Fremtidens fødevare? Finner producerer protein af tynd luft og grøn energi

Spiseskeen indeholder protein produceret ved hjælp af den nye proces. Materialet indeholder 50 procent protein, 25 procent kulhydrat og 25 procent fedt og nukleinsyrer. Illustration: Lappeenranta University of Technology (LUT) and VTT Technical Research Centre of Finland

Det bliver ikke lige i morgen, men om få år spiser mennesker og dyr måske mad med proteiner skabt ud af mikrober og kuldioxid med hjælp fra energi tappet af vinden eller Solen.

Forskere fra Lappeenranta University of Technology (LUT) and VTT Technical Research Centre of Finland har fundet ud af at producere enkeltcellet protein ved at bruge strøm og CO2.

Forskningen er i sin spæde vorden, men forskerne mener, at den har stort potentiale, hvis man finder ud af at optimere processen.

Metoden vil være skånsom mod naturen, fordi den lægger mindre beslag på marker end normalt proteinfoder som sojabønner – og derved også frigive jord til flere skove. Ligesom brugen af vedvarende energikilder og udnyttelsen af CO2 taler til dens fordel.

Kan produceres alle vegne

Der er tale om en meget næringsrig blanding. 50 procent af stoffet vil være protein, 25 procent kulhydrat, mens de resterende 25 procent er fedt og nukleinsyrer - biokemiske forbindelser som styrer dannelsen af proteiner.

Læs også: Fremtidens fødevareeksport: Vælg en algoritme og 3D-print dansk mad

Det gode ved proteinet er, at det i princippet kunne blive produceret alle vegne på grund af udnyttelsen af f.eks. solenergi, skriver universiteterne.

»I praksis kan vi få alle ingredienserne fra luften. I fremtiden kan teknologien blive transporteret til f.eks. ørkener eller andre områder, der oplever hungersnød. Et muligt alternativ er en reaktor til hjemmebrug, en slags husholdningsapparat hvor forbrugeren kan producere det nødvendige protein,« forklarer forskningsleder Juha-Pekka Pitkänen på VTT.

Proteinproduktionen er uafhængig af temperatur, fugtighed og jordkvaliteten, for en skibscontainer vil let kunne rumme laboratoriet. Ligesom skadedyr ikke kan ødelægge produktionen.

10 gange så effektiv som fotosyntese - men ...

Ifølge de finske forskere er den nye produktionsmetode til fødevarer ti gange så energieffektiv som almindelig fotosyntese, som man bruger til produktion af soja og andre foderafgrøder.

Læs også: Ny rapport om cirkulær økonomi: En rodebunke af stort og småt, siger ekspert

Trods det vil det være nødvendigt at speede produktionsprocessen kraftigt op, for at den kan blive konkurrencedygtig.

For i dag tager produktionen af ét gram protein omkring to uger, når den foregår i de små laboratorie-faciliteter på størrelse med en kaffekop. Så der er lang vej igen.

På billedet viser finnerne et udvalg af kaffekopreaktorer, der på to uger kan producere en skefuld enkeltcellede proteiner. Illustration: Lappeenranta University of Technology (LUT) and VTT Technical Research Centre of Finland

Kræver stor teknologiudvikling

Nu arbejder forskerne på at komme i gang med en egentlig pilotproduktion, hvor man både tester proteinet i fødevarer og foder.

Læs også: Foder skabt af naturgas skal mætte danske grise

Det kræver en omfattende teknologiudvikling både med hensyn til selve reaktoren og benyttelsen af vedvarende energi.

»Ideen er at udvikle konceptet til masseproduktion, så prisen falder, samtidig med at teknologien bliver mere udbredt. Tidsplanen for kommercialisering afhænger af økonomien,« siger professor Jero Ahola fra LUT.

Det finske forskningsresultat indgår i det store internationale forskningsprojekt Neo-Carbon Energy, hvor forskere forsøger at udvikle et klimavenligt energisystem baseret udelukkende på vedvarende energi.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"mikrober (gødningslignende næringsstoffer)" er vidst også et nyt begreb

 • 4
 • 0

Ovenstående artikel er totalt intetsigende for mig. Den postulerer en vidunderproces, men uden den fjerneste beskrivelse af metode eller ingredienser. Læsning af sligt forekommer mig at være fordummende tidsspilde og intetsigende nonsens.

Man sætte vel ikke bare en ledning til en kaffekop (som artiklen beskriver), og efter 2 uger så ligger der et gram protein på bunden af koppen ???

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

 • 0
 • 0

Ja, lad os endelig få byttet bøfferne med "gødningslignende næringsstoffer". Så er vi måske også fri for at fordøje maden...

Hvem begynder?

 • 0
 • 0

Titlen med ”Grøn Energi” i Finland tyder ikke på baggrundsviden. Lad os håbe at den finske atomkraft er kommet med i det fine selskab og er blevet grøn.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten