Går ud fra dette betyder en serie kobling. Det vil da ikke medføre en forøget strøm, men højere spænding.
Forskere fra Rensselaer Polytechnic Institute i den amerikanske delstaten New York har udviklet et batteri, der er tyndt som papir og kapslet ind i cellulose.
Prototypen er kun et par kvadratcentimeter stor og kan levere omkring 10 milliampere ved en spænding på 2,5 volt, tilstrækkeligt til en lille lyskilde.
Der er tale om et litium-ion-batteri, der er bearbejdet med kulstofnanorør, der er 100.000 gang tyndere end et menneskehår, som indesluttes i cellulose. 90 procent af vægten udgøres af cellulosen, som fungerer som isolering.
»Man kan stable papiret for at øge strømstyrken. Vi har eksperimenteret med ti ark, men intet forhindrer, at man anvender 500 ark, og de kan rulles, bøjes eller foldes til den form, man ønsker,« siger professor Robert Linhardt.
Han tilføjer, at batteriet også kan klippes over, hvis arealet skal være mindre.
»Kulstofnanorørene er omgivet af papiret, og elektrolysevæsken er blevet absorberet af papiret. Resultatet er et apparat som ser ud som, føles som og vejer det samme som papir.«
Forskerne håber på at papirbatteriet vil kunne masseproduceres i trykpresser på samme måde som en avis, og at de kan lagre tilstrækkeligt strøm til at drive en elbil.
Andre forskere, som de internationale nyhedsbureauer har talt med, er langt mere skeptiske. De påpeger blandt andet, at kulstofnanorør er ekstremt kostbare, og at papirbatteriet ikke performer bedre end eksisterende teknologier.
Alligevel finder de ikke opfindelsen betydningsløs, fordi papirbatteriet kan formes til at passe ind hvor som helst. Professor Robert Lindhardt nævner selv en bildør eller solcelle som mulige anvendelsesområder.
Går ud fra dette betyder en serie kobling. Det vil da ikke medføre en forøget strøm, men højere spænding.
Pointen må vel snarere være at parallelforbinde dem, så du har spændingen på 2,5 V men du får en højere strømstyrke. 10 mA er ikke alverden, så det må næsten være målet..
Så vil man da bare tage et større stykke; der er ikke nogen grund til at stable dem.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard