I fremtiden styres fabrikken af dine hjernebølger

Illustration: Adrien Barakat

Verdens første fabrik styret alene ved arbejdernes tankekraft blev indviet i oktober i år. Fabrikken ligger i Schweiz, nærmere bestemt på École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), og har hidtil udelukkende produceret bunkevis af data med hjernebølgeaktivitet.

Fabrikken er nemlig et led i et videnskabeligt kunstprojekt, Mental Work, hvor de besøgende sætter maskinerne i gang ved at tænke på bestemte bevægelser af deres hænder og fødder.

Bag udstillingen står forskere fra EPFL, som arbejder med udvikling af robotsystemer, der reagerer på en persons tankemæssige hensigter, og som dermed kan hjælpe fysisk handicappede eller forbedre vores samspil med maskiner.

Udstillingslokalet rummer tre forskellige maskiner, som gæsterne kan sætte i gang, hvis de forstår at koncentrere sig fuldt ud om opgaven. Derefter bliver gæsternes hjerne­bølge-data gemt i anonymiseret form og indgår herefter i forskernes videre arbejde med at udvikle BMI (Brain Machine Interfaces).

Mental Work stiller spørgsmål til forholdet mellem menneske og maskine i takt med teknologiens fremmarch og drager paralleller til den industrielle revolution, der fandt sted for næsten 250 år siden, hvor dampmaskinen overtog fysiske arbejdsopgaver, som mennesket hidtil havde klaret med muskelkraft.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: Nanna Skytte

Ifølge José Millán, der er neuro­ingeniør ved EPFL, står vi på kanten til en ny kognitiv revolution, hvor menneske og maskine vil indgå i en symbiose. Han er blandt initiativtagerne til den kognitive fabrik og håber ifølge EPFL’s egen omtale af udstillingen ikke blot at demonstrere den nye teknologi – men også sætte gang i en debat om perspektiverne:

»Den kognitive revolution, som er på vej, kan vise sig i forskellige former. Hvilken form ønsker vi? Og har BMI overhovedet en plads i det kognitive samfund, vi har retning imod?« spørger han.

Ud over at mane til eftertanke og sætte en debat i gang er udstillingen som sagt led i et forskningsprojekt, hvor forskerne fra EPFL opsamler anonymiserede hjernebølge-data fra gæsterne, mens de forsøger at kontrollere maskinerne ved hjælp af tankens kraft.

Er vores forstand i fare?

Når gæsterne sætter sig foran en af maskinerne, får de en hætte på, som er fyldt med elektroder. Inden de er uddannet operatør, skal de igennem et oplæringsforløb, hvor de blandt andet skal forestille sig, at de åbner eller knytter hånden.

Det tager cirka et kvarter at justere maskineriet til den enkelte persons særlige hjernebølger. Herefter vil tanken om at knytte eller åbne hånden kunne bruges som kommando, når man via en computer betjener maskinen ved tankens kraft.

»Fabrikkens hjerne-computer- interface opfanger neurale signaler gennem operatørens hjerneskal. En algoritme analyserer disse signaler og forvandler herefter den kognitive aktivitet til fysisk handling,« forklarer José Millán.

Den amerikanske kunstner Jona­thon Keats, der har en uddannelse i filosofi og kalder sig eksperimentel filosof, er også blandt initiativtagerne. Han har designet maskinerne, som leder tankerne hen på tiden omkring den industrielle revolution; dengang der var damplokomotiver til:

»Den industrielle revolution var en farlig periode i historien i bogstavelig forstand, fordi arbejderen risikerede at miste en hånd, hvis han ikke var opmærksom,« forklarer Jonathon Keats ifølge EPFL og tilføjer:

»I dag er vi midt i den kognitive revolution, og risikoen er potentielt højere. I dag mister vi ikke hånden, for vi er ikke i direkte kontakt med maskinen i fysisk forstand. Til gengæld risikerer vi at miste forstanden.«

Mental Work kører frem til 11. februar 2018. Læs mere på mentalwork.net. Interessede ‘hjernearbejdere’ kan tilmelde sig en 90 minutters arbejdsdag ved Mental Work, ArtLab på EPFL i Lausanne, Schweiz. Oplæring er inkluderet, og tidligere erfaring er ikke nødvendig. Man skal være fyldt 14 år for at deltage og skal kunne forstå instruk­tioner på enten engelsk eller fransk.