Fremtidens vinduer udnytter Solens gratis varme

Fremtidens bygninger vil have isolerede klimaskærmskonstruktioner med lave U-værdier og ventilationsanlæg med meget høj varmegenvindingsfaktor. Derfor vil det være næsten umuligt at drive yderligere energibesparelser ud af disse områder. Men via bygningernes vinduer vil der stadig være mulighed for at reducere varmetabet og øge solindfaldet. Det fastslår Svend Svendsen, professor fra DTU Byg på Danmarks Tekniske Universitet.

Vinduesproducenten Xframe, som er en del af HansenGroup, har udviklet et nyt vinduessystem med navnet Xframe, der er designet til at tilføre så meget varme som muligt til boligen. Eref er et tal, der viser, om vinduet bidrager positivt eller negativt til bygningens varmebalance. Hvor typiske energivinduer til passivhuse i dag er på -21 i Eref, har Xframe allerede vinduer klar på +30 eller mere i Eref.

»Det kan vi opnå med en trelagsrude og en almindelig argon-gasfyldning. Der er en forventning fra politisk hold om, at Eref i 2020 skal ligge på 0 - men det er ikke særligt ambitiøst, især ikke når der allerede nu er vinduer på markedet, der er langt bedre end dette krav,« siger Jan F. Boch, salgs- og marketingchef hos Xframe A/S.

Bæredygtigt materiale

Vinduesproducenten Velfac har udviklet et kompositmateriale, kaldet Helo, der er skabt ved at indstøbe fine glastråde i polyurethan (PUR), som hærdes under en avanceret proces (pultrudering).

Helo-kompositmaterialet består af 82 procent glas og 18 procent PUR. Helo bruges i vinduet Velfac 200 Helo.

»Helo er et bæredygtigt og meget holdbart materiale. Det har en kombination af isoleringsevne, som er 700 gange bedre end aluminium, og en styrke, der er 4 gange så god som træ,« siger Rikke Lildholt, der er marketingchef hos Velfac.

Materialet gør, at Velfac kan lave større vinduer med en U-værdi på 0,75 og Eref på -1. Vinduet blev introduceret i begyndelsen af året til udvalgte arkitekter.

Fjernstyret solafskærmning

Hos Velux bekræfter udviklingsdirektør Klaus Lorentzen, at der er stor fokus på at udvikle produkter, der kan efterkomme kravene i bygningsreglementet BR15 og BR20.

Velux har udviklet fjernstyrede systemer til solafskærmning, der automatisk kører for, når man kører på arbejde. Afskærmningen, der kører enten indvendigt eller udvendigt på vinduerne, giver en forbedring af vinduets U-værdi på cirka 30 procent og sikrer, at boligen ikke bliver overophedet og at varmen holdes inde i huset.

»En af udgaverne tager højde for, hvor du bor og himmelretningen på vinduet, og så afpasses afskærmningen til de forhold,« siger han.

Næste generation bliver et afskærmningssystem med sensorer, der måler temperaturen og lysintensiteten og så reagerer ud fra det ved enten at sørge for mere eller mindre afskærmning. Systemet er ved at blive testet i Frankrig.

Energimærkning.
Energistyrelsen og Vinduesindustrien har indført en ny energimærkningsordning for vinduer. Energimærkerne viser på en skala fra A til F, hvor energirigtigt vinduet er. Når man skifter vinduer, er der nu lovkrav om, at man skal vælge vinduer svarende til A-, B- eller C-mærkede energivinduer. Eneste undtagelse er, hvis huset ikke er omfattet af Bygningsreglementet, for eksempel hvis det er fredet.

Læs mere på www.energivinduer.dk