Frustrerede universiteter advarer: Finansieringen vakler under dansk supercomputer-strategi

Plus16. november 2020 kl. 03:001
Frustrerede universiteter advarer: Finansieringen vakler under dansk supercomputer-strategi
Illustration: Nationalt Genom Center/Klaus Vedfelt.
Behovet for øget regnekraft stiger massivt på de danske universiteter. Men ministeriet tøver med at garantere den aftalte finansiering, lyder kritikken fra universiteterne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremtiden er usikker for indkøb af en række nye supercomputere på universiteterne, der ellers er helt centrale for forskerne, der i stigende grad gør brug af heftig regnekraft. Finansieringen efter næste år er fortsat ikke på plads, og det svækker muligheden for forskning i hurtige kræftdiagnoser, fremskrivning af store klimamodeller og senest som et vigtigt våben til udvikling af vacciner mod corona-virus.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. november 2020 kl. 11:26

Er mere hardware det eneste svar?

Nej, kun til de indledende øvelser. På længere sigt er nye software paradigmer et mere holdbart svar. Jeg kender nogle af paradigmerne, men de kan udfoldes i flere "dimensioner". Parallellisering er kun en.

Man må først lære at bruge hardware mere effektivt ved at udnytte flere clock-cycles; det har jeg lært - for mange år siden. Moore's regel (undertiden kaldet: Moore's lov) har længe svækket interessen for bedre udnyttelse af hardwaren i software.

Den manuelle øvelse kunne jeg godt klare, men de andre dimension er f.eks. biblioteker af effektive funktioner, compilere som faktisk kan optimere (nye sprog eller pragma) og nye måder at konstruere hardware på.

Det vi idag kalder HPC (high performance computing) handler mest om CPU'er med flere memory busser, hurtigere og større caches eller en kombination. Idag kan en typisk bus klare 8 bytes og med 8 bussser, kan man læse en hel cache linje på én gang.

I dag udføres flere samtidige tråde vandret; det fører til at processer slås om cachen, Hvad nu hvis lærte at programmere lodrette tråde (og havde brede busser mellen kernerne?