Frimærkesamlere afslører Kinas første kvindelige astronauter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Frimærkesamlere afslører Kinas første kvindelige astronauter

Navnene på Kinas kommende astronauter har altid været en velbevogtet hemmelighed lige indtil opsendelserne, men nu har frimærkesamlere via underskrifter på en førstedagskuvert fundet frem til medlemmerne af Kinas nyeste astronautgruppe.

Da Kina i 2010 udvalgte syv nye astronautkandidater til træning for kommende bemandede rumflyvninger, blev navnene aldrig offentliggjort. De nye kinesiske 'taikonauter', som kineserne kalder deres astronauter, har nu trænet i 18 måneder uden at være kendt af offentligheden.

Opdaget via førstedagskuvert

En europæisk hjemmeside for frimærkesamlere har haft en førstedagskuvert med underskriften af syv kinesere - fem mænd og to kvinder - til salg.

En såkaldt førstedagskuvert med autografer skulle angiveligt afsløre, at de to kommende Shenzhou-rumkapsler næste år vil medbringe enten Li Yang eller Wang Yaping som den første kinesiske kvinde i rummet. (Foto: Spaceflori.com) Illustration: Spaceflori.com

De to samlere af rumfartseffekter Tony Quine fra Isle of Man og russeren Igor Lissov opdagede førstedagskurverten, og via kontakter til kinesiske rumfartsentusiaster er det lykkedes at identificere navnene på de syv astronauter, som blev udvalgt i 2010.

Førstedagskurverten er dateret den 10. maj 2010, hvilket er samme dato, som Kina tidligere har oplyst, at de syv kandidater i den anden gruppe af kinesiske astronauter blev udpeget.

To kvinder

Blandt de syv er to kvinder: major Li Yang og kaptajn Wang Yaping. Begge er 33 år og fra det kinesiske luftvåben, og begge har tidligere været omtalt i kinesiske medier for deres karrierer og bedrifter i flyvevåbenet. De kommer fra samme transportafdeling i luftvåbnet og har hver 1.100 timers flyveerfaring.

Der har tidligere været spekulationer omkring, hvorvidt Wang Yaping kunne være den ene af de kinesiske astronauter, og dette ser nu ud til at være indirekte bekræftet.

De fem mandlige astronauter er Zhang Hu, Chen Dong, Cai Xuzhe, Tang Hongbo og Yi Guangfu. De er alle fem tidligere jagerpiloter og var mellem 30 og 35 år, da de blev udvalgt.

Flyver først senere

Kina har annonceret en til to bemandede Shenzhou-flyvninger næste år til deres nye minirumstation, Tiangong-1. Her vil de fem mænd ikke komme i betragtning, da de ikke menes at være involveret i disse forberedelser. De kommer formodentlig til at besøge Kinas næste rumstation, Tiangong-2.

Til gengæld menes de to kvindelige astronauter, Li Yang og Wang Yaping, at være under intens træning til en af disse opsendelser. Så i løbet af næste år kan vi forvente den første kvindelige kinesiske astronaut i rummet, medmindre noget går galt undervejs. Hermed bliver hun den 56. kvinde i rummet.

Dokumentation

Artikel på Space Ref
Artikel på Nasa Spaceflight
Artikel på Space.com

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først