Frygter altan-kollaps til nytår: Farlig korrosion fundet i halvdelen af ældre altan-typer

Plus23. december 2022 kl. 06:004
Frygter altan-kollaps til nytår: Farlig korrosion fundet i halvdelen af ældre altan-typer
Illustration: Build.
Selv om ældre altaner ser helt fine ud på ydersiden, gemmer de skjulte skader, viser en undersøgelse af 100 altaner i flere danske byer. Skaderne er så alvorlige, at Teknologisk Institut frygter for livsfarlige konsekvenser, hvis folk fester på dem nytårsaften.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når nytårsfesterne om en uges tid går i gang, frygter Allan Skydsbæk Hansen, at der under festlighederne igen vil kollapse altaner. Som det skete i 2016. Og i 2020.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
3. januar kl. 23:29

Jeg foreslår at undersøge mulighederne for forstærkning med korrosionsfri kompositløsninger. Kontakt evt. S&P Reinforcement Nordic.

3
3. januar kl. 08:08

Belastningsprøve medfører revnedannelser lige hvor de giver størst risiko for vandindtrængen til de i forvejen korroderede jern. Desuden kan en sådan "over"-belastningsprøve medføre andre skader på konstruktionen, som gør den følsom for korrosion og belastninger. Som jeg har sagt før: Giv påbud om at skifte dem inden udgangen af 2023.

2
27. december 2022 kl. 11:38

Nu underviser jeg i fysik og bygninger er ikke mit fagområde. Det her er blot en ide. Det vil være dyrt og vanskeligt at prøve altaner med en belastning på +20% over den normalt maksimale. Desuden er der risiko for at den braser sammen, som nævnt i den første kommentar.

En anden mulighed kunne være at prøve altaner med vibrationer. Hvis stålet er rustet delvist igennem, må det betyde at altanen vil svinge mere med en given kraft, når den bliver sat til at vibrere, og at frekvensen vil være anderledes.

1
23. december 2022 kl. 10:25

Kunne man ikke lave en statisk belastningsprøve, ved med en kran at sænke en belastning der svarer til den normerede bæreevne + 20% ned på altanen samtidig med at man understøtter denne, så den ikke falder ned, hvis stålet skulle brække.