Fugt i fejlisolerede svenske huse kan koste op til otte milliarder kr.
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Fugt i fejlisolerede svenske huse kan koste op til otte milliarder kr.

Alvorlige fugtproblemer plager tusindvis af nyere huse i Sverige. Om få måneder skal slagsmålet om regningen afgøres af den svenske højesteret. Det skriver Ny Teknik.

I 2007 advarede byggeeksperter fra Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) om, at der var alvorlige fugtproblemer i facaderne på mange huse bygget med ydervægge af træskelet isoleret med mineraluld eller EPS-isolering, som var blevet pudset op til sidst.

Forskerne fandt ud af, at der i mange huse hurtigt opstod utætheder omkring døre, vinduer, altaner og installationer, der gennembrød facaden. Utæthederne lod vand trænge ind i konstruktionen, hvor det gav grobund for skimmelsvamp og rådskader.

Læs også: Efterisolering har ramt muren

Vinduer, døre, altaner og facadegennembrydninger er alle steder, hvor der let opstår utætheder i lette facader med tyndpuds lagt direkte på isoleringen. Den risikofyldte konstruktion findes i tusindvis af svenske huse, og nu skal den svenske højesteret afgøre, om entreprenøren vidste eller burde have vidst, at metoden kunne give fugtproblemer. Illustration: Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP)

Forskerne vurderer, at mellem 15.000 og 30.000 huse er blevet opført med konstruktionen. Det er usikkert, hvor mange af husene der har eller vil få problemer. I én undersøgelse finder forskerne så store fejl i 55 procent af de undersøgte huse, at mindst én facade skal ombygges, mens andre undersøgelser kun finder alvorlige fugtskader i 37 procent af boligerne.

Rapporten opfordrede ejere af huse med pudset isolering uden ventileret luftspalte til at få undersøgt fugtindholdet i ydermurene. En sådan undersøgelse fik 34 husejere i Svedala til at lægge sag an mod husproducenten Mÿresjöhuset, som havde opført deres huse fra 1999-2003. Kravet var, at entreprenøren skulle betale for at udbedre skaderne på husene og udstyre dem med en ny ventileret facade.

Læs også: SBi-forsker skal vise, hvordan man kan isolere indvendigt uden at ødelægge huset

Boligejerne vandt i første omgang sagen, men i anden omgang blev Myresjöhus frikendt med den begrundelse, at byggesystemet uden ventileret luftspalte var blevet godkendt af en af SP's underafdelinger, og at entreprenøren derfor ikke kunne vide, at isoleringssystemet kunne give fugtproblemer, da husene blev bygget.

Boligejerne blev dømt til at betale entreprenørens sagsomkostninger, men så gik den svenske forbrugerombudsmand ind i sagen og betalte advokathjælp til, at boligejerne kunne anke sagen til den svenske højesteret.

»Spørgsmålet har stor principiel værdi, og derfor vil jeg have det afgjort af den højeste retsinstans. Kan det virkelig passe, at en entreprenør kan undgå enhver form for ansvar, når den anvendte byggeteknik åbenlyst er af dårlig kvalitet,« begrundede forbrugerombudsmand Gunnar Larsson det med i januar i en pressemeddelelse. Mange boligejere har nemlig valgt at indgå forlig med entreprenørerne eller opgivet at få erstatning.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man isolere ydervæggene i et hus på begge sider?

Siden har flere vidner meldt sig på banen med oplysninger om, at entreprenøren langt før 2007 fik kendskab til de potentielle fugtproblemer.

»Jeg har været med på seminarer sammen med både Gar-Bo (et forsikringsselskab, red.) og Myresjöhus, hvor man har snakket om det. Jeg påstår, at der var mulighed for at kende til disse sager, hvis man lyttede eller var interesseret, før år 2000 eller deromkring,« fortæller en nu pensioneret skadestaksator, der arbejdede for Gar-Bo i 15 år, til Ny Teknik.

Skadestaksatoren har valgt at være anonym, men han skal vidne i en ny retssag, som et ægtepar har anlagt mod forsikringsselskabet Gar-Bo.

Ifølge Ny Teknik kan de samlede omkostninger til udbedringer og ombygninger løbe op i 4-8 milliarder kr.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først