FRI: Usikkerhed om skat har kostet rådgiverne dyrt

Selv om der bliver smilet bredt hos de danske ingeniørvirksomheder i dag, efter regeringen meddelte, at de alligevel ikke vil beskatte udstationerede danskere, er der et drag af bitterhed at spore i mundvigen.

For de mange måneders usikkerhed og diskussion om afskaffelsen af skatterabat til udstationerede, den såkaldte paragraf 33A, har haft negative konsekvenser for virksomhederne, fortæller Henrik Garver, direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

»Vi kan se, at det har haft en negativ effekt, når vi måler antallet af ordrer i udlandet. Det er første gang i seks år, at vi oplever, at rådgiverne melder så negativt tilbage, når vi i vores halvårlige undersøgelse spørger til deres internationale ordremængde, og der er ingen tvivl om, at det skyldes, at virksomhederne har måttet kalkulere med, at 33A ville blive afskaffet,« siger Henrik Garver.

Har måttet indregne højere løn i tilbuddene

Ifølge FRI's undersøgelse har 27 procent af virksomhederne registreret et fald siden april, mens ingen melder om stigende ordrebeholdning.

Henrik Garver forklarer tendensen med, at siden forslaget om afskaffelse af 33A første gang blev nævnt i forbindelse med sommerens skatteforlig, har rådgivernes tilbud været påvirket af, at de har været nødt til at beregne højere lønomkostninger som kompensation for en eventuelle højere skattebetaling.

Nogle virksomheder har helt undladt at byde på projekter af økonomiske årsager, og sidst, men ikke mindst, har diskussionen givetvis fået mange ingeniører til at være mere tilbageholdne med at takke ja tak til en udstationering, så længe der har været usikkerhed om deres økonomiske råderum. Det har gjort det sværere for rådgiverne at stille med det bedst mulige team.

Alt sammen har været med til at stille rådgiverne dårligere på den internationale scene de seneste seks måneder, skønner Henrik Garver.

»Der er ikke andre væsentlige faktorer, der kan forklare, hvorfor vi pludselig ser så entydigt negative svar, når vi spørger virksomhederne. Den europæiske økonomi er ikke blevet mærkbart forværret de seneste seks måneder, så min vurdering er, at usikkerheden om skattebetaling har haft stor indflydelse,« siger Henrik Garver.

Han glæder sig over, at regeringen i sit finanslovsforslag alligevel ikke vil afskaffe 33A, men siger:

»Det er ærgerligt, at det ikke skete allerede i forbindelse med sommerens skatteforlig. Venstre var tidligt ude at sige, at de på trods af forliget ikke var glade for afskaffelsen, og parterne burde have reageret hurtigere og taget ideen af bordet, inden det nåede at skade erhvervslivet«.

Ud fra FRI's opgørelse er det ikke muligt at opgøre i kroner og øre, hvor meget rådgivernes internationale ordrebeholdning er gået tilbage. I den halvårlige opgørelse spørger FRI til virksomhedernes udvikling i eksportordre, dvs. internationale opgaver med afsæt i Danmark.

Virksomhederne bliver udelukkende bedt om at svare på, om udviklingen er forbedret, uændret eller blevet ringere.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men det var præcist det jeg skrev herinde da forslaget blev lanceret.

Utroligt at de ikke kunne indse den effekt.. Eller var det bare for politisk vinding og for at vinde en eller anden intrigant affære eller forhandlingsposition og omkostningerne herude i virkeligheden betød intet?

Desværre må man efterhånden tro det værste om regeringen i alle henseender.

  • 0
  • 0

Det er et soleklart eksempel på, hvor himmelråbende lille sans for virkeligheden politikerne i Børnehaven Borgen har.

De leder efter penge, finder en post i finansloven, de ikke forstår, og foreslår at afskaffe den, uden at undersøge konsekvenserne... and here we are.

  • 0
  • 0

På baggrund af dette lovforslag måtte jeg takke nej til et 3-års job i udlandet. Det bliver interessant, om jeg kan reetablere kontakten igen. Beskrivelsen for "Børnehaven Borgen" kan jeg tilslutte mig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten