Fremtiden hedder nanosynkronisering
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fremtiden hedder nanosynkronisering

Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om, at holde folketælling i hele verden.

Dengang juleevangeliet blev skrevet, var det i virkeligheden temmelig præcist, når man kunne tidsfæste en begivenhed med at par dages margin. Her to tusind år senere åbner GPS-satellitternes ultrapræcise clock-signal mulighed for at tidsstemple målinger med mere end et halvt mikrosekunds nøjagtighed.

Og perspektiverne er store. Uanset om målingerne er af lyd og støj i lufthavne, vibrationer i jordskorpen eller transienter i elnettet.

»Når man først kender tidsbestemmelsen på sub-mikrosekund-niveau, vil man med et passende antal mikrofoner og viden om deres indbyrdes placering præcist kunne zoome ind på bestemte lydkilder i et givent område. Med 40 mikrofoner kan man opfange og beregne støjbidraget fra hver enkelt flap, vinge og landingshjul på et passerende jetfly,« siger Carsten Thomsen, der er udviklingschef hos Delta.

Delta arbejder netop nu intenst på at få stablet et innovationskonsortium på benene med arbejdstitlen "nanosynkronisering".

Carsten Thomsen fik ideen, da Delta sidste år fik til opgave at måle transienter i elnettet, der opstår, når vindmøller kobles af og på elnettet.

»Om ti år vil alle sensorer have et præcist tidsstempel koblet til deres målinger. Derfor vurderer vi, at tiden nu er kommet til at satse på området,« siger Carsten Thomsen.

Han tilføjer, at teknologien er velegnet overalt, hvor ting skal være synkroniseret over større afstande, for eksempel på supertankere, hvor transducerne er spredt over flere hundrede meter.

»Jeg er overbevist om, at GPS fremover i langt højere grad bliver integreret i måleinstrumenter,« siger han.

Kræver præcise instrumenter

Delta har allerede kontakter ude til omkring ti virksomheder inden for lyd, vibration og overvågning, og er også begyndt at kigge på mulig forskningsstøtte.

»En del af de virksomheder, vi har kontaktet, havde til at begynde med svært ved at se, hvad de skulle med nanosynkronisering. Men når først vi rullede de store perspektiver i anvendelsen af denne teknologi op for dem, tændte julelyset i deres øjne,« fortæller Carsten Thomsen videre.

En af de interesserede virksomheder er Gras, der laver mikrofoner og transducere.

»Vi har høje forventninger. Jeg tror på et værdifuldt samarbejde med Delta, selvom det indtil videre er svært at sætte forveninger i kroner og øre på. Til gengæld var jeg ikke i tvivl om, at der her var tale om et udviklingsprojekt, som vi bare måtte være med i. Det vil helt sikkert give os nye muligheder og forbedrede produkter,« siger leder af udviklingsafdelingen i Gras, Per Rasmussen.

Gras? rolle bliver at udvikle transducere til de specifikke applikationer. Og projektet kræver meget præcise instrumenter:

»Transduceren skal have en veldefineret fasekarakteristik, hvilket vi har arbejdet på i mange år. Det svære ligger i at få produktionen til at være så god, at to transducere fra samme serie opfører sig fuldstændig ens og måler det samme. For hvis frekvenskarakteristikken er forskellig, så vil fasekarakteristikken også være det, og det giver små tidsforskelle i målingen.

Per Rasmussen føjer måling af infralydkilder til de mulige anvendelser, ligesom militære anvendelser som lokalisering af artilleri og snigskytter også er oplagt.

I samme boldgade tilføjer Carsten Thomsen fra Delta en anvendelse, som nok vil interessere efterretningsbranchen. Med nanosynkroniserede mikrofoner eksisterer muligheden for en akustisk passiv "radar". Med et passende antal strategisk placerede mikrofoner og den rette software vil man kunne filtrere uvedkommende lyde væk i store områder som for eksempel en banegård, således at man kan aflytte en samtale, blot man - for eksempel på en overvågningsskærm - udpeger, hvor den foregår.

Løsningen inkluderede dengang en ekstrem hurtig datalogger og en højpræcisions-GPS-modtager, men National Instruments har netop annonceret en ny systemtiming controller, der som samlet løsning ville kunne have klaret opgaven.

Kommentarer (0)