Fremskridt i kampen mod D-vitaminmangel

Indtil for få år siden var det almindelig antaget blandt læger, forskere og myndigheder, at der var fare for, at man let fik for meget D-vitamin. I de sidste år er det blevet klart for forskere og myndigheder, at risikoen for overdosering af D-vitamin har været stærkt overdrevet.

Dette fremgik af Danmarks Fødevare- og Veterinærforsknings rapport "D-vitaminstatus i den danske befolkning bør forbedres". Heraf fremgår det også, at der er gode indicer for, at D-vitaminmanglen i den danske befolkning er væsentlig årsag til en række alvorlige sygdomme som knogleskørhed, sclerose, sukkersyge, kræft m.m.

Nu er Fødevarestyrelsen endeligt kommet med et fremskridt på området. Hidtil har det kun været lovligt at sælge tabletter med 10 mygram D-vitamin. Nu er det blevet tilladt at producere og sælge tabletter med op til 38 mygram D-vitamin. Dette er et stort fremskidt for dem der gerne vil undgå at mangle D-vitamin.

For at voksne skal sikre sig herimod, er det nødvendigt at tage ca 100 mygram pr dag. For sclerosepatienter, kræftpatienter og patienter med knogleskørhed, som tager D-vitamin mod sin sygdom, vil det blive lettere fremover at købe det i Danmark frem for at importere D-vitamin fra udlandet.

Der er desværre et krav fra Fødevarestyrelsen om, at tabletterne skal være mærket med "Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år". Det er netop D-vitaminmangel hos gravide og børn, som er en væsentlig årsag til sclerose og sukkersyge type 1.

Nu er der ingen undskyldning for at apoteker, Matas og helseforretninger ikke sælger tabletter med 25 mygram D-vitaminer, som det er normalt i USA.