Fremtidens superbatterier kan være lavet af havvand

Plus31. januar 2020 kl. 15:306
Fremtidens superbatterier kan være lavet af havvand
Illustration: Bigstock.
Danske forskere har udviklet bedre Na-ion-batterier ved at tilsætte mangan i nyt elektrodemateriale.
Artiklen er ældre end 30 dage

En af de mørke sider ved elektrificeringen er udvindingen af kobolt til den stigende. globale efterspørgsel på batterier. Minedriften i Congo er forbundet med korruption, uorganiseret arbejdskraft og børnearbejde.

Derfor leder forskere ivrigt efter nye materialer, der lettere kan udvindes, og i et nyt dansk studie har man gjort fremskridt i forhold til at fremstille bedre batterier, der baseres på natrium-ioner, som findes i overflod i havvand.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
3. februar 2020 kl. 18:02

Moral er en god ting og hvis man har dobbelt af den må det jo være dobbelt så godt.

Nu ved jeg ikke hvordan du transporterer dig men jeg håber ikke du slår dig meget når du falder ned fra din høje hest og lander i en oliepøl, kemikalier og anden forureningen fra olieboringer eller fracking.

Jeg er med på at al menneskelig aktivitet "koster" når vi producerer det ene eller det andet, men sammenholder vil miljø skadevirkningerne fra afbrænding af fossiler med det tilsvarende fra en elektricitets/batteri teknologi så tager fossil afbrænding suverænt første pladsen både lokalt og globalt.

Dermed ikke sagt at vil ikke skal forsøge at producere med mindst muligt negativt aftryk på helbred og miljø.

5
3. februar 2020 kl. 15:39

Er Lithium en begrænset resurse. Ja, naturligvis. Men er den flaskehals i f.eks. batteriproduktion?

Lithium er en meget begrænset ressource, der kun udvindes få steder i verden,

Nej! Der er så meget Lithium, at priserne falder og falder trods stærkt stigende efterspørgsel: https://www.mining.com/top-producer-says-lithium-prices-to-keep-falling/

men i Li-ion-batterier bruges der også grundstoffet kobolt.

Nej, i NOGLE Li-batterier benyttes Cobolt, men ikke i f.eks. LTO og LiFePO4 batterier, som er særligt udbredte til busser.

Hovedparten af verdens kobolt udvindes i Den Demokratiske Republik Congo, hvor udvindingen forbindes med uorganiseret minedrift, børnearbejde og korruption.

Det er desværre sandt. Men det er ikke i Congo, at størstedelen af kobolten findes. Det er i Congo, at arbejdskraften er billigst og korruptionen størst. Dermed er der tale om et Congo-problem og ikke et Cobolt-problem. Det er naturligvis et fedt for de stakler, det går ud over. Vi kendte næsten ikke til problemerne, dengang kobolt mest blev brugt til stærke metallegeringer, olieraffinering og flotte blå farver, men med elbilerne steg opmærksomheden på dette uacceptable problem. Heldigvis betyder den øgede efterspørgsel, at producenter nu forkuserer på sourcing af kobolt fra andre lande, samt at koboltudvinding i stigende grad kan betale sig ifbm kobber og nikkeludvinding verden rundt, hvor kobolten ofte forekommer som biprodukt.

4
2. februar 2020 kl. 20:45

Men denne kilde siger at 5 % af verdens kobolt bruges til katalyse, primært til olieindustrien.
Ja, det er mindre end hvad der bruges til batterier, men vi skal huske at batterier bruges i andet end biler - telefon, computer og legetøj bruger også kæmpe mængder.</p>
<p>Og sjovt nok er der meget få der råber om olieindustrien når der snakkes om børnearbejdekobolt...
Jeg vil nødigt være konspiratorisk, men olieindustrien tjener godt, og jo mere negativ spin der kan komme om elbilerne, jo længere kan de blive ved med at tjene penge

Når det kommer til konspiration og kreativ fordrejning af data tager du da selv førstepladsen.

Som du selv nævner bliver 5% brugt til katalyse. Herunder brændstof til rundt 1 milliard køretøjer + flytrafik, skibstrafik..

Til sammenligning bruges 62% af kobolt produktion i 2020 til batterier som udgør over 50% af hele batterimarkedet og det trods elbiler udgøre ca 1% af bilmarkedet og 0% af markedet for øvrigt transport.

Det er en fuldstændigt useriøst støj i debatten vedrørende udfordringerne med kobolt til batterier at pege på fossilindustrien.

3
2. februar 2020 kl. 14:04

"Lithium er en meget begrænset ressource"

Hvis man hører og læser tyske medier, så er hoved problemet at de i Chile, Argentina og Bolivia ødelægger naturen og tager ferskvand fra bønderne.

Chile har blandt andet verdens største åbne kobbermine i den saltørken hvor de også udvinder lithium.

Samtidig ødelægger de selv værdifuld landbrugsjord med deres store brunkulsminer.

Moral er en god ting og hvis man har dobbelt af den må det jo være dobbelt så godt.

1
1. februar 2020 kl. 17:56

Der bruges store mængder kobolt til afsvovling af olie. Kilder er svære at finde, fordi ingen reklamerer med børnearbejdekobolt. Men denne kilde siger at 5 % af verdens kobolt bruges til katalyse, primært til olieindustrien. Ja, det er mindre end hvad der bruges til batterier, men vi skal huske at batterier bruges i andet end biler - telefon, computer og legetøj bruger også kæmpe mængder.

Og sjovt nok er der meget få der råber om olieindustrien når der snakkes om børnearbejdekobolt... Jeg vil nødigt være konspiratorisk, men olieindustrien tjener godt, og jo mere negativ spin der kan komme om elbilerne, jo længere kan de blive ved med at tjene penge

https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC112285/jrc112285_cobalt.pdf