Fukushima-ansatte bliver mobbet: 'Det er jeres skyld'
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fukushima-ansatte bliver mobbet: 'Det er jeres skyld'

En gang gav det skulderklap at være a-kraft-medarbejder i Japan. Bar man den blå Tepco-uniform, gav det anerkendende nik.

Men så blev det den 11. marts 2011, og et jordskælv i Fukushima nord for Tokyo satte Japan på den anden ende. Historien kender vi, men eftervirkningerne har ikke kun ført japanerne sammen - der har også været brug for at læsse frustrationerne af.

Og her mærker Tepco-arbejderne på kraftværket, at det er dem, der står for skud. Flere af de 3.000 medarbejdere, der stadig arbejder på at få lukket Fukushima Dai-ichi, har stresssymptomer, fordi de bliver mobbet af lokalbefolkningen, skriver Japan Today.

Den tidligere så stolte blå uniform bliver derfor nu båret med varsomhed, for viser man, at man har forbindelser til Tepco, er man også medskyldig, set med indbyggernes øjne. Det er, hvad en gruppe psykologer under ledelse af Jun Shigemura har fået at vide gennem samtaler med medarbejderne.

De sammenligner reaktionerne med dem, som Vietnam-veteranerne mødte, da de kom hjem. Selv om de havde arbejdet for deres land, havde folk også set frygtelige billeder fra krigen og var ikke imponerede.

Bliver passet op på gaden

En tidligere rundviser på værket, Saori Kanesaki, siger, at folk på gaden råber 'hvordan vil du gøre det her godt igen' ad hende på gaden.

Så selv om det kan tage op mod 40 år at få fjernet de nedsmeltede reaktorer og lukket kraftværket, så er det ikke frygten for radioaktivitet, der plager de ansatte - mere om de risikerer at blive skubbet til og få kastet flasker i hovedet, som nogle af dem har oplevet.

Den eneste frygt, der virker gennemgående, hvad angår radioaktivitet, er, at nogle medarbejdere er bange for at få målt så høj koncentration af radioaktivitet i kroppen, at de bliver fjernet fra nedlukningsarbejdet og flyttet til kontorarbejde. Så det sociale og frygten for arbejdsløshed vejer tungere end bekymringer for helbredet, lyder konklusionerne.

Psykologerne mener, at det især er hårdt for de pligtopfyldende japanere, som også går meget ind for gruppeansvar. Når Tepco derfor har et problem, har alle i den blå uniform også et problem. Derfor frygter psykologerne, at stigmatiseringen vil være så hård for medarbejderne, at der er større risiko for fejl under arbejdet både tilsigtede og utilsigtede.

Mange af Tepco-arbejderne bor i midlertidige barakker på et fodboldstadium syd for Fukushima-værket, og ifølge psykologerne er alkohol- og tobaksforbruget stigende.

Derfor understreger Jun Shigemura, at det er vigtigt at vise dem anerkendelse for arbejdet, hvis projektet skal kunne køres fornuftigt i hus.

Faktisk mener han, at der allerede om et par år vil være flere Tepco-arbejdere med posttraumatisk stress, end der var blandt redningsarbejderne efter terrorangrebet i USA i 2001.

Dokumentation

Artikel i Japan Today

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... da det ikke er de medarbejderes skyld at værket blev ødelagt.

Det er kombination af dårligt planlagt byggeri, samt force major (tsunamien).

Jeg viser min dybeste respekt for det oprydningsarbejde der bliver udført.

 • 0
 • 0

Det må være frustrende for de lokale at leve med angsten, men man må prøve at forholde sig til den konkrete risiko.
Det er sikkert den samme type mennesker der skælder ud på kasseassistenten i Netto for den lange kø, og DSB-medarbejderen for togforsinkelser.

USA har brugt Vietnam-erfaringerne til at skabe respekt og forståelse for de sårede og faldnes efterladte - og her kan Danmark nok stadig lære noget.
Det kneb vist også med officiel anerkendelse af Tjernobyl-heltene.

Det er beslutningstagerne der skal bebrejdes - ikke de udførende. Og vi skal alle bearbejde vores grundlæggende holdninger og handlinger så gentagelser undgås - og en gentagelse er også at falde i den modsatte grøft.

 • 0
 • 0

Hvis man har prøvet at udtrykke nogetsomhelst andet end et absolut negativt syn på akraft her på stedet, så kan man vist godt sætte sig ind i hvad Tepco-folkene oplever :-)

 • 0
 • 0

Citat:-------"Hvis man har prøvet at udtrykke nogetsomhelst andet end et absolut negativt syn på akraft her på stedet, så kan man vist godt sætte sig ind i hvad Tepco-folkene oplever "------

Der tales så meget om den japanske tradition og mentalitet, men jeg har desværre ikke hørt eller læst, at nogle ledende Tepco -manager har begået harakiri.
De folk, som Tepco har hyret for kortfristet at arbejde under strålebelastning i a-kraftværks-ruinerne kan vel ikke betegnes som normale Tepco medarbejder og som man kun kan håbe for, at de ikke har sat deres helbred på spil.
Tepco medarbejdere har nemlig svindlet med strålebelastningen overfor disse "vandrearbejdere". Det samme sker overfor den lokale befolkning. Derfor er det vel en naturlig reaktion at alt hvad der kan bringes i forbindelse med Tepco bliver mobbet.

 • 0
 • 0

Hvis man har prøvet at udtrykke nogetsomhelst andet end et absolut negativt syn på akraft her på stedet, så kan man vist godt sætte sig ind i hvad Tepco-folkene oplever :-)

Uha, offerkortet… Altid populært.

Prøv at poste nogle eksempler. Hvis du er i stand til at finde nogle eksempler på reelmobning, så skal jeg gerne bruge fem minutter på at finde mindst lige så mange der går den anden vej.

 • 0
 • 0

Hvis du er i stand til at finde nogle eksempler på reelmobning, så skal jeg gerne bruge fem minutter på at finde mindst lige så mange der går den anden vej.

Og hvad skulle formålet så være med det ?

Og jeg gider ikke det ævl igen, så hop bare ned fra dit Vagttårn :-)

 • 0
 • 0

One unpleasant fascination for me is the endless looking inwards of some of the comments on Ingenioeren. As an Englishman married to a Dane, who has also lived in Denmark, I'm aware of the significant differences in our cultures, even though I'm well aware that many Danes would totally deny there are any. How much greater is the difficulty when we have to look at a culture as alien as that of Japan. I have several Japanese acquaintances, some I regard as friends. I still have very little feel for their culture, only the awareness of just how great the divide is.

In particular in this case, several comments wholly fail to see the issue of the Japanese culture of the Team. Just because this wouldn't happen in Denmark, doesn't mean that it either shouldn't or doesn't in other places.

It's such limited horizons that mean that my wife insists on living in the UK not DK.

 • 0
 • 0

Og jeg gider ikke det ævl igen, så hop bare ned fra dit Vagttårn :-)

Og det er lige efter en post, hvor du mente at “din side” var særligt udsat for mobning. Hilarity all around… :D

 • 0
 • 0

One unpleasant fascination for me is the endless looking inwards of some of the comments on Ingenioeren.

You have a point, the debate here was never really about Fukushima, but about our own failed energy and environment policy. Our biggest succes was that we made Germany repeat our mistakes in a much larger scale.

But as the consequences of our wrong decisions becomes more and more clear, the supporters of these decisions are looking more and more desperate for explanations to justify these decisions, and to them the accident at Fukushima appeared to be extrememely convenient.
But it is quite interesting how the global idea of "Limits to growth" has brougt especially Denmark this extremely narrow view to energy policy that has developed through the last 30 years.

Undskyld sproget, jeg glemte lige at jeg ikke var på arbejde!

 • 0
 • 0

Citat:-----"Undskyld sproget, jeg glemte lige at jeg ikke var på arbejde!"-------

Och wi nydelich. En ole englischmen ward sin angelsachsiche sprok un de lüt rumherum immer verstaan. Ok wenn se tumpig sin.

 • 0
 • 0

Citat:-----"Schnacken wir jetzt platt :-)"-----

Jens Arne, dat Du nu ok platt versteist maakt Di recht so sympatisch. Un denn, glöf mi, hest Du keen"Limited horizont".as mister Walland so vertellt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten