Fremtidsby på knastør ørkenø fyldt med dansk energiteknologi

Havvindmøller, solfangeranlæg, varmepumper og genanvendelse af affald vil gøre prestigebyen Zira Zero Island i Det Kaspiske Hav til et spejlbillede af danske vedvarende energiteknologier.

Ingeniører fra Rambøll er netop gået i gang med at designe energiforsyningen til velhaverrefugiet, som et aserbajdjansk byggeselskab vil opføre på den ubeboede ø Zira Island ved landets hovedstad, Baku. Selskabet har hyret danske rådgivere og arkitekter til projektet, der bliver på en million kvadratmeter og løber op i cirka 22,5 milliarder kroner.

»Bygherren kunne have skåret en stor del af anlægsomkostningerne, hvis han blot havde opført Zira som et konventionelt luksusbyggeri,« siger Rambølls projektansvarlige, Lars Ostenfeld Riemann.

Læs også: Video: Dansk-tegnet fremtidsby er kun til elbiler

Men Zira Zero Island kommer til at indeholde energiteknologier, der virker som håndplukket fra det danske energikatalog: Vindmøller til elproduktion og varmeproduktion via varmepumper, solfangere til varmt vand, isoleringsløsninger til passivhusstandard samt enzymbehandling af affald med henblik på at omdanne det til biobrændstof eller gødning.

Vindmøller er en god idé, for vinden i Det Kaspiske Hav er ret stabil.

»Det er oplagt, at vi som dansk rådgiver overfører godt gennemprøvede danske energiteknologier,« siger Lars Ostenfeld Riemann.

Afsaltning til discountpris

Vandforsyningen på den knastørre ørkenø kræver dog nye teknologier.

»Vi vil gøre op med myten om, at afsaltning af havvand til drikkevand er dyrt og energikrævende,« siger Lars Ostenfeld Riemann.

Afsaltning af havvand regnes traditionelt som en energikrævende proces, der derfor ville betyde drikkevand til en høj pris. Men blandt andre flere norske virksomheder har udviklet teknologier, der halverer energiforbruget til afsaltning.

Teknologien, der er baseret på "omvendt osmose", indebærer, at saltvandet med stort tryk presses igennem et kemisk filter, og det eneste energi, der bruges, er strøm til at drive den pumpe, der skal presse vandet gennem filteret. Ifølge Rambølls beregninger kan den årlige produktion af 12 millioner kubikmeter drikkevand dækkes med natlig overskudsstrøm fra havvindmøller.

»Dermed bliver det nemt og effektivt at skabe rent drikkevand på en gold klippeø uden adgang til grundvandsressourcer,« siger Lars Ostenfeld Riemann.

Ifølge Rambøll kan de nye teknologier producere drikkevand til en pris helt ned på tre kroner pr. kubikmeter. Samtidig kan man rense spildevand til cirka samme pris. Det skal sammenlignes med, at vi i Danmark betaler omkring 50 kroner pr. kubikmeter for vandet i vores husholdninger.

»For få år siden mente alle, at vandmangel var en af klodens store udfordringer, og at adgangen til drikkevand ville være årsag til nye krige. Problemet eksisterer naturligvis stadig, men projekter som disse vil vise, at problemet kan løses,« siger Lars Ostenfeld Riemann.

FAKTA: Zira Zero Island

 • Bygherren Avrositi Holding i Aserbajdsjan har valgt danske BIG Architects og Rambøll til at udarbejde masterplanen, for Centralasiens første CO2-neutrale storby.

 • Zira Zero Island skal ligge på en ø i det Kaspiske Hav ud for den aserbajdsjanske hovedstad Baku. Masterplanen for øen rummer en million kvadratmeter bæredygtigt byggeri. Visionen er en bilfri ø, der er helt uafhængig af ressourcer udefra. Første etape af byggeriet skal efter planen gå i gang i 2010.

Dokumentation

Arkitekt Bjarke Engels, BIG, om Zira Zero Island

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det vil være fornuftig at bruge vindmøllestrømmen til at lave billigt varme. At 1 MW vindmøllestrøm kan blive til 3.5 MW varme, det er en rigtig god ide. Hvordan skal varmepumper indgå i Zira Zero Island projektet?

 • 0
 • 0

Ud fra tegningen ser det ud som om der fokuseres på køling med varmepumper, ikke på varme. I betragtning af hvor det Kaspiske Hav ligger, så er det sikkert en god prioritering.

 • 0
 • 0

Den bruges måske også til produktion af varme brugsvand og evt. i afsaltningsprocessen og ikke kun som kølemaskine.

 • 0
 • 0

Det varme brugsvand er vist tænkt forsynet fra solvarme, hvilket jeg tror vil være en god prioritering, idet varmt vand jo kræver en forholdsvis høj forsyningstemperatur på 55 - 60 grader, i modstæning til rumvarme som store dele af året kan klare sig med væsentligt lavere forsyningstemperaturer. ved denne lavere temperatur vil varmepumper køre med væsentlig bedre COP end de 60 grader til varmt vand.

 • 0
 • 0

Vi regner med varmepumper som kan udnytte havets uendelige store varmekapacitet til generering af varme/køling til opvarmning/køling af bygninger. Varmepumper baseret på jord til vand (parcelhusløsningen) er ikke en mulighed, da der ikke er jord nok. Brugsvand som skal have en højere temperatur end vand til opvarmning bliver genereret af solfangere.

 • 0
 • 0

Vi bliver fortalt at prisen er 1.000.000,-dkr pr. m² og projektet koster 22.500.000.000,-dkr. derved vi får 22.500m² = 2,25ha. Hvor stor er det nu lige Christiania er?

Logistik. Eftersom jeg har personligt har været i området, og haft en kærste af Armenien, jeg da kender til nogle lokale forhold, der vil være noget af en problem i sig selv. De har stort set ingen fabrikker der kan producer sådanne special produkter bare sådan. Det er en del af Sovjet blokenes undergang, man kan der finde svar på. Dertil kommer at Aserbajdsjan, Georgien og Armenien, har nogle internt problemer, hvor de til tider bruger våben i mod hinanden anno 2009, der findes alt for mange beviser. Dertil kommer en gammel grim massaker i mellem 1904 og 1910 udført af Tyrker, derfor grænsen dertil er mere hemetrisk lukket ind den der var i mellem øst og vest Berlin. Til det som bevis, jeg har over 200 billeder man selv har taget, hvor nogen i kan findes på Google Eart.

Derfor er jeg medst spændt på, at se resultatet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten