Frustation hos danske forskere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Frustation hos danske forskere

De seks statslige forskningsråd har nu udpeget tre projekter, der tilsammen får 70,8 mio. kr. fra en ny pulje penge til tværgående forskningsprojekter. Tidligere på året var det meddelt, at der skulle uddeles 145 mio. kr. til ca. seks projekter. Fra officiel side foreligger der ingen forklaring på, hvorfor der kun er uddelt det halve af det forventede beløb, men velinformerede kilder fortæller til Ingeniøren, at det hænger sammen med det statslige bevillingsstop dekreteret af finansminister Thor Pedersen.

I forbindelse med forskningsforliget i maj 2000 blev der afsat en pulje på 275 mio. kr. til et nyt initiativ med betegnelsen Større Tværgående Forskergrupper, der skulle støtte store forskerprojekter med deltagere hentet bredt i det danske forskningsmiljø. De første 145 mio. kr. skulle tildeles efter første ansøgningsrunde ved udgangen af 2001 og de resterende 130 mio. kr. efter en ny ansøgningsrunde i 2002.

Initiativet blev modtaget med kyshånd i forskerkredse, hvor mange forskere fandt sammen på kryds og tværs for at få del i de mange penge. Der var 192 forskergrupper, der indsendte en interessetilkendegivelse, hvor de til sammen ansøgte for 4,5 mia. kr. Den 26. april blev 26 projekter udvalgt og anmodet om at udarbejde en egentlig ansøgning inden 3. september. Til dette arbejde fik hver af de 26 forskergrupper typisk et beløb på 100.000 kr. til dækning af udgifter.

I denne uge er tre projekter udvalgt til modtage 23,6 mio. kr. hver. Det betyder, at kun halvdelen af de afsatte penge er brugt, og der hersker stor forvirring om, hvordan og hvornår de næste penge vil blive uddelt. Det bedste forskerne kan håbe på er, at når bevillingsstoppet en gang bliver ophævet - formodentlig ved vedtagelsen af en ny finanslov - vil yderligere tre projekter få tildelt bevilling og næste ansøgningsrunde kan gå i gang.

Danfoss og Århus Universitet er vindere
De tre udpegede projekter er hentet bredt fra de seks forskningsråds område - så på den måde er sol og vind delt lige. Et projekt kan henføres til samfundsvidenskab og humaniora, et til grænseområdet mellem sundhedsvidenskab og naturvidenskab og et til naturvidenskab og ingeniørvidenskab.

Det er værd at bemærke, at både Institut for Fysik og Astronomi ved Århus Universitet og Danfoss er med i begge de naturvidenskabligt prægede projekter. Hvis man skal udpege vinderne i den lange ansøgningsproces er det disse to.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten