Frysetørret koppevaccine fra Bavarian skal ruste USA mod terror

Frygten for et udbrud af kopper som følge af terrorangreb eller sikkerhedsbrist på egne lagre har fået den amerikanske regering til at købe danske koppevacciner.

I en aftale med amerikanske Barda (Biomedical Advanced Research and Development Authority) har Bavarian Nordic landet en aftale til 3,4 mia. kroner. Selskabets administrerende direktør, Paul Chaplin, omtaler det i en pressemeddelelse som »et nyt kapitel« i Bavarian Nordics historie, men er også en naturlig forlængelse af øget vaccinesalg i andre lande som Canada.

Ifølge den danske finansdirektør Ole Larsen er der tale om en markant anderledes vaccine end de traditionelle koppevacciner, som næsten alle danskere over 40 år har ar efter på overarmen.

»Vores vaccine kan gives bredt til befolkningen. Det er ikke tilfældet med den gamle. Folk med immunsvækkelser eller et særligt immunsystem er nemlig ikke modtagelig for den gamle vaccine. Det gælder for eksempel personer med aids, overlevere af kræft og folk med bestemte hudlidelser,« siger Ole Larsen.

Genmodificeret til at virke på alle

Den gamle vaccine, som var obligatorisk indtil 1977 ved skolestart i Danmark er stadig den, som udgør et dansk beredskab mod kopper. Derfor findes der et sted i Danmark en beholdning stor nok til at dække hele den danske befolkning.

Den gamle vaccine gives ved skrab med en to-delt nål, hvor en lille rille fører den såkaldte vaccinia-virus ned i såret, hvorefter den begynder at replikere sig i personen. Men først efter 14 dage virker vaccinen. Bavarians vaccine, der går under navnet Imvamune, er langt mere hurtigtvirkende og gives ved et klassisk stik. Den kan gives, op til tre dage efter man er blevet smittet, og stadig virke. Indtil videre er den ifølge finansdirektør Ole Larsen blevet testet på 8.000 mennesker.

En særlig fordel er, at den er genmodificeret og har været gennem omkring 500 såkaldte gennemløb, hvor man for hver gang har svækket dele af den, så den ikke kan vokse og replikere sig i mennesker.

11. september skabte interesse for vaccine

Kopper har slået mellem 300 og 500 millioner mennesker ihjel i løbet af 1900-tallet, men blev af WHO erklæret udryddet i 1980. Der findes ikke længere vira i en naturlig tilstand, men to laboratorier i verden har koppevira opbevaret – det ene ligger i USA og det andet i Rusland.

Den amerikanske interesse for en sikker koppevaccine opstod allerede efter terrorangrebet den 11. september 2001, hvor man især frygtede terrorangreb med almindelig kopper eller en kunstig fremstillet variant.

Bygger egen fabrik til frysetørring

I aftalen med amerikanske Barda indgår det, at koppevaccinen skal være frysetørret, så den er nemmere at opbevare og transportere, blandt andet til soldater i felten.

Den nuværende version hos Bavarian er nemlig flydende og frosset ned til minus 20 grader, så Bavarian Nordic skal i gang med byggeriet af en fabrik til frysetørring til en halv milliard kroner, oplyser Ole Larsen.

»Det er egentlig en ret simpel proces, der minder fuldstændig om frysetørring af grøntsager og kaffe,« forklarer Ole Larsen.

Tidligere har det danske firma samarbejdet med tyske IDT om frysetørring, men nu ønsker man at stå for den proces selv.