Fremtidens batteri kan være lavet af vand og salt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fremtidens batteri kan være lavet af vand og salt

Forskeren Ruben-Simon Kühnel fra EMPA forbinder en test-celle med saltopløsningen til opladeren. Illustration: EMPA

Vand er billigt, miljøvenligt og findes i overflod. Så hvorfor ikke prøve at bruge det som elektrolyt i batterier? Den tanke opstod hos forskere hos EMPA, som er det schweiziske laboratorium for tests og forskning i materialer. Det skriver laboratoriet på sin hjemmeside.

Problemet med vand er, at det kun er kemisk stabilt op til en spænding på 1,23 V. Det betyder, at en battiericelle baseret på vand slet ikke kan måle sig med dagens lithium-ion-teknologi, hvor cellens spænding ligger på 3,7 V. Det kan ikke bruges til elbiler, men til stationære anvendelser, hvor prisen pr. lagret kilowatttime er udslagsgivende.

En særlig salt

Forskerne ved EMPA har fundet en måde at øge energitætheden på. Den går ud på at tilsætte en speciel slags salt med navnet sodium bis(fluorosulfonyl)imide, også kendt som FSI. Syv gram FSI og et gram vand producerer en klar saltopløsning, som man kan se i forskernes video herunder. Alle vandmolekylerne i opløsningen er grupperet omkring en positivt ladet salt-ion med vandmolekyler rundt omkring. Næsten alle vandmolekyler i opløsningen er bundet på denne måde.

Denne opløsning har en elektrokemisk stabilitet på 2,6 V, som er næsten dobbelt op i forhold til andre vandbaserede elektrolytter. Dette kan føre til billige og sikre battericeller.

Andet end vand kan bruges

Systemet har allerede stået igennem en serie af opladnings- og afladningscyklusser i laboratoriet. Indtil videre er cellens anode og katode testet hver for sig med en konventionel elektrode som partner. Forskernes næste skridt er at kombinere de to dele til en samlet celle.

Ud over vand er der mange andre bud på elektrolytter for tiden. Vanadium, jern og organiske forbindelser er andre muligheder, der kan være attraktive til anvendelser, hvor energitætheden ikke er den vigtigste faktor, såsom buffer i forsyningsnettet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

nu skal man jo ikke forkaste nyttig forskning men lad os kigge lidt på dette kemikalie. jeg fandt 86 USD/g hos TCI chemicals, dette kan nok forhandles ned i bulk mængder.

Derudover er der flere hazard og precautionary sætninger på dette kemikalie, H314 :Causes severe skin burns and eye damage. P501 :Dispose of contents and container in accordance with local, regional, national regulations (e.g. US: 40 CFR Part 261, EU:91/156/EEC, JP: Waste Disposal and Cleaning Act, etc.). P260 :Do not breathe dusts or mists.

se MSDS http://www.tcichemicals.com/eshop/en/ca/co...

Så citatet "Dette kan føre til billige og sikre battericeller." er nok på nuværende tidspunkt en tilsnigelse. Det ser hverken billigt eller sikkert ud.

 • 4
 • 1

Så citatet "Dette kan føre til billige og sikre battericeller." er nok på nuværende tidspunkt en tilsnigelse. Det ser hverken billigt eller sikkert ud.

Ved du noget om det, eller er det 100% gætværk? Har du checket kemikalielisten for de nuværende batterier?

Man skal jo heller ikke drikke svovlsyren eller slikke på blypladerne i Bly-syre-akkumulatorer eller spise Litiumbatterier, men derfor kan de vel som sådan godt være billige og sikre.

Er der evt. nogen med kemividen der kan forklare om der skulle være problemer med de nævnte stoffer?

 • 7
 • 2

Jeg er 78, og lige siden, jeg som dreng legede med batterier (brunstens...) har de indeholdt vand og salt. Saltet var vist salmiak og elektroderne zink og kulstof. Så det er en meget pudsig overskrift!

 • 0
 • 0

Dette er en dansk medie så: det hedder Natrium ikke sodium. Lidt som at sucrose på dansk hedder saccharose eller sakkarose Ham pedanten

 • 9
 • 0

@Christian Broe Ja, jeg ved godt hvad der er i et traditionelt bly batteri. Jeg har ikke sagt at bly batterier er sikre. Men jeg kan godt fortælle dig at conc. svovlsyre og bly ikke koster lige så meget som dette salt. Sjovt at DU skulle bede andre om at tjekke data for dig, hvis du vil føre din pointe til ende, så kan du jo selv finde data at belægge din påstand med... for jeg gider ikke.

 • 2
 • 4

Sjovt at DU skulle bede andre om at tjekke data for dig, hvis du vil føre din pointe til ende, så kan du jo selv finde data at belægge din påstand med... for jeg gider ikke.

Jeg beder om det, fordi jeg ikke ved nok om det selv. Og det spurgte jeg så, om du gjorde, fordi det lød lidt som om, at du bare gættede. Det var ikke ment som et angreb, men bare sådan, at jeg synes, at man helst skal have lidt facts før man piller noget forskning fra hinanden, og ikke bare ud fra gæt ud fra, at noget ser lidt farligt ud. De må jo have en grund til at skrive som de gør.

Men det er selvfølgelig fair nok at pointere, at der måske mangler lidt nærmere forklaring af hvorfor det skulle være billigt og sikkert i forhold til nuværende teknologier.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten