Fremtidens bil vækker selv søvndrukne chauffører

13. september 2007 kl. 11:57
Ved at måle på bilisters hjernebølger arbejder amerikanske forskere på et system, hvor bilen automatisk slukker for mobilen og får rattet til at vibrere, hvis en farlig situation er ved at opstå.
Artiklen er ældre end 30 dage

Du får ikke lov til at føre lange telefonsamtaler eller tage et hurtigt kig på vejkortet, hvis fremtidens biler mener, at trafikken er så pulserende, at den kræver din fulde opmærksomhed.

Med støtte fra det amerikanske forsvars udviklingscenter, Darpa, og en stor kommerciel bilforhandler er forskere ved Sandia National Laboratories i USA på vej med et system, hvor bilen konstant overvåger bilistens opmærksomhed - og selv beslutter, hvor meget bilisten kan overskue ud over at fokusere på vejen foran.

Eksempelvis kan fremtidens bil give bilistens mobiltelefon besked om at tilbageholde et opkald, hvis bilisten er for træt, eller trafikken er for voldsom, skriver Sandia National Laboratories i en pressemeddelelse.

Ved at udstyre bilisterne med EGG-hjelme, der måler hjernebølger, kan forskerne måle om bilisten er ukoncentreret. (Foto: Sandia National Laboratories) Illustration: Sandia National Laboratories.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge teknisk medarbejder i Sandia, Kevin Dixon, kan det også tænkes, at bilen slukker for kortet på bilens GPS, og kun giver informationer via lyd. En anden mulighed er at få rattet til at vibrere, når en farlig situation er ved at opstå eller lade en blid kvindestemme give advarsler, oplyser Kevin Dixon.

Bilister er ukoncentrerede 90 procent af tiden

Iført elektroencephalograf-hjelme (EEG) har forskerne målt den elektriske aktivitet i fem bilisters hjerne, mens de udførte forskellige manøvre i trafikken. Resultaterne har givet et billede af den enkelte bilists stressniveau ved bestemte manøvre, såsom baneskift eller overhalinger.

Oplysningerne om den enkelte bilists stressniveau giver forskerne et billede af, hvor krævende manøvren er for den enkelte, og dermed kan bilen blive bedt om at reagere i de situationer, hvor der kræves stor opmærksomhed, oplyser Sandia National Laboratories.

Ifølge Kevin Dixon er bilister ukoncentrerede under 90 procent af kørslen, men det er ikke nødvendigvis et problem. Først når en farlig situation er ved at opstå, skal systemet hjælpe til, udtaler han til Life Science.

Nye soldaterhjelme skal holde fokus på vejen

Det amerikanske forsvars udviklingscenter er gået med i projektet, fordi militæret er store muligheder i at holde soldaternes fokus på vejen og de lurende farer, når de kører i konvojer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I konvojer kører du langsomt gennem støv, mens du stirrer på bagsiden af lastbilen foran dig. Hvis du ikke er fuldt opmærksom, risikerer du at ramme bilen foran eller at køre af vejen,« siger Kevin Dixon til Life Science.

Ifølge Sandia er der dog først udsigt til at se systemet i biler om mindst fem år, og kun soldaterne kan se frem til at køre rundt med EEG-hjelme. Til normale bilister arbejder Scania på at måle bilistens opmærksomhed ved sensorer i sædet eller pulsmåler på rattet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger