Fritureolie bliver til 3D-printede sommerfugle i nyt forsøg

3D-printet sommerfugl fra laboratoriet i Toronto. Illustration: University of Toronto, Scarborough

Forskere på University of Toronto har i et nyt forsøg anvendt fritureolie fra den lokale McDonald’s som byggeklods til at 3D-printe små sommerfugle. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Fritureolien kunne i forsøget bruges til at skabe resin, en viskos substans, der i sidste ende kan fungere som det plasticmateriale, man anvender til at 3D-printe diverse objekter.

På den måde var det muligt at 3D-printe sommerfuglene med detaljer på ned til hundrede mikrometers størrelse. Og ifølge University of Toronto er de friturebaserede sommerfugle termisk stabile og tåler varme over almindelig stuetemperatur uden at smelte eller krølle sammen.

Bionedbrydeligt fedtstof

Den fritureoliebaserede resin er derudover bionedbrydelig, blandt andet fordi det modsat konventionel resin ikke produceres via fossile brændstoffer, og fordi den konventionelle resin i sidste ende er en plastik, der kan være mange år om at blive nedbrudt i naturen. Det fortæller Andre Simpson, der er forsker ved University of Toronto og leder på projektet.

»Plastik er et problem, fordi naturen ikke har udviklet en metode til at håndtere menneskeskabte kemikalier. Men fordi vi bruger, hvad der essentielt er et naturprodukt, i dette tilfælde fedt fra fritureolie, kan naturen håndtere det meget bedre,« siger han.

Ifølge Andre Simpson kan man med god samvittighed begrave en eventuel 3D-printet friture-sommerfugl i jorden. Fordi denne type resin i sidste ende mere eller mindre er fedtstof, vil mikrober i jorden begynde at nedbryde resinen med det samme, og på blot to uger ville omkring 20 pct. af sommerfuglens vægt være spist på to uger.

Billig process

Brugen af fritureolie som materiale til resin kan også være sund for pengepungen. Med omkring én liter fritureolie kunne forskerne fra Toronto producere 420 milliliter resin, der kan bruges som materiale til en eventuel 3D-printer.

Det gør ifølge Toronto-forskerne den fritureolie-baserede resin markant billigere end dagens konventionelle resin. Hvor denne kan koste op til ca. 3.500 kr. pr. ton, kan fritureolie-resinen produceres til en pris af omkring 2.000 kr. pr. ton.