Frustrerede fjernvarmeværker: Dong skal ikke eje dansk geotermi

Selvom der nu er få og små konkurrenter på banen, så dominerer Dong fuldstændigt markedet for geotermi i Danmark, fordi selskabet frem til 2013 har eneret på både efterforskning og indvinding af geotermisk energi omkring de fleste store danske byer.

Kun få steder har Dong opgivet sin eneret, og det betyder, at fjernvarmeværkerne er tvunget til at lave partnerskaber med Dong, hvis de vil i gang med den miljøvenlige energiform. Og det er helt forkert, mener Steffen Moe, der er formand for brancheforeningen Dansk Fjernvarmes erfa-gruppe om geotermi.

»Vi vil arbejde benhårdt på, at geotermiske anlæg skal være forbrugerejede. Det sikrer, at forbrugerne i sidste ende ikke kommer til at betale for dyrt for varmen, fordi et privat selskab skal have en større profit,« siger Steffen Moe.

Direktør i Sønderborg: Geotermi bør ejes af forbrugerne

Dong ejer og driver i dag geotermiske produktionsanlæg ved Thisted og ejer 46 procent af Hovedstadens Geotermiske Samarbejde (HGS), som ejer og driver det geotermiske anlæg ved Amagerværket. HGS har desuden ret til at udvinde geotermisk energi i hele hovedstadsområdet fra Køge i syd til Espergærde i nord og vest til Roskilde Fjord og Arresø.

I dag tilbyder Dong fjernvarmeværkerne at lave partnerskaber omkring geotermiprojekterne, hvor Dong kommer til at eje halvdelen af det fælles selskab. Det er eksempelvis modellen i Sønderborg, hvor Steffen Moe er direktør for fjernvarmeforsyningen. Han vil ikke kommentere på sit eget samarbejdet med Dong, men siger, at hans og Dansk Fjernvarmes principielle holdning er, at geotermianlæg bør ejes 100 procent af forbrugerne.

Dong gør risikoen ved geotermi ekstra dyr

Dong kræver ifølge sin hjemmeside sin investering forrentet og tilbagebetalt over 25 år med en realrente på 6 % p.a. uanset om anlægget kører for fuld kraft eller ej. Desuden kan fjernvarmeforsyningerne, før man går i gang med de dyre prøveboringer, forsikre sig mod at skulle betale for prøveboringerne, hvis det viser sig, at undergrunden alligevel ikke egner sig til geotermi.

Hvis Dong skal tage risikoen, så kræver de, at fjernvarmeforsyningen i hele anlæggets levetid betaler en ekstra rente på 2 % af restgælden.

Men det betyder, at det faktisk er billigere for fjernvarmeforsyningerne at gennemføre projekterne selv, siger Per Sørensen, der er direktør i Hjørring Varmeforsyning, hvor man planlægger et geotermianlæg.

»Hvis vi skal have Dong ind som partner, så vil vi få en realrente omkring 7 procent, men vi ville selv kunne gå ud og finde finansiering til 4 procent i rente. Så det er nogle helt horrible priser.«

»Dong binder os på hænder og fødder«

Ud over de høje renter, så kræver Dong ifølge Per Sørensen, at fjernvarmeværkerne, allerede før de seismiske undersøgelser er gået i gang, skal forpligte til at bygge geotermianlægget, såfremt de seismiske undersøgelser viser, at det varme vand kan udnyttes til en rentabel pris

»Vi vil gerne i gang med geotermi, men vi vil ikke lade Dong binde os på hænder og fødder, så foreløbig bliver kontrakten i skuffen. Men vi håber på, at de besinder sig,« siger Per Sørensen.

Og det vil Dong blive tvunget til, mener Steffen Moe.

»Når fjernvarmeværkerne er blevet enige om en model for, hvordan geotermiprojekter skal køres og ejes, så tror jeg, at Dong vil affinde sig med en rolle som rådgiver eller entreprenør på linje med andre konkurrenter. Og så vil de forhåbentlig aflevere deres tilladelser tilbage.

Ingeniøren har forsøgt at få en kommentar fra Dong, men på grund af juleferie kunne Dongs ansvarlige for geotermi ikke nå at svare ved redaktionens slutning.

Dokumentation

Dongs hjemmeside om geotermi

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis DONG sætter sig på tværs, jamen så vent yderlige 3 år med at søsætte projekterne. Det er klimaet og kunderne, der kommer til at bøde for det, men man hedder jo ikke Dansk Olie og NaturGas for ingenting, vel :)

  • 0
  • 0

Dong har længe vidst, at jordkraft er en fortrinlig energikilde, men de har det problem, at de ikke kan tage tjene de samme uhyrlige summer på VE som de kan på olie og gas. I dag handler dong ikke om forsyne dk med energi, men om at tjene penge. Det er selvfølgelig ikke i den danske befolknings interesse, at en enkelt spiller skal styre alt (som vi har set det med fx tdc).

Der er KUN økonomiske interesser i en tilbagebetalingsmodel over 25år, på et jordkraft anlæg som holder i flere hundrede år. Ingen klima eller befolknings interesser, kun penge. Heldigvis er det ved at gå op for befolkninger rundt om i verden, at det selvfølgelig ikke holder, ja det er faktisk en del af problemet.

Vi har den holdning, at ren energi bør være gratis energi. Energi er rygraden i vores civilisation, det er grundlaget for vækst og velfærd, og enhver begræsning i energien, er en samfundsbegræsning, inkl. en begræsning i at kunne hjælpe andre. Læs mere på http://www.jordkraft.dk

Endelig må jeg også sige, at det er fantastisk at se, at borgere, kommuner og fjernvarmeværker overalt i dk, har fået øjnene op for jordkraft. Det kan vitterligt dække hele dk's energiforbrug i resten af jordens naturlige levetid. 100% CO2, miljø- og klimaneutral 24/7/365.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten