Frygt får danskerne til at droppe energirenovering
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Frygt får danskerne til at droppe energirenovering

Regeringens ambitioner om at få flere til at nedbringe boligens energiforbrug ser ud til at blive svære at gennemføre. Ifølge en rundspørge, som TNS Gallup sammen med rådgivningstjenesten Bolius har gennemført blandt 3.100 boligejere, er interessen for at energirenovere nemlig faldet med 12,5 procent siden 2012.

»Luften er ved at gå ud af energiballonen. Vores analyse peger på fire hovedårsager til den uheldige udvikling: Trængt privatøkonomi, frygten for stigende skatter og afgifter samt risikoen for at miste jobbet er de tre negative, men den positive er, at der allerede er en del, der har energirenoveret og derfor ikke længere er interesserede,« siger senioranalytiker Henrik Sonne fra Bolius i en pressemeddelelse.

For yngre boligejere hænger den manglende interesse for deres energiforbrug især sammen med mangel på tid, mens ældre og mere velhavende boligejere især nævner manglende tiltro til tilbagebetalingstiden som en barriere i forhold til at energirenovere.

Læs også: Lidegaard: Boligejere skal ikke regne med statstilskud til energirenovering

Til gengæld vil 80 procent af dem, der faktisk har energirenoveret, anbefale andre at gøre det samme.

»Det er meget positivt, at hele 80 procent vil anbefale andre at energirenovere. Det viser, at når folk først kommer i gang, så er de glade for energiforbedringerne. Derfor er det vigtigt at få de gode eksempler frem i lyset, for det virker meget bedre end brochurer, regneark og kampagner,« mener Ulrik Heilmann, der er administrerende direktør i Bolius.

Regeringen er på vej med en ny strategi for energirenovering. Egentlig skulle den have været præsenteret tidligere i år, men tumulten omkring SFs udtræden af regeringen og den efterfølgende ministerrokade har indtil videre udskudt præsentationen.

Læs også: Efterisolering har ramt muren

Intet kan stoppe en aktivitet, som talen om tilskud der kommer og går. Disse tilskud behøver ikke engang at være specielt fordelagtige, men bare tanken om at kunne få dem ved at vente lidt, eller se lidt dum ud hvis man ikke får fat i dem.
Denne kængurukørsel med skiftevis fuld fart og bremse er helt ødelæggende for investeringer med mange års tidshorisont. Man kan se på solcellesagen som et strålende eksempel på hvordan det påvirker branche og folk. Hvis en investerings tilbagebetaling er alt for afhængig af de politiske vinde på Christiansborg, så ville jeg holde mig langt fra den, medmindre tilbagebetalingen blev kortere end ministrenes rotationshastighed.

  • 8
  • 1

Har af samme årsager helt droppet overgang til stokerfyr, da det stod klart, at energibeskatning ville følge med over og lagt på indkøbet af de CO2-neutrale træpiller i form af nye såkaldte forsyningssikkerhedsafgifter.

  • 6
  • 1

Solcelle eventyret i 2012 viser også hvor farligt det kan være at tage lån med lovninger om besparelser i den anden ende.
De slap med skrækken i første omgang men folk der kastede penge efter det før priserne blev rigtig fordelagtige, så på et tidspunkt ud til at blive røvrendt rigtig grundigt.

Tiden er ikke lige til at man har lyst til at stifte gæld og det er slet ikke sikkert at man får lov til at låne dem.

  • 5
  • 0