Fronterne blødes op før afgørende forhandlinger om energiforlig

Illustration: @Kristian_Jensen

De ultimative krav til en ny energiaftale var tilsyneladende stuvet til side, da regeringen og Socialdemokratiet, Radikale, Dansk Folkeparti og SF onsdag kl 17 satte sig til forhandlingsbordet for at arbejde videre med den energiforligs-tekst, som finansminister Kristian Jensen (V) viste os forsiden af på twitter tirsdag morgen.

På dørtærsklen til forhandlingslokalet erklærede regeringen sig i hvert fald nu villig til at være med til at bygge tre havmølleparker i stedet for én, ligesom det generelle, økonomiske råderum ikke mere er i spil til finansieringen, hvilket tidligere har været en stor hurdle for Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Læs også: ANALYSE: Regeringen halvvejs i mål med sit nye energiudspil

I stedet taler man nu om det 'grønne råderum', som svarer til pengene i den nu sløjfede PSO-pulje, der gik til de grønne teknologier.

»Jeg tror det er muligt, men ikke sikkert at vi kan lave en ambitiøs energiaftale,« sagde Kristian Jensen og forsikrede om, at man også taler energiforlig med de to øvrige partier.

Fra krav til ønsker

Dansk Folkepart var heller ikke mere så stejl på kravet om fuld stop for landmøller. Det er nu blevet til 'et ønske' om færrest mulige landvindmøller:

»Vi kommer nærmer og nærmere på et energiforlig,« sagde finansordfører René Kristensen fra Dansk Folkeparti.

Hvad angår el-afgiftslettelser - eller skattelettelserne, som Socialdemokratiet kalder nedsættelse af den almindelige el-afgift - så lagde finansministeren fortsat stor vægt på, at afgifterne på el skal reduceres, fordi strømmen i 2030 vil være stort set grøn.

Læs også: Regeringens lavere elafgift i modvind

Men om ministeren her mente elvarme-afgift eller den almindelige el-afgift - eller både og, var ikke til at afgøre.

Forhandlingerne rykker sig

Energiordfører Jens Joel fra Socialdemokratiet var til gengæld meget stålsat på, at nogle af disse afgiftslettelser skal veksles til grønne initiativer, før Socialdemokraterne kan være med:

»Vi har forhandlet et stykket tid, og vi har langt igen, men det går bestemt den rigtige vej,« sagde han dog også.

Læs også: Regeringens 800 MW-havmøllepark bliver en dværg i europæisk sammenhæng

Også energiordfører Ida Auken fra De Radikale lagde vægt på, at energiforhandlingerne nu er begyndt at rykke sig.

Hun tror på, at der kan komme en aftale, hvis man får landet de sidste ting rigtigt:

»Vores ønsker om tre havmølleparker, 1 mia. til energiforskning og flere midler til energibesparelser virker mere mulige nu end i det udspil, som regeringen oprindeligt kom med,« sagde hun.

Læs også: Socialdemokratiet: Tre nye havmølleparker og fossilfrit Danmark allerede i 2045

Mødet mellem partierne om et nyt energiforlig startede kl. 17 og havde ingen bagkant..