Frugtavler sparer vand med nyt rensningssystem

Vandforbruget er højt, når frugtavlere skyller eksempelvis kirsebær, æbler eller vindruer, inden de bliver sendt videre ud i supermarkederne. Men Danmarks største frugtavler, Danfrugt, har nu skåret sit vandforbrug - foreløbig til kirsebærrensning - ned fra fire til en kubikmeter om dagen.

»Et traditionelt vandbassin har mange ulemper. For eksempel bliver man nødt til at udskifte vandet efter omtrent to og en halv time, og det er en tidskrævende proces, når vi arbejder med så store mængder frugt. Med vores nye vandrensningssystem behøver vi kun at skifte hver morgen og aften, og det sparer os for en masse tid og penge,« fortæller Morten Tønder, der er produktionschef i Danfrugt Skælskør A/S.

UV-lampe er nøglen

Vandrensningssystemet - kaldet Jimco MWC 3000 - er udviklet, så frugtavlere kan sætte det direkte ind i en allerede eksisterende produktion, fordi de kan tilslutte det vandbassinet, forklarer Jimmy K. Larsen, der er administrerende direktør i Jimco.

»Vi suger vandet ud af bassinet, mens grøntsagerne bliver vasket. Det kommer ind i maskinen i den ene ende, hvor vi først laver en forfiltrering, hvis der skulle være kommet blade eller andet organisk stof i vandet. Derefter kører vi vandet igennem en injektor, hvor vi tilsætter ozon, og så sender vi det tilbage til vaskebassinet,« siger han.

Jimco har tidligere udviklet en patenteret UV-C-lampe, og den er nøglen til hele vandrensningssystemet. Den fungerer ved at suge atmosfærisk luft hen over UV-C-lampen, hvor luftens indhold af oxygen bliver omdannet til aktiv oxygen, ozon. Derefter tilføres ozon vandet ved fire bars tryk.

»Nårman tilsætter oxygen i vandet, får man lavet en oxydationsproces, hvor de stoffer, der er i vandet, bliver oxyderet - altså koldt forbrændt,« fortæller Jimmy K. Larsen og tilføjer, at affaldsproduktet ved processen blot er CO2 og vand.

Potentiale i andre virksomheder

Processen sikrer, at vandet ikke spreder bakterier fra en frugt til de andre, og det er vigtigt, fordi langt de fleste grøntsager og frugter i dag er skyllet, inden de rammer supermarkedernes hylder, mener direktøren.

»Hvis vi tænker på vores kære, små børn, der går ud og napper en gulerod i køleskabet. Hvis der var jord på, vidste de, at den skulle vaskes, men eftersom den ser pæn og ren ud, bliver den spist direkte uden at blive vasket. Og det er ikke nødvendigvis godt, for der er ingen garanti for, at de her produkter ikke er inficerede,« siger han.

Danfrugt er Jimcos første kunde til vandrensningssystemet, og de to virksomheder har testet systemet sammen. Med tiden håber virksomheden dog at overføre det til andre steder i fødevareindustrien. Blandt andet bruger mange fiskerivirksomheder i dag en syretilsætning for at hæmme bakterier, når de tør fiskene op, og ifølge Jimco kan virksomhederne undgå at tilsætte syre ved at ozonere vandet i stedet for.

»Det er et område, vi forventer at gå ind i om ikke ret lang tid, for her kan det også anvendes,« fortæller Jimmy K. Larsen.

Han tilføjer, at virksomheder også vil kunne bruge vandrensningssystemet til at gøre selve fabrikken ren, hvis de ønsker at få eksempelvis gulve eller borde desinficeret. Det er nemlig muligt at tilslutte almindeligt postevand, som derefter vil blive ozoneret.