Fremtidens månebase kan blive forsynet med ilt og brændstof lokalt

Kinesiske forskere håber, at en fremtidig månebase kan forsynes lokalt med både ilt og brændstof. Billedet viser et unavngivet månekrater og er taget i 2018. Illustration: NASA/GSFC/Arizona State University

På det kinesiske universitet Nanjing University håber forskere på at kunne designe et system, der drager fordel af de to ressourcer, der findes i overflod på månen - måneregolit, der er ekstremt finkornet støv, og solstråler.

Det skriver mediet Engineering and Technology.

Efter at have analyseret prøver af den regolit, det kinesiske rumfartøj Chang’e 5 havde med tilbage, fandt forskerne ud af, at prøven indeholdt kemiske forbindelser med jernholdige og titaniumholdige substanser, der måske kan virke som en katalysator for at lave ilt ved at bruge sollys og kuldioxid.

Det kan vise sig at være en væsentlig opdagelse, hvis håbet om at etablere en base på månen skal blive en realitet. I så fald vil fremtidige astronauter kunne høst lokale ressourcer, i stedet for at være afhængige af at skulle få det fragtet hele vejen fra jorden.

Forskerne foreslår det, de kalder en “ekstraterrestrisk fotosyntese.” Her vil man bruge måneregolitten til at elektrolysere vand udvundet fra månen og fra astronauters vejrtrækning til ilt og brint drevet af sollys.

Kuldioxiden udåndet af astronauterne vil også blive indsamlet og kombineret med brint fra vand-elektrolysen under en hydrogeneringsproces katalyseret af måneregolitten.

Denne proces kan udvinde methan, der kan bruges som brændstof, mens der ikke bruges nogen ekstern energi andet end sollys. Forskerne mener, at processen kan bruges til at producere vand, ilt og brændstof.

Processen er dog stadig på idébasis, og forskerholdet bag er på udkig for muligheden for at få det afprøvet i rummet - muligvis på en fremtidig bemandet kinesisk rummission.

»Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at udforske rummet i stor skala, er vi nødt til at finde måder, hvorpå vi kan reducere lasten på rumfartøjerne. Det betyder, at vi skal være så lidt afhængige af materialer fra jorden som muligt og muligvis bruge materialer til stede i rummet,« siger Yingfang Yao, en af forskerne bag studiet.

Ingeniøren har tidligere undersøgt, hvordan mennesket kan komme til at bo på Mars. Klik her, hvor du også kan læse resten af serien om at kolonisere Mars.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ideen om at lave en månebase er væsentligt mere fornuftig end alle de luftige ideer om en marsbase. Uanset hvor mange penge der smides i et Mars-projekt er det ikke realistisk på nuværende tidspunkt. Det er derimod en meget god ide at få lavet baser på Månen så hurtigt som muligt. Når månebasen er klar, kan den bruges som platform til at sende fartøjer ud i Solsystemet. Det er jo noget nemmere at få dem væk fra Månen end Jorden...evt. kan man bruge et eller andet skinnesystem til at skyde dem væk fra Månen, det er realistisk, da der jo ikke er en atmosfære til at bremse bevægelsen og tyngdekraften ved overfladen kun er ca. 1/6 af Jordens.....når månebaserne er klar, kan man begynde at sende udstyr til Mars derfra og begynde at terraforme planeten. Det er vel realistisk at begynde på dette inden for de næste 20 år, hvorefter der så skal terraformes et par hundrede år for at gøre Mars bare nogenlunde beboelig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten