Giver en ny betydning til udtrykket 'varm luft og vindfrikadeller'.
Det bliver ikke lige i morgen, men om få år spiser mennesker og dyr måske mad med proteiner skabt ud af mikrober og kuldioxid med hjælp fra energi tappet af vinden eller Solen.
Forskere fra Lappeenranta University of Technology (LUT) and VTT Technical Research Centre of Finland har fundet ud af at producere enkeltcellet protein ved at bruge strøm og CO2.
Forskningen er i sin spæde vorden, men forskerne mener, at den har stort potentiale, hvis man finder ud af at optimere processen.
Metoden vil være skånsom mod naturen, fordi den lægger mindre beslag på marker end normalt proteinfoder som sojabønner – og derved også frigive jord til flere skove. Ligesom brugen af vedvarende energikilder og udnyttelsen af CO2 taler til dens fordel.
Der er tale om en meget næringsrig blanding. 50 procent af stoffet vil være protein, 25 procent kulhydrat, mens de resterende 25 procent er fedt og nukleinsyrer - biokemiske forbindelser som styrer dannelsen af proteiner.
Det gode ved proteinet er, at det i princippet kunne blive produceret alle vegne på grund af udnyttelsen af f.eks. solenergi, skriver universiteterne.
»I praksis kan vi få alle ingredienserne fra luften. I fremtiden kan teknologien blive transporteret til f.eks. ørkener eller andre områder, der oplever hungersnød. Et muligt alternativ er en reaktor til hjemmebrug, en slags husholdningsapparat hvor forbrugeren kan producere det nødvendige protein,« forklarer forskningsleder Juha-Pekka Pitkänen på VTT.
Proteinproduktionen er uafhængig af temperatur, fugtighed og jordkvaliteten, for en skibscontainer vil let kunne rumme laboratoriet. Ligesom skadedyr ikke kan ødelægge produktionen.
Ifølge de finske forskere er den nye produktionsmetode til fødevarer ti gange så energieffektiv som almindelig fotosyntese, som man bruger til produktion af soja og andre foderafgrøder.
Trods det vil det være nødvendigt at speede produktionsprocessen kraftigt op, for at den kan blive konkurrencedygtig.
For i dag tager produktionen af ét gram protein omkring to uger, når den foregår i de små laboratorie-faciliteter på størrelse med en kaffekop. Så der er lang vej igen.
Nu arbejder forskerne på at komme i gang med en egentlig pilotproduktion, hvor man både tester proteinet i fødevarer og foder.
Det kræver en omfattende teknologiudvikling både med hensyn til selve reaktoren og benyttelsen af vedvarende energi.
»Ideen er at udvikle konceptet til masseproduktion, så prisen falder, samtidig med at teknologien bliver mere udbredt. Tidsplanen for kommercialisering afhænger af økonomien,« siger professor Jero Ahola fra LUT.
Det finske forskningsresultat indgår i det store internationale forskningsprojekt Neo-Carbon Energy, hvor forskere forsøger at udvikle et klimavenligt energisystem baseret udelukkende på vedvarende energi.
We & @VTTFinland made the first batch of protein from CO2 from air by using #renewable electricity: https://t.co/Faq2HGiwGa #energy pic.twitter.com/mi9A56am3C— LUT, Lappeenranta (@UniLUT) July 19, 2017
Giver en ny betydning til udtrykket 'varm luft og vindfrikadeller'.
enkeltcellet protein
Den er ny for mig. Hvad dækker det?
"mikrober (gødningslignende næringsstoffer)" er vidst også et nyt begreb
Ovenstående artikel er totalt intetsigende for mig. Den postulerer en vidunderproces, men uden den fjerneste beskrivelse af metode eller ingredienser. Læsning af sligt forekommer mig at være fordummende tidsspilde og intetsigende nonsens.
Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.
Ja, lad os endelig få byttet bøfferne med "gødningslignende næringsstoffer". Så er vi måske også fri for at fordøje maden...
Hvem begynder?
Titlen med ”Grøn Energi” i Finland tyder ikke på baggrundsviden. Lad os håbe at den finske atomkraft er kommet med i det fine selskab og er blevet grøn.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard