Fremtidens batteri er tyndt som papir

Forskere fra Rensselaer Polytechnic Institute i den amerikanske delstaten New York har udviklet et batteri, der er tyndt som papir og kapslet ind i cellulose.

Prototypen er kun et par kvadratcentimeter stor og kan levere omkring 10 milliampere ved en spænding på 2,5 volt, tilstrækkeligt til en lille lyskilde.

Der er tale om et litium-ion-batteri, der er bearbejdet med kulstofnanorør, der er 100.000 gang tyndere end et menneskehår, som indesluttes i cellulose. 90 procent af vægten udgøres af cellulosen, som fungerer som isolering.

»Man kan stable papiret for at øge strømstyrken. Vi har eksperimenteret med ti ark, men intet forhindrer, at man anvender 500 ark, og de kan rulles, bøjes eller foldes til den form, man ønsker,« siger professor Robert Linhardt.

Han tilføjer, at batteriet også kan klippes over, hvis arealet skal være mindre.
»Kulstofnanorørene er omgivet af papiret, og elektrolysevæsken er blevet absorberet af papiret. Resultatet er et apparat som ser ud som, føles som og vejer det samme som papir.«

Forskerne håber på at papirbatteriet vil kunne masseproduceres i trykpresser på samme måde som en avis, og at de kan lagre tilstrækkeligt strøm til at drive en elbil.

Andre forskere, som de internationale nyhedsbureauer har talt med, er langt mere skeptiske. De påpeger blandt andet, at kulstofnanorør er ekstremt kostbare, og at papirbatteriet ikke performer bedre end eksisterende teknologier.

Alligevel finder de ikke opfindelsen betydningsløs, fordi papirbatteriet kan formes til at passe ind hvor som helst. Professor Robert Lindhardt nævner selv en bildør eller solcelle som mulige anvendelsesområder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Pointen må vel snarere være at parallelforbinde dem, så du har spændingen på 2,5 V men du får en højere strømstyrke. 10 mA er ikke alverden, så det må næsten være målet..

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten