Frygt får danskerne til at droppe energirenovering

28. februar 2014 kl. 11:1910
Boligejernes interesse for at energirenovere falder, viser ny undersøgelse. Årsagerne er trængt privatøkonomi og frygten for, at skatter og afgifter stiger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens ambitioner om at få flere til at nedbringe boligens energiforbrug ser ud til at blive svære at gennemføre. Ifølge en rundspørge, som TNS Gallup sammen med rådgivningstjenesten Bolius har gennemført blandt 3.100 boligejere, er interessen for at energirenovere nemlig faldet med 12,5 procent siden 2012.

»Luften er ved at gå ud af energiballonen. Vores analyse peger på fire hovedårsager til den uheldige udvikling: Trængt privatøkonomi, frygten for stigende skatter og afgifter samt risikoen for at miste jobbet er de tre negative, men den positive er, at der allerede er en del, der har energirenoveret og derfor ikke længere er interesserede,« siger senioranalytiker Henrik Sonne fra Bolius i en pressemeddelelse.

For yngre boligejere hænger den manglende interesse for deres energiforbrug især sammen med mangel på tid, mens ældre og mere velhavende boligejere især nævner manglende tiltro til tilbagebetalingstiden som en barriere i forhold til at energirenovere.

Læs også: Lidegaard: Boligejere skal ikke regne med statstilskud til energirenovering

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld vil 80 procent af dem, der faktisk har energirenoveret, anbefale andre at gøre det samme.

»Det er meget positivt, at hele 80 procent vil anbefale andre at energirenovere. Det viser, at når folk først kommer i gang, så er de glade for energiforbedringerne. Derfor er det vigtigt at få de gode eksempler frem i lyset, for det virker meget bedre end brochurer, regneark og kampagner,« mener Ulrik Heilmann, der er administrerende direktør i Bolius.

Regeringen er på vej med en ny strategi for energirenovering. Egentlig skulle den have været præsenteret tidligere i år, men tumulten omkring SFs udtræden af regeringen og den efterfølgende ministerrokade har indtil videre udskudt præsentationen.

Læs også: Efterisolering har ramt muren

10 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
3. marts 2014 kl. 19:01
9
2. marts 2014 kl. 00:28

Man har på Christiansborg besluttet hvor mange mia. der skal komme ind i statskassen via energiafgifter. Hvis danskerne samlet set sparer på energien, så vil energiafgiften pr. enhed stige, eller der vil blive lagt afgift på nye områder indtil provenuet bliver det samme.

Privatøkonomisk vil det således være dumt, at anbefale andre at spare på energien. Det bedste ville være, hvis alle andre øger deres forbrug, så afgifterne kan holdes i ro. Dermed vil ens egen investering i energibesparelser hurtigere kunne tjenes hjem.

8
1. marts 2014 kl. 19:02

Der er da vist 20% som allerede har markeret, at de ikke vil anbefale andre at gøre som dem selv.

Forinden man entrerer med sådanne projekter er det vigtigt at gøre sig klart hvad man ønsker at opnå. Hvis det overvejende er muligheden for at opnå en gevinst i løbet af en vis årrække, kan man let skuffes, da forsyningspriser og -afgifter kan ændres undervejs - nok mest i opadgående retning.

Prioriterer man (også) andre effekter (fx indeklima, visuelt udtryk, funktionalitet og ressourceforbrug) øges muligheden for at man opfatter resultatet som anbefalelsesværdigt. Evt. økonomiske besparelser kan i nogle tilfælde opfattes som en bonus.

Få ville formentligt regne på rentabilitet ifbm. renovering af køkken eller bad.

Vi har daglig glæde af vores energibesparende investeringer - vel vidende at de næppe vil kunne forsvares med primitive kalkuler.

7
1. marts 2014 kl. 17:23

Med mindre man kan bruge sin utilfredshed med fejldispositioner til noget holder man kæft. Det er de færreste som vil indrømme (over for sig selv og konen) at de har fortrudt noget som helst, især når det drejer sig om økonomi. Derfor giver jeg ikke meget for de 80 % der vil anbefale andre at gøre som dem.

6
1. marts 2014 kl. 13:11

Det har tidligere været tilfælde, hvor lavere forbrug af fx. vand el. energi blot medførte, de faste priser blev hævet, så den samlede regning i bedste fald blev uændret.

5
1. marts 2014 kl. 12:44

Nye undersøgelser er nok ikke sjældent lidt forældede inden de udgives. Jeg må give Svend særdeles ret, og bare tilføje, at trusler om afgifter virker på samme måde.

Sidste år havde jeg stort set intet at lave som ovnsætter i Danmark. Samtidig drejede 2 af mine kolleger nøglen. Selv overlevede jeg kun på, at jeg også har ovnjobs i udlandet.

Nu i Januar (en ellers normalt stille måned) er det til gengæld væltet ind med nye kunder, så jeg lavede min egen "undersøgelse", ved at spørge hvorfor de havde taget beslutningen netop nu. De fleste svar jeg fik var i retning af, at nu gider vi ikke vente længere på, hvad regeringen mon finder på i næste måned, og vi har regnet ud, at selv med en evt. brændeafgift, så er en masseovn stadig en rigtig god investering !

Konklussionen på min "undersøgelse" er altså, at selv om både udbud og efterspørgsel er til stede, og økonomien i det udbudte er i orden, så er det usikkerheden der bremser det hele, og altså desværre har medført mindre udbud / færre grønne virksomheder i 2013

4
1. marts 2014 kl. 11:30

...Hvis en investerings tilbagebetaling er alt for afhængig af de politiske vinde på Christiansborg, så ville jeg holde mig langt fra den, medmindre tilbagebetalingen blev kortere end ministrenes rotationshastighed...

Ja, jeg er også på vej i flyverskjul. For 5 år siden blev jeg tvunget til at udskifte min olietank - "en lille affære" til 12.000 kr, men så var den også lovlig i 40 år. Herefter har politikerne vedtaget at fra 2015 er etablering af vedligehold af oliefyringsinstallationer forbudt. min olietank falder altså i værdi til 0 kr på 6 år i stedet for 40, dvs afskrivningsperioden sænkes voldsomt på en investering, der i forvejen overhovedet ikke giver en besparelse.

3
1. marts 2014 kl. 02:09

Solcelle eventyret i 2012 viser også hvor farligt det kan være at tage lån med lovninger om besparelser i den anden ende. De slap med skrækken i første omgang men folk der kastede penge efter det før priserne blev rigtig fordelagtige, så på et tidspunkt ud til at blive røvrendt rigtig grundigt.

Tiden er ikke lige til at man har lyst til at stifte gæld og det er slet ikke sikkert at man får lov til at låne dem.

2
28. februar 2014 kl. 17:08

Har af samme årsager helt droppet overgang til stokerfyr, da det stod klart, at energibeskatning ville følge med over og lagt på indkøbet af de CO2-neutrale træpiller i form af nye såkaldte forsyningssikkerhedsafgifter.

1
28. februar 2014 kl. 14:09

Intet kan stoppe en aktivitet, som talen om tilskud der kommer og går. Disse tilskud behøver ikke engang at være specielt fordelagtige, men bare tanken om at kunne få dem ved at vente lidt, eller se lidt dum ud hvis man ikke får fat i dem. Denne kængurukørsel med skiftevis fuld fart og bremse er helt ødelæggende for investeringer med mange års tidshorisont. Man kan se på solcellesagen som et strålende eksempel på hvordan det påvirker branche og folk. Hvis en investerings tilbagebetaling er alt for afhængig af de politiske vinde på Christiansborg, så ville jeg holde mig langt fra den, medmindre tilbagebetalingen blev kortere end ministrenes rotationshastighed.