen af vandet bliver forsinket, kan det få store konsekvenser for både Tepco og Japan. Det kan blandt andet betyde, at Sydkorea forlænger sit forbud mod import af fisk fra Japan samtidig med, at krav om en international overtagelse af oprydningsarbejdet omkring Fukushima igen er kommet på tale. Tilmed kan en forsinkelse medføre skred i Tepcos plan for dekommisionering af Fukushima-værket, som er sat til at tage 40 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det radioaktive strontium-90, som er i Fukushima-vandet, kan føre til forskellige knoglesygdomme samt leukæmi og lagres i knoglerne på de fisk, der har været udsat for kontakt med det forurenede vand.

Hver dag stiger mængden af giftigt vand på Fukushima med 400 ton, når grundvand siver ind i værkets kældre og blander sig med det vand, der bruges til at nedkøle de nedsmeltede reaktorkerner. En opgørelse fra den 29. juli viser, at der er 373.000 ton radioaktivt vand på værket, som skal behandles.

Læs også: Japansk atombrændsel svarende til 80 A-bomber forsvandt fra opgørelser

Tepco benytter sig af et filtreringssystem kaldet ALPS, som er designet til at bortfiltrere strontium og 61 andre isotoper fra 500 ton radioaktivt vand om dagen. Men systemet forsinkes af korrosion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2011 har systemet ifølge Tepco renset 115.000 ton vand for strontium. Den japanske regering har bevilget 146 millioner dollars til en udvidelse af systemet, så det fra oktober kan rense 640 ton vand om dagen, mens to lignende systemer bliver installeret på samme tid.

Alligevel viser Bloombergs beregninger, at det bliver umuligt for Tepco at nå sin deadline.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. august 2014 kl. 22:50

Det er tre år siden de fik det første vandrensning til at køre med en kapacitet på 300 ton/dag (september 2011). Nu siger du så at kapaciteten er 750 ton/dag. Så er der da ekstra grund til bekymring når de kun har renset omkring 100 ton/dag siden dengang.</p>
<p>Du får det til at lyde som om alting kører planmæssigt på Fukushima Daichi, hvilket er meget langt fra tilfældet !!

Det er dit eget ansvar at sætte dig ind i tingene, hvis du vil diskutere. Afrensning af cæsium med zeolit, RO og fordampning har kørt længe. ALPS der skal bruges til at afrense til et niveau hvor vandet kan dumpes eller opbevares uden videre er først bygget langt senere.

2
7. august 2014 kl. 22:39

Det nuværende ALPS har 3 linier med en kapacitet på 250tons/dag hver. Det er 750 tons/dag, ikke 500tons/dag.</p>
<p>"Siden 2011 har systemet ifølge Tepco renset 115.000 ton vand for strontium."

Det er tre år siden de fik det første vandrensning til at køre med en kapacitet på 300 ton/dag (september 2011). Nu siger du så at kapaciteten er 750 ton/dag. Så er der da ekstra grund til bekymring når de kun har renset omkring 100 ton/dag siden dengang.

Du får det til at lyde som om alting kører planmæssigt på Fukushima Daichi, hvilket er meget langt fra tilfældet !!

1
7. august 2014 kl. 22:13

Bloombergs antagelser er fulde af fejl, Ingeniørens afskrift er ikke bedre. Eftersom Ingeniøren ikke selv linker til Bloombergs kilder, så hjælper jeg gerne.

TEPCOs rapport over vandet for pågældende uge:https://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/betu14_e/images/140730e0101.pdf

TEPCOs redegørelse for hvordan de vil skabe kapacitet til at behandle alt vandet før FY2015:https://www.tepco.co.jp/en/nu/fukushima-np/roadmap/images/d140731_01-e.pdf

Ingeniørens Fejl1: "Bloomberg baserer sin konklusion på Tepcos manglende evne til at sætte en stopper for den fortsatte strålingsforurening af grundvandet og forsinkelser på det udstyr, der skal understøtte rensningsprocessen."

Rensning af vandet oplagret i tankene betyder ikke noget for grundvandet. kommer der isotoper i grundvandet skyldet det søjletrykket fra det forurenede vand og almindelig diffusion. Jo mere aggresivt der flyttes vand til tankene, jo mindre ender der i grundvandet.

Ingeniørens Fejl2: "Hvis rensningen af vandet bliver forsinket, kan det få store konsekvenser for både Tepco og Japan. Det kan blandt andet betyde, at Sydkorea forlænger sit forbud mod import af fisk fra Japan samtidig med, at krav om en international overtagelse af oprydningsarbejdet omkring Fukushima igen er kommet på tale."

Fisk i havet og Sydkorea berøres ikke af isotoperne i tankene. Grunden til at tankenes indhold skal renses er dosisniveauet for arbejderne der er ved tankene. Når betastrålingen fra f.eks. strontium-90 rammer tankene opstår der bremsstrahlung, og det niveau er så højt at det hindrer arbejderne i effektiv kontrol med tankene.

Ingeniørens Fejl3: "Tilmed kan en forsinkelse medføre skred i Tepcos plan for dekommisionering af Fukushima-værket, som er sat til at tage 40 år."

Tankene er langt væk fra værket, og de bidrager ikke til dosisniveauet omkring reaktorbygningerne. Bloombergs fejlestimater regner med "Titusindvis af tons" der ikke er afrenset per FY2015. Den samlede behandlingskapacitet bliver over 1000 tons om dagen. En overskridelse vil alene få den betydning at der går meget kort tid før TEPCO alligevel står med en kraftig overkapacitet.

Ingeniørens Fejl4: "Hver dag stiger mængden af giftigt vand på Fukushima med 400 ton, når grundvand siver ind i værkets kældre og blander sig med det vand, der bruges til at nedkøle de nedsmeltede reaktorkerner. En opgørelse fra den 29. juli viser, at der er 373.000 ton radioaktivt vand på værket, som skal behandles."

De 373.000 tons dækker over 364.500 tons "Concentrated salt water" og 9200 tons stadig mere koncentreret brine fra et fordampningsanlæg. de 9200 tons brine skal selvsagt ikke behandles i ALPS der virker ved filtrering og udfældning. Brinevandets funktion dækker både dæmpning af dosisniveauet og fysisk indæmning ligesom vand på minetailings.

Foruden de 364.500 tons er der masser af langt mere forurenet vand i bygningernes kældre der tilmed også har cæsiumisotoper. Det er meget vigtigt at holde disse vandniveauer lave for at det resulterende søjletryk sender vand ind i bygningerne i stedet for ud. Jo mere aggresivt de pumper væk fra kældrene, jo mere vand får de ind. Derfor er det langt vigtigere at rensekapaciteten er høj, fremfor hvor hurtigt de kan rense de nuværende tanke. TEPCO, fiskene og Sydkorea har mest mulig interesse i at der kommer vand i tankene. Det er altså ikke noget succeskriterie at undgå vand i tankene.

Ingeniørens Fejl5: "Tepco benytter sig af et filtreringssystem kaldet ALPS, som er designet til at bortfiltrere strontium og 61 andre isotoper fra 500 ton radioaktivt vand om dagen. Men systemet forsinkes af korrosion."

Det nuværende ALPS har 3 linier med en kapacitet på 250tons/dag hver. Det er 750 tons/dag, ikke 500tons/dag.

Ingeniørens Fejl6: "Siden 2011 har systemet ifølge Tepco renset 115.000 ton vand for strontium."

I har netop skrevet at ALPS afrenser 61 isotoper, derfor er det mere end strontium.

Ingeniørens Fejl7: "Den japanske regering har bevilget 146 millioner dollars til en udvidelse af systemet, så det fra oktober kan rense 640 ton vand om dagen, mens to lignende systemer bliver installeret på samme tid."

Bloomberg skriver additional 640tons/dag. Som det fremgår af TEPCOs redegørelse så skal det nuværende ALPS have flere adsorption towers for at rense bedre på 4 af de 61 isotoper. Foruden dette skal der etableres "additional ALPS" på 640tons/dag, og der skal etableres "advanced ALPS" på 480tons/dag der kan rense vandet til et niveau hvor det kan dumpes i havet. ""Advanced ALPS" får altså en kapacitet der dækker mere end de 400tons/dag der kommer ind.

Foruden dette så skal der benyttes et mobilt anlæg der fjerner strontium før det kommer i tankene. Ligesom det sker med cæsium. Igen for at sænke dosisniveauet.

Det må forventes at Fagbladet retter fejlene!