Fremtidens kørestol styres med en magnetisk tungepiercing

For stærkt handicappede personer kan selv en lille hjælp have stor betydning, og netop kunsten at gøre tingene små nok er udfordringen for forskere fra Aalborg Universitet, der er langt fremme med udviklingen af et tungetastatur.

Endnu er tastaturet kun en prototype, men teknisk chef på projektet, Henrik Vie Christensen, fortæller på Elektronik-08 messen, at han har store forhåbninger til, at elektronikken kan pakkes så meget sammen, at en trådløs udgave af tungetastaturet er mulig.

»Vi vil gerne kunne slippe af med ledningen, der i dag går fra tastaturet til kontrolenheden. Der mangler vi stadig lidt for at gøre kontrolenheden så lille, at den kan bygges sammen med sensorerne og placeres i munden. Men det er jo noget, vi arbejder med, så det skal nok kunne lade sig gøre,« siger han.

Formålet med tungetastaturet er at give personer med meget ringe førlighed mulighed for i første omgang at betjene en skærm. Men der er også indledt et samarbejde med en kørestolsproducent for at prøve at styre kørestolen med tungen.

Tastaturet består af en række spoler, der med en piercing i tungen kan inducere en strøm, der kan aflæses af udstyret og resultere i en bestemt handling. I første omgang har forskerne fokuseret på at lave et tastatur, der kan sammenlignes med det på en mobiltelefon, og en anden del af tastaturet fungerer som mus.

»Hvis man bare har de to funktioner, er der mange ting, der kan blive meget mere underholdende for den handicappede,« konstaterer Henrik Vie Christensen.

Til brug for den videre udvikling har Aalborg Universitet sammen med Novi Innovation og Sahva Innovation stiftet spin-out selskabet TKS, der har til formål at kommercialisere projektet.

Henrik Vie Christensen håber i nærmeste fremtid at have fået skabt tilstrækkelig proof of concept for ideen, men en egentlig kommercialisering, forventer han, ligger nogle år ude i fremtiden.