Fremtidens vej bliver pink i frostvejr

Det franske firma Eurovia har udviklet en intelligent vejbelægning, der kan advare bilisterne, når en given vejstrækning bliver ramt af isslag. Det sker helt enkelt ved, at vejen bliver lyserød, når temperaturen falder til under én grads varme.

Eurovia testede vejbelægningen i den forgangne vinter. En lak med et termokromiske stof lagt oven på asfalten var transparent, indtil temperaturen faldt til under en grad. Så blev den pink. Opvarmning fik den til at blive klar, når man nåede to grader.

Termokromatisk belægning bygger på stoffet krystalviolet lactone, der har den egenskab, at det skifter farve ved temperaturskift. Stoffet er fleksibelt, og kan skifte farve ved selv ganske små temperaturskift og kan foretage sine farveskift ved både stuetemperaturer og temperaturer under frysepunktet.

Projektets leder, Thomas Devanne, siger til Newscientist, at systemet både giver signal til vejvæsnet om, at det er tid til at salte, og samtidig advarer det trafikanterne om, at der kan være is på vejen forude.

Der er dog endnu problemer, som skal løses, før bilisterne kan rulle henover den intelligente vejbelægning. Vigtigst er det ifølge Thomas Devanne at sikre, at farveskiftet i tilstrækkelig høj grad bliver opfattet af bilisterne i nattemørke.

Samtidig skal ingeniørerne sikre, at den intelligente belægning beholder sin evne til farveskift ved præcis samme temperatur selv efter en lang sommer, hvor belægningen er blevet udsat for store mængder ultraviolet stråling fra solen.

Samme type intelligente belægning, blot med farveskift ved andre temperaturer, anvendes allerede i dag i badevands-termometre og på pakker med frosne fødevarer.

Dokumentation

Artiklen i New Scientist

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gad vidst hvor mange timer/dage en sådan lak holder til sliddet fra vejtrafikken...? Det er jo let at konstatere at fx kørebaneafmærkning bliver slidt af, og kræver jævnligt vedligehold.

Noget andet der gør mig betænkelig, er om lakken medfører risiko for at bilister "slukker" for deres sunde fornuft, og blindt lader sig guide af om vejen er lyserød eller den farve som en vej almindeligvis er. Hvis lakken så er slidt af, gives bilisterne et falsk indtryk af at vejen ikke er glat.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten