Fremtidsforsker: 3D-print bliver den tredje industrielle revolution
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Fremtidsforsker: 3D-print bliver den tredje industrielle revolution

Internettet og de sociale tjenester er godt på vej til at vende op og ned på samfundet, som vi kender det, og det vil kun fortsætte og lede mod en ny renæssance, spår fremtidsforskeren Rolf Jensen i en ny bog, der netop har titlen 'The New Renaissance'.

Ud over udbredelsen af de sociale tjenesters betydning spår Rolf Jensen, at 3D-printeren vil indlede en ny industriel produktion.

»Det er den tredje industrielle revolution. Den første var fra værkstedet ind i fabrikken, og den anden var introduktionen af samlebåndet, og nu kommer 3D-printeren, hvor helt små og mellemstore virksomheder igen kommer til at spille en central rolle,« siger Rolf Jensen.

Efter hans opfattelse vil især den danske fordeling af virksomheder i mange små og mellemstore virksomheder og kun få store give de danske virksomheder en unik mulighed.

»Vi missede jo en stor del af den industrielle produktion, der baserede sig på samlebåndsproduktion. Se bare på bilfremstillingen. Der er produceret masser af smukke prototyper i Danmark, men der er aldrig kommet gang i bilproduktionen, men med et nyt produktionsmønster kan de danske virksomheder for alvor komme på banen i en global sammenhæng,« siger fremtidsforskeren.

Han erkender, at der her og nu ikke er den store efterspørgsel på 3D-printere til køkkenbordet, men sammenligner situationen med forestillingen om, at man skulle have en computer derhjemme, der også blev afvist i starten, men som siden er blevet hvermandseje.

»Det behøver ikke være sådan, at man selv skal fremstille et helt produkt. Der findes allerede fællesskaber, hvor man individuelt fremstiller enheder, der indgår i en større sammenhæng. Men fremstiller man et produkt på køkkenbordet, så kan nettet være med til at brede produktet ud på et globalt marked, hvor blandt andet bedre profilværktøjer, som man kender dem fra Amazon.com, kan være med til at fange potentielle kunders interesse,« fortæller Rolf Jensen.

Individet i centrum

Når mindre serier, som er en naturlig konsekvens af 3D-printede produkter, kan blive kommercielt interessante, skyldes det ifølge Rolf Jensen ikke mindst udviklingen, der i langt højere grad sætter individet i centrum.

»Holdningsdriveren er individualitet. Tidligere var vi tilfredse med at komme med på gruppebilledet, men i dag vil vi have et selvportræt. Folk ønsker i langt højere grad individuelle produkter, der er skræddersyet til den enkelte, og vender sig bort fra det massefremstillede,« vurderer han.

Danmark bør fokusere mere forskning på området

Selv om 3D-printere er en kendt teknologi og har været på markedet i årtier, forventer Rolf Jensen alligevel, at det er nødvendigt med en forbedring af teknologien.

»Teknologien er fin og har været der længe, men der er en udfordring med 'blækket' så at sige. Det ville det være rart, hvis man kunne forbedre det, så det var stærkere, eller det blev muligt at arbejde i metaller. Dertil kommer, at der er konkurrerende teknologier, hvor man eksempelvis skærer bort, så det er også et spørgsmål om, hvad der kommer til at vinde.«

Han undrer sig i øvrigt over, hvorfor forskningen inden for 3D-print ikke er mere synlig i Danmark.

»Det ville være fint, hvis der var større fokus på udviklingen af denne teknologi på vores universiteter,« siger han.

Ud over 3D-printeren og de sociale tjenester peger Rolf Jensen i sin bog på en ny tendens, hvor tilliden til alle autoriteter er på vej ned. Det gælder eksempelvis de samfundsbærende institutioner, som de store dagblade, fagbevægelsen, de politiske partier og folkekirken, der alle oplever faldende tilslutning.

»Vi vil være vores egen autoritet,« fastslår Rolf Jensen.

Dokumentation

Dreamcompany

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er ikke i tvivl om at 3D print bliver stort..
Men skal det virkelig blive stort vil det vel også kræve gode 3D scannere?

Det er jo ikke alle som kan lave en præcis model af en dims de ønsker at kopiere.

Hvorfor hører man ikke noget om det?

 • 0
 • 0

Jeg er ikke i tvivl om at 3D print bliver stort..
Men skal det virkelig blive stort vil det vel også kræve gode 3D scannere?

Det er jo ikke alle som kan lave en præcis model af en dims de ønsker at kopiere.

Hvorfor hører man ikke noget om det?

Nej, det er jeg ikke enig i. Først og fremmest vil man hente de emner man er interesseret i på Internettet. Her vil det komme til at flyde med cad-filer med alt hvad hjertet må begære.

Hvis man måtte have lyst til at kopiere en dims, en unik dims som man er nødt til at scanne ind selv, så er det en anden sag, og det vil der selvfølgelig også opstå et marked for. Men den egentlige revolution kommer til at bestå i, at et hav af forbrugsvarer vil kunne downloades og fremstilles uden om den traditionelle fremstillingsindustri.

Et af de selskaber der kan blive hårdt ramt, må da være Lego, var? Dem tænkte jeg på som noget af det første, for de har jo netop et både funktionelt og materialemæssigt simpelt produkt. Det risikerer vel at blive samme dilemma, som musikindustrien kom til at stå i da fildeling kom til.

 • 0
 • 0

Nej, det er jeg ikke enig i. Først og fremmest vil man hente de emner man er interesseret i på Internettet. Her vil det komme til at flyde med cad-filer med alt hvad hjertet må begære.

Jeg tror at du har fuldstændig ret.

 • 0
 • 0

Nu har jeg selv sådan en selvbygget stående og bruger ret meget tid på og har megen fornøjelse af at modellere og printe ting jeg finder på, det være sig dele til model projekter eller som senest en væggennemføring til et par kabler , men fra den facination der er ved at kunne printe småting af egen kreation i plastic som ellers svært kan bearbejdes så detaljeret uden en kæmpe maskinpark og så til at mene enhver husholdning kan bruge sådan en er der godt nok et langt skridt.
Strukturen i printet materiale vil altid være poret pga lag på lag teknologien.
Hvis man vil lægge sin familie i seng eller sygehus med mave forgiftning skal man da bare printe lidt husgeråd som eks mælkekander eller andet husgeråd hvad med en Duploklods til barnebarnet oversavlet og sur ind i de dybeste lag af strukturen eller en vægholder til tv`et der læsser B&O en af over tæerne på tante Karen.
Der er altså en grund til TUV mærket på autostolen eller godkendt til madvarer tegnet på de ting vi køber,der er ikke styrkeberegninger bag de kreationer folk lægger på nettet og kvaliteten af printet vil være svingende afhængig af materiale kvalitet og opsætning af printeren
Teknologien er vanvittig fascinerende og til kreative sjæle som hobbyurmagere ,modelbyggere,opfindere, håndværkere,udviklingsafdelinger og formnings lokaler på skoler er den et must fordi den understøtter kreativiteten og leverer fysiske objekter med en uhørt præcision og de mest vanvittige vinkler på få timer,men en revolution kommer der ikke ud af det lige så lidt som den fri adgang til billige stiksave eller vinkelslibere har revolutioneret noget som helst,at man nødvendigvis skulle forske i denne teknologi på vore universiteter,det kan da godt være, men det ville nok være mere lønsomt at købe ordentlige printere hvor de allerede laves og så tage teknologien til sig som værktøj i de fag man allerede er stærk i
mvh Keld

 • 0
 • 0

@ keld

Helt enig. Nu er nano-hypen endelig ved at lægge sig har jeg fuld forståelse for at der skal opfindes nye buzz-ord til bevillingsansøgningerne :) 3D print virker bare lidt for søgt.
Jeg har selv arbejdet en del med 3D printede emner, og det er et genialt værktøj til visualisering, men tanken om at vi nærmest skal basere vores fremtid på 3D printede emner er jo fuldkommen absurd. Desværre kræver det ofte en smule viden at se kejseren er nøgen :)

 • 0
 • 0

Jeg kan give lidt perspektiv i potentialet og det har vi igen fra de besøgende fra rummet. Deres fartøjer er også '3d printet' og alt er ud i et uden svejsninger eller nitter. Og de har taget det meget længere end bare struktur. Den elektriske/magnetiske/gravitationelle funktionalitet er også en del af processen. Der er således ingen ledninger i skibene eller diskrete elektronikkomponenter. Det er bare en solid struktur hvor visse regioner har andre atomer i andre arrangementer der så har den ønskede funktion.
De dumme menneskelige forskere der er villige til at være en del af den forræderiske hemmelig og arbejde på at retroudvikle de fartøjer man har fanget har ret svært ved at greje disse systemer. De skærer store stykker ud af fartøjer i et hovedløst forsøg på at finde komponenter de kan forstå :)

Der er ligefrem en sag hvor vidnet påstår at have spurgt dem hvordan de fremstilles og svaret var 'vakuumform' hvilket ikke fortæller os meget. Men man kunne forestille sig at fysikken tillader at bygge en form der ikke har en fysisk form der kan ses men blot er fremkaldt i rummets 'substans' så man kan fremstille 3D ting helt uden begrænsninger pga obstruktion.

De teknikker vi har nu er stadig noget primitive men vi skal ikke meget længere frem før de bliver den foretrukne fremstillingsmetode, specielt til mere komplicerede emner.
Den måde vi bygger huse på er også meget primitiv og kunne have gavn af en god 3D print teknik.
Vi burde faktisk skamme os over stadig at klaske mursten ovenpå hinanden.
En måske oplagt ting at afprøve er at bygge af sand ved smeltning med laser. Begge dele bør være ret billigt og relativt stærkt.
En stor printerrobot ud på en byggeplads og så dukker der et hus op i løbet af et par dage. Den kan lave det så det ligner mursten og teglsten hvis man vil.

 • 0
 • 0

Dan frederiksen, du har fat i den rigtig ende af opfindelsen.

Det er nemlig der man skal bevæge sig til.
Jeg kan godt lide din tankegang.
Vi står foran en utrolig idée en boks, som til nu kan bare fremstille emballagen.. nu mangler vi opskriften for hvordan kan den kave indholdet på ne gang. Og det er noget vi har aldrig tænkt på fordi vi er vant til at samle iop, vi arbejder som slamlebånd, ligesom din expl med hvordan vi bygge huser og hvordan de kunne byggges. Selvfølgelig vil det være et problem hvis noget holder op med at virker for hvordan kan det så repareres?? når den har ingen delæt komponenter??!
men ideen er der.
Angående anvendelse af 3 d printere hjemme det er meget enkelte man kan have en i køkken til at fremstile kager! md alt muligt dekorationer. maskinen skal bare fodres med mel og farve og suker osv..
mend indbyggede programer og mekanismer det var fro en nemt mulighed for anvendelse af det.
takken være maskinen så er det slut med rechange deler som ike fremstiles længere.. til automobnil eller electronik. Nui kan vi bare printe dem!
og der er en masse små ting man skal bruge og som kan være svært at lave selv, man kan bare bestile det på nettet ved at sende data ind med dimensioner og så modtager man dimsen per posten dagen efter.
man kan også jhavde dem i supermarkeder hvor man indtatste det produkt man vil gerne have og så får man det og skal betale ved kassen 1.
det samme med julegaver så vil man have julegaver 3D printer shop detr er en hav af muligheder.

kan man virkelig anvende metaler+ i flydende form? hvordan kan det lad sikg gøre uden at brænde sytemet og hvad med de andre lag af matgerialet`bliver de ikke brændt af?
(eller smeltet)

Men jeg kommer til at tænke hvad med fremstilign af våben?
så vil hæren anvende den til at fremstille helt nyt type våbener, og også krimineller kan fremstille deres egne våbner.

man kan smugle en 3 d printer nemmere end en lass af automatvåben.
det varer ikke længe før nogen prøver at 3 D prin ter 1 kilo cocain elelr heroin.. lol
men at danne huse i silicium eller i diamenter ved hjælp af en 3D printer og nogle sand er ligre om hjørnet.
og meget interessant.
Tiden bliver selffølgelig hårdt for dem som jagter kopister af skulpturer og andet interessant, for med et bilede af emnet så vil man være i stand til at lave en nøje reproduktion af emnet.

et meget spændende område åbner sig ligenu. Jeg kan se en del kineser som ender som arbejdsløser om ikke så langt tid.

hvordan vil den revolution påvrike arbejdsmarkedet?
kan man 3d printe en cykle? en bil? en flyvemaskine? en rumskib?
en mobiltelefon?
jeg tror bestemt at Dan har fat i noget.
3D printere sklal bnruges til det vi kan ikke fremstile endnu.
og organ 3 D print er det best so far.

 • 0
 • 0

jeg kom til at tænke på at 3D printeren må være pandora boxen.
Den som kan give alt men som er nemlig dødsensfalrig pga det og skulle holdes væk fra menneskeheden.
og navnet passer fint til 3D printeren.

 • 0
 • 0

Jeg er enig i dine tanker om arbejdsmarkedet. Når jeg ser fremad ser jeg et samfund hvor teknologien kan forsyne alt materialistisk og vil underminere kapitalismen. Det er kun absolut kommunisme der kan fungere når det bliver tilpas avanceret.
Den billige potente 3d print teknologi bliver ikke pandoras box i sig selv men tæt på. Det er først når det kombineres med kunstig intelligens således at al basal arbejde kan udføres helt uden menneskelig arbejde.
Hvis man forsøger at holde ved kapitalismen så forestiller jeg mig at det bliver meget få der er i stand til at producere alt og mange andre har ikke mulighed for at tjene penge nok fordi der ikke er behov for deres ydelser. Men det er ganske muligt at teknologien i høj grad vil demokratisere samfundet lidt ligesom vi ser med youtube og kommentarer på artikler hvor folket har kontrol med informationen og ikke kun nogle få institutioner.
Billig fabrikationsteknologi kan måske ligeledes demokratisere produktionsapparatet men jeg forestiller mig der kunne være problemer på visse områder. R&D f.eks.
I den sidste instans er det kun kommunisme der kan virke, hvor alt er gratis og ingen behøver at arbejde men det fungerer kun med en befokning der er meget idealistiske, vise og velmenende. Ægte kommunisme kan ikke tvinges. Et samfund er et resultat af borgernes mentale kvalitet.
Dvs. man kan roligt blive enige om tingene, man forsøger ikke at benægte åbenlyse sandheder såsom global warming og man bliver hurtigt og roligt enig om behov for at gøre noget. Hvis mennesker er rimelige så er tingene ganske lette. Men vi har mange der ikke er rimelige og visdom er en mangelvare.

Det er nok også rigtigt at hvis man fremstiller tilpas komplekse 3D ting så kan de ikke repareres. Det ser jeg ikke som et problem dog. Enten skal de ikke repareres, eller også er det billigt at erstatte dem eller også designes de til at kunne repareres. F.eks et hus bygget af smeltet sand kan fint modificeres med samme teknologi fordi det er en åben struktur. Man kan hænge billeder op ved fin lokal smeltning. Det kræver bare at silvan har noget andet grej.
En jetmotor kan måske ikke repareres men så smeltes den bare om.

En potent energiteknologi vi også være vigtig. Kompakt fusion er oplagt så det kan være i fly, båd, hus og bil.

Ligeledes en transportteknologi. Det som UFOerne bruger er oplagt. Så kan man bo i Australien og arbejde i Danmark fordi rejsen tager kun 20 sekunder.
Alt tyder desværre på at overgangen kommer til at tage mange årtier og på nogle områder århundreder, men jeg er overbevist om at det meste kunne klares på 10 år hvis vi vågnede op fordi mange af teknologierne er allerede i menneskelige hænder, blot hemmeligholdt af forskellige årsager.

 • 0
 • 1

meget interessant.
isært om de teknolgier vi alerede har men ikke bruge grudnet politiske-strateghiske-økonomiske interessser.
klart nok kan man anvende andre teknoliger for transport ofg energi generalt såsom fission.
der også lader det sig vente lidt.
cadarache er nu startet men så er krisen også...
angående opvarmining mon dog vi vinde en teknologi til at modsvare det.
det er faktisk ikke sikkert at det er menneskeskabt men at faktisk CO2 frosinke opvarmningen.
nu tales det om at det har at gøre med vores position i galaxen og den cyklus den gennemgår og ikke bare solens cyklus.
vi er jo på en bane i orion galaxen.
angåermnde kommunisme ofg arbejde, 3D printere skal have råvarer som skal transporteres også og extraer og bearbejdes så man slipper ikke helt af med arbejdskraften.
hvis man skal ikke købe ud så kan et land have varerne gratis.
det er faktisk mening eller var mening at på et tidspunkt det var ikke nødvendigt at arbejde men at man kunne vbælge og få et minimum løn som skulle faktisk være højere end kontanthjælpen og så beskæftige sig med det man har lyst til det vilogså medfører langt flere opfindelser og gode tinge.
det er de lande med de beste fritid og ivsbetingelser som komer med de beste opfindelser.
om de er musikalsk, design, tøj, teknik, electronic, transport, kommunikation osv..
ligesom internet, mobiltelefon, PC, mac, apps, osv..
kontrol af infromationen sætter jeg et spørgsmålstegn på
For hvem har ret? hvem siger sandheden of hvad er kilden?
det er blevet mere ragnarok afgtig med info med nødvendighed atg have nogle solide filtrer. men det går det rette vej.

lige deling af ressourcer er løsningen det er der vi skal hen istedet for konstant øgeklse af forbruget det er faktisk ogsåløsningen for fattigdom verden over, opvarmning og især miljhøproblemer og forureninger.
Forureningen er problemt nummer et, ikke opvarmningen.
Med fokus på opvarmning spørgsmålet har man fjernet fokusen fra foruremning som er langt støre end den var før.
Man skal rette fokus tilbage på det.
Jeg kan ikke lide begrebet komunismen grundet misbrug af ordet og sit frobindelse med goulager og masse manipualtioner.
jeg foretrækker at anvende begrebet ligedeling af ressourcver som er grundlaget for alt det vi ahr idag.
ideen bag det er nemlig ligedekling.
at dn blev misbrugt af nogen under kapitalismens fanen, til at være den største griskhed epidemia verden ahr set nogensinde, er et stort problme som skla løses politiske og ved en ændring af mentaliteterne. den ændring er på vej som det kan ses i alle internet flora.og fauna
og i arabiske revolutioner.
Krisen er et signal for de griske at fortsætter de så dør de og at de er kun der imed deres fianciele maskineri på lånt tid og at ligegyldig hvordan de bender det, så ender de i afgrunde og at kun en total omvæltmniong af sytemet kan rede dem og alle.
det er meget enkelte det kræver bare en redistribution af ressourcer og kapital til hele befolkningen som Francois hollande i frankrig er i gang med at iværksætte med en beskatn ing på 75% på alle som tjener over 1 milion euro per år. Over det beløb, alt det du tjener bliver beskatet med 75% genialt!
de kommer ike at lide med 8 milion krioner i lomme per år plus det løse og det de allerede ahr i banken
hvis USA gjordt det til aple og rotchild og rockfeller så vil de være i stand til at tiklbagebetale deres gæld helt og til at redistribueret pengen til ehle landet og relancer hel økonomien.
Det vil faktisk være nok til at fjerne hungernød og fattigdom i hele verden.
jeg tror gerne at alt det vil sker samtidig i pralel med hindnaden ligesom vi har den krise samtidfig med 3 D printere dukker op.

 • 0
 • 0